Traja králi: Ako prežiť tento sviatok s deťmi

Mgr. Jarmila Hýroššová | 6. január 2024
Traja králi: Ako prežiť tento sviatok s deťmi

V mnohých rodinách je stromček práve do Troch kráľov, dokedy máte stromček doma vy?

Šiesteho januára oslavujú kresťania sviatok Troch kráľov. Je to deň, kedy prišli traja králi z Východu do Betlehemu, aby si uctili novonarodeného Ježiška a priniesli mu darčeky.

Traja králi - Gašpar, Melichar a Baltazár, z ktorých každý mal iný odev a prinášal iný dar. Gašpar bol napríklad oblečený v zelenom a niesol myrhu. Melichar mal červený odev a priniesol vzácne zlato. Baltazár bol v modrom a priniesol kadidlo.

Ako deťom priblížiť sviatok Troch kráľov?

V mnohých rodinách býva stromček v obývačke a jasličky do 6. januára. Počas Vianoc môže vyjsť nad jasličkami hviezda, ktorá kráľom z Východu ukáže cestu. Deti môžu hviezdu namaľovať na výkres a vystrihnúť ju, alebo ju vytvoria zo zlatého papiera.

Hviezdu potom zaveste nad jasličky. Zároveň vezmite figúrky z jasličiek a nechajte ich z určitej vzdialenosti „kráčať“ po ceste tak, aby sa stihli dostať do 6. januára k jasličkám. Cestu môžete vydláždiť malými kamienkami a niekoľkými borovicovými šiškami. Kým budete spolu maľovať, porozprávajte deťom príbeh o troch kráľoch, ktorí pomocou hviezdy našli Ježiška.

Vianočná hra

Možno sa deťom príbeh zapáči tak, že si ho budú chcieť celý zahrať. Nie je nič ľahšie: Vezmite červenú, zelenú a modrú utierku alebo šatku a urobte z nej odev tým, že im ju prehodíte cez plecia a zapnete zatváracím špendlíkom.

Zo zlatého papiera vystrihnite korunky. Ak nemáte zlatý papier, môžete použiť výkres a ozdobiť korunku zvyškami vianočného lesklého papiera. Obetné dary sa budú nachádzať v malých škatuľkách.

Pravé zlato, ozajstná myrha a voňavé kadidlo!

Deťom určite spravíte obrovskú radosť tým, že si vopred pripravíte vzácne dary a ukážete im ich. Držať v ruke pravé zlato, nechať si medzi prstami sypať ozajstnú myrhu a voňať kadidlo, to je zážitok! Zlato možno dostať v tekutej podobe v malých priehľadných fľašiach v darčekových obchodoch alebo v obchodoch s kameňmi a drahokamami alebo ako plátkové zlato v obchodoch s umeleckými predmetmi.

Trojkráľový koláč

Vo Francúzsku, Španielsku a v niektorých častiach Nemecka je zvykom upiecť na sviatok Troch kráľov koláč, do ktorého sa ukryje malá porcelánová korunka alebo (menej nebezpečná) biela fazuľa (kedysi symbol plodnosti) či mandľa.

Z kartónového zlatého papiera sa vystrihne veľká koruna, ktorá sa postaví na koláč. Korunu možno vyrobiť i z marcipánu a ozdobiť sa dá kandizovaným ovocím, ktoré bude symbolizovať drahokamy.

Dieťa, ktoré nájde „korunku“ vo svojom kúsku koláča, môže byť v tento deň kráľom a smie si nasadiť zlatú korunu. Dieťa má výsadu napríklad určiť, aká hra sa bude hrať alebo navrhnúť pieseň, ktorú si všetci veselo zanôtia.

Recept

Trojkráľový koláč 

Suroviny:
  • 500 g lístkového cesta,

    na mandľový krém:
  • 120 g zmäknutého masla,
  • 120 g kryštálového cukru,
  • 3 vajcia,
  • 120 g mletých mandlí,
  • 1 lyžičku mandľového likéru,
  • 1 fazuľa (príp. celá mandľa alebo malá figúrka z marcipánu).
Postup:

Do misy dajte maslo s cukrom a vymixujte do peny. Pridajte dve z vajec a dôkladne vyšľahajte. Pridajte aj mleté mandle, prípadne likér a ušľahajte na hustú krémovú zmes. Potom cesto rozdeľte na dve časti a na ľahko pomúčenej doske obe vyvaľkajte na štvorec cca 24x24 cm.

Potom štvorce vykrojte na dva kruhy rovnakého priemeru. Jeden kruh položte na plech a rozotrite naň mandľový krém, okraj – cca 1,5 cm nechajte voľný. Do náplne vložte „šťastíčko“ (je jedno či fazuľu alebo mandľu). Okraje placky trochu navlhčite, prikryte druhou plackou a pevne pritlačte, aby náplň nevytiekla.

Vložte na 20 minút do chladničky. Potom predhrejte rúru na 200 stupňov, teplovzdušnú na 180 stupňov. Zvyšné vajce rozšľahajte a potrite ním koláč. Vložte na stredný rošt v rúre a pečte 25 – 30 minút, kým sa cesto nezdvihne a nebude zlatistej farby. Pred podávaním nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Keď budete múčnik servírovať, upozornite každého – najmä deti – že je v ňom zapečené „šťastíčko“.

Talianska trojkráľová bosorka

Porozprávajte deťom príbeh o Befane, trojkráľovej bosorke z Talianska. Tá sa 6. januára večer spúšťa dolu komínom a plní topánky a vianočné pančuchy detí darčekmi. Tým neposlušným necháva uhlie. Legenda hovorí, že Befana sa od pastierov dozvedela správu o narodení Ježiška.

Chcela nasledovať hviezdu, ale vyrazila príliš neskoro a betlehemskú hviezdu zmeškala. Odvtedy lieta svetom na metle a rozdáva deťom darčeky. Lebo verí, že dieťa v jasličkách ešte určite niekde nájde.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: