Sú febrilné kŕče nebezpečné?

Redakcia | 26. január 2017
Sú febrilné kŕče nebezpečné?

Horúčka spojená s febrilnými kŕčmi dokáže rodičov poriadne vystrašiť. Čo ich spôsobuje, aké následky zanechajú na dieťati a s čím počítať, resp. na čo dávať viac pozor?

Čo sú febrilné kŕče a ako sa prejavujú

Febrilné kŕče možno charakterizovať ako dosť dramatickú udalosť, ktorá sa objavuje v ranom detstve – nečakane, spravidla v priebehu horúčkovitého („bežného“ chrípkového ochorenia). 

Vyzerajú skutočne hrozivo – bezvedomie, bezdyšie, zášklby tela, omodranie... Do stresu privedú nielen rodičov, ale často aj záchranárov, ktorí sa s touto situáciou ešte nestretli. 
Našťastie však treba povedať, že febrilné kŕče patria medzi situácie, ktoré neohrozujú ani zdravie, ani život dieťaťa. 
Prečítajte si: Ako na horúčku u dojčiat a detí?
V súčasnej dobe sa uznáva, že febrilné kŕče sú prejavom istej nezrelosti vývoja mozgových štruktúr a možno ich nazvať akýmsi skratom v elektrickej aktivite mozgu. 
Typické febrilné kŕče majú svoje charakteristiky, ktorými sa vyznačujú (vek vzniku, doba trvania, typ záchvatu, väzby na teplotu atď.) a ak ich spĺňajú, netreba sa ich obávať. 
Rizikom však je skutočnosť, že pod obrazom febrilných kŕčov sa môže skrývať ťažká infekcia (zápal mozgových blán ai.), vrodená metabolická chyba, úraz mozgu, epilepsia. V takomto prípade však hovoríme o atypických febrilných kŕčoch (majú spravidla iné charakteristiky ako „typické“) a tie si vyžadujú v každom prípade komplexné vyšetrenie. 
Prečítajte si: Horúčka a febrilné kŕče u detí
U typických febrilných kŕčov netreba robiť žiadne ďalšie vyšetrenia. Sklon k ich opakovaniu pri tej istej chorobe nie je žiadny, sklon opakovať sa pri následných chorobách je. Ukázalo sa však, že ani preventívne podávanie liekov ich vznik neovplyvní. Treba si počkať, deti z nich najneskôr do 5.až 6. roka vyrastú.

Prečítajte si: Chrípka a jej príznaky

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: