Zbytočne nestresujte, rodičia:Tvorivé deti majú rady NEPORIADOK

Redakcia | 15. máj 2019
Zbytočne nestresujte, rodičia:Tvorivé deti majú rady NEPORIADOK

Hovorí sa, že tvoriví ľudia nedbajú príliš na poriadok, pretože myslia na dôležitejšie veci. Má však naopak neporiadok vplyv na tvorivosť?

Ovplyvňuje neporiadok kreativitu?

Tím vedcov z Minnesotskej univerzity pod vedením Kathleen D. Vohs zapojil do experimentu 48 amerických stredoškolských študentov a študentiek. Mali riešiť jednoduchú úlohu, ktorá je klasickým testom tvorivosti.

„Predstavte si, že istá firma chce začať vyrábať pingpongové loptičky za iným ako pôvodným účelom. Uveďte prosím 10 nových spôsobov využitia pingpongovej loptičky.”

Každý študent pracoval v tichej miestnosti. Nie všade však bol rovnaký poriadok. Náhodne vybraná polovica študentov mala na stoloch neporiadok z papierov a druhá polovica mala uprataný stôl. Viac nápadov mali študenti v rozhádzanej miestnosti a ich nápady boli zároveň najprínosnejšie pre fiktívnu firmu.

Neporiadok podporuje deti k tvorivosti

V ďalšej časti experimentu sa zistilo, že tí, ktorí sedeli v rozhádzanej miestnosti, dali prednosť novým veciam pred známymi. Keď im ponúkli na výber nápoj označený ako „nový” a druhý s názvom „klasický”, dali študenti v rozhádzanej miestnosti prednosť „novému” pred „klasickým”.

Tí, ktorí sedeli v uprataných miestnostiach, dali častejšie prednosť „klasickému” nápoju.

Experiment naznačuje, že upratané prostredie môže podporovať tradíciu a konvencionalizmus a neporiadok zase porušenie tradičných spôsobov a zvyklostí. Poriadok a neporiadok okolo nás majú dosah na našu tvorivosť.

Milí rodičia, keď teda otvoríte dvere izby svojho pubescentného dieťaťa, odtlačíte tak kopu oblečenia, vzápätí stúpite na slúchadlá a pri tom sa snažíte zadržiavať dych v rámci pudu sebazáchovy, skúste sa v duchu upokojovať vetou: "Rozvíja si kreativitu, rozvíja si kreativitu."

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: