Stravovanie NAŠICH detí v materských školách

Redakcia | 22. september 2017
Stravovanie NAŠICH detí v materských školách

Neustále sa o téme stravovania detí v materských školách diskutuje, pribúdajú iniciatívy a občianske združenia. Napriek snahe majú deti na tanieroch oškvarkové nátierky a párky.

Špeciality na tanieroch pre deti

Čo sa deťom dostáva v materských školách na tanieriky? Čaj s ovocným sirupom, mlieko na desiatu i olovrant a na obed cestoviny s grankom, prípadne segedínsky guláš alebo kapustová polievka párkom...

Prezrela som si veľa jedálnych lístkov z rôznych materských škôl a dá sa povedať, že sú takmer totožné.

Isto je čistá voda z vodovodu ešte stále lacnejšia ako čaj so sirupom. A kapustová polievka bude oveľa hodnotnejšia bez párku ako s ním. Takže len o financiách to nebude.

Prečítajte si: Radí doktorka: stravovanie škôlkarov a školákov: Ako by malo vyzerať?

Mlieko a mliečne výrobky: ÁNO či NIE?

Veľa sa už o ňom popísalo, a na Slovensku sa jeho konzumácia stále veľa presadzuje. Všetko je zastrešené pod názvom mliekový režim, za ktorý môžeme vďačiť predovšetkým výrobcom a predajcom mlieka.

Existuje však aj iný názor. Viacerí západní dietológovia, ale tiež mnohí liečitelia z východu považujú mlieko za jedného z najväčších škodcov ľudského zdravia. Preto by ho deti od veku troch rokov nemali vôbec konzumovať.

Navyše kravské mlieko nebolo nikdy prírodou určené na konzumáciu pre ľudí, ale pre mladé teliatka. Podľa Dr. Walkera „kravské mlieko je pre človeka ten najzávadnejší produkt a spôsobuje mu rôzne ochorenia – prechladnutia, chrípku, astmu, sennú nádchu a zápal nosových dutín“.

Názor si musíte urobiť sami. Každopádne tak ako pri všetkom, je potrebné hľadať kompromis a nájsť cestu, ktorá vyhovuje vášmu dieťaťu.



Dostávajú vaše deti v škôlke mlieko? Je sladené, alebo čisté bez pridania ochucovadiel?  Ak nemáte nič proti konzumácii mlieka, zvoľte neochutenú formu alebo uprednostnite jogurty, prostredníctvom ktorých sa do detského organizmu dostanú prospešné probiotické kultúry.

A nebojte sa svoju požiadavku „priniesť“ i do materskej škôlky. Mimochodom, mlieko je považované za samostatnú potravinu a nie za nápoj, preto by nemalo byť súčasťou obeda. 

Voda – základ pitného režimu. Aj v materskej škole?

V súvislosti s pitným režimom som požiadala o vyjadrenie kompetentnej osoby, konkrétne pani doktorky Jany Hamade, PhD., vedúcej odboru hygieny detí a mládeže ÚVZSR. Z jej odpovede vyberám:

„Čo sa týka pitného režimu detí v predškolskom zariadení, tento je upravený vyhláškou MZ SR č. 527/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež, kde sa uvádza, že pitný režim žiakov a detí počas celého pobytu je prevádzkovateľ zariadenia povinný zabezpečiť podávaním pitnej vody, alebo výživovo hodnotných nápojov hygienicky vyhovujúcim spôsobom.

Z uvedeného vyplýva, že podávanie sladených nápojov v rámci predškolského zariadenia na úkor podávania pitnej vody nevyhovuje požiadavkám, kladeným  na optimálny pitný režim v zmysle platnej legislatívy.“

Zistite, čo pije vaše dieťa.

Prečítajte si: MAMY RADIA MAMÁM: Pitný režim

Tip MAMA a ja

Existujú materské školy, kde majú na stole postavenú nádobu s pitnou vodou, aby sa deti mohli napiť kedykoľvek, keď sú smädné.

Tak by to malo byť, pretože niektorým detičkám nepostačujú predpísané tri poháre denne. Ak to takto vo vašej škôlke nefunguje, obráťte sa na riaditeľku škôlky alebo vedúcu jedálne.

Musia vám vyjsť v ústrety, pretože voda a nesladené čaje sú základom pitného režimu i podľa vyhlášky. 

 Stravovanie v škôlkach

Deti obľubujú sladké

Okrem najzákladnejšieho zdravotného problému, ktorý cukor spôsobuje, a tým je obezita, sú ďalšie nepríjemnosti, ktoré môžu dieťa potrápiť v prípade nadmernej konzumácie cukru

  • hyperaktivita,
  • tvorba zubného kazu,
  • potravinová alergia,
  • ospalosť a únava,
  • obmedzuje vstrebávanie horčíka, vápnika a bielkovín.

Ak už potrebujeme cukor použiť, môžeme zvoliť jeho zdravšiu alternatívu. Tou je napríklad hroznový cukor, nazývaný tiež glukóza. Je to jediný cukor, ktorý prúdi v krvi a dostáva sa tak do celého tela. K ďalším jednoduchým cukrom patrí fruktóza – ovocný cukor.

6 tipov pre zdravé stravovanie

Zdravý cukor je v ovocí

Ovocný cukor (fruktóza) môže v plnej miere nahradiť klasický biely cukor, dokonca má vyššiu sladivosť. Fruktóza sa, na rozdiel od sacharózy (biely cukor), vyskytuje v prirodzenom stave aj v ovocí, ale i v mede. Ovocie je pre náš organizmus vďaka obsahu enzýmov, vitamínov a ďalších látok oveľa viac hodnotnejšie ako samotný cukor.

Pýtajte sa teda, prečo sú palacinky posypané práškovým cukrom v takom množstve, že ich nie je ani vidieť!

Ovocie a zelenina 5-krát denne!

Kto sa zaujíma o zásady zdravého stravovania detí vie, že všetci odborníci na výživu sa zhodujú na štyroch až piatich porciách ovocia a zeleniny denne. Odporúčajú ich aj pediatri pri prechode na tuhú stravu a zavádzaní prvých príkrmov.

A odporúča ich aj Svetová zdravotnícka organizácia, podľa ktorej je ideálne denne skonzumovať spolu cca 400 g ovocia a zeleniny. Tieto zásady sa ale z akéhosi dôvodu vytratili pri zostavovaní jedálnych lístkov v školských zariadeniach.

Prečítajte si: Chcete pre dieťa najlepšiu škôlku? Takto ju vyberiete!

Stravovanie kedysi a dnes: neporovnateľné!

Stretla som sa i s názorom, že aj my sme vyrástli na škôlkarskej strave a nič nám nie je, nič nám nechýba. Podľa môjho názoru je to veľmi relatívne, pretože až v posledných rokoch sa stretávame a bijeme na poplach v súvislosti s narastajúcim počtom rakovinových ochorení, kardiovaskulárnych ochorení, alergií a pod.

Nemali by sme porovnávať potraviny, ktoré nám podávali, pretože sa dopestovali doma, na Slovensku, neobleteli pol zemegule, kým sa nám dostali na taniere a určite neboli hnojené a ošetrované takými prípravkami, ako je to dnes.

Vyjadrenie odborníka: stravovanie v materských školách nie je podľa trendov modernej výživy

K téme sa vyjadarila aj Ing. Veronika Hanáková, výživový poradca Sveta zdravia, www.svet-zdravia.sk: „Žiaľ, stravovanie v predškolských a školských zariadeniach sa za dlhé roky takmer vôbec nezmenilo a nesleduje trendy modernej výživy.

Aj tie aktívnejšie a v oblasti výživy fundovanejšie vedúce jedální však držia pri zemi predpísané normy a financie. Osobne by som odporučila mlieko nahradiť mliečnym výrobkom – kvalitným jogurtom, tvarohom či syrom. 

Pridať viac čerstvého ovocia, zeleniny i dusených zeleninových jedál, cukor vynechať, prípadne nahradiť medom či agáve alebo javorovým sirupom. Vynechať ťažké smotanové omáčky so zápražkami, pridať viac strukovín. 

Tradičné chlebové a rožkové desiaty nahradiť zdravým müssli s mliečnym výrobkom, či ovsenou kašou s ovocím. Ako pitný režim vodu (môže byť dochutená citrónom) a nesladené bylinkové čaje, ktoré by mali byť stále k dispozícii.

Viem, že kuchárky sa sťažujú, že deti často nechcú jesť zdravé jedlá, lebo na ne nie sú zvyknuté z domu. Možno by však stačilo pristúpiť k tomu inovatívne – ovocné či zeleninové jedlo pekne upraviť, ozdobiť, dať mu zaujímavú formu či obal, vymyslieť lákavý alebo smiešny názov a deti sú skôr prístupné zjesť ho či aspoň ochutnať.

Žiaľ, pri sume, do ktorej sa musia jedálne vpratať, sa veľakrát nezmestí dostatok ovocia a zeleniny, kvalitné mäso, mliečne produkty namiesto mlieka. V niektorých predškolských zariadeniach si rodičia za kvalitnejšiu stravu dobrovoľne priplácajú – aj to je jedno z riešení.

V jednej materskej škole som videla, že problém s nedostatkom ovocia v strave riešia tak, že rodičia nosia každý deň ráno svojmu drobcovi 1 kus ovocia, ktorý deti skonzumujú hneď po príchode zvonku. Takže, keď sa chce, aspoň kompromisné riešenie sa často nájde.“

Inšpirujte sa na:https://mamaaja.sk/recepty

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: