Stále aktuálne: Bodnutie hmyzom - ako sa chrániť?

Redakcia | 23. júl 2019
Stále aktuálne: Bodnutie hmyzom - ako sa chrániť?

Dostať žihadlo od včely alebo osy je síce nepríjemné, ale za normálnych okolností to človeka nijako zvlášť neohrozuje. Približne u troch percent z nás však dochádza po poštípaní hmyzom k alergickej reakcii.

Malá exkurzia do ríše hmyzu

Hmyz, ktorý môže vyvolať alergickú reakciu, patrí do skupiny blanokrídlych. Jeho zástupcovia nehryzú, ale vstrekujú pri pichnutí do tela jed. Na našom území žije približne 7 000 druhov blanokrídleho hmyzu (celosvetovo ich je okolo 200 000), ale alergiu spôsobuje predovšetkým jed včiel, ôs, sršňov a čmeliakov.

Zaujímavé je, že nositeľkami jedu sú výhradne samičky. A nie sú to žiadne „troškárky“, množstvo jedu predstavuje približne 30 ℅ ich telesnej hmotnosti. Čo sa týka agresivity týchto štyroch druhov, sú medzi nimi veľké rozdiely. Včely zvyčajne agresívne nie sú a žihadlo použijú len vtedy, ak sa cítia byť ohrozené. Ich „zbraň“ je vybavená spätnými háčikmi a žihadlo z kože nemôžu vytiahnuť. Včela si po bodnutí odtrhne so žihadlom aj časť zadočka s jedovatým háčikom a uhynie.

Osy a sršne sú oveľa agresívnejšie a napádajú človeka i spontánne. Navyše žihadlo majú hladké a môžu pichnúť opakovane. Bodnutie čmeliakom je pomerne vzácne.

Bodnutie hmyzom: Prvá pomoc
Prečítajte si tiež:

Bodnutie hmyzom: Prvá pomoc

Prirodzená reakcia po bodnutí

Prirodzená reakcia ľudského organizmu na bodnutie alebo uhryznutie hmyzom sa prejavuje začervenaním a vznikom menšej svrbiacej vyrážky v mieste vpichu. Do dvoch dní stopy po bodnutí samy od seba miznú.

Vážnejšia situácia nastane v prípade, keď človeka zasiahne žihadlo do krku, vo vnútri úst, do jazyka alebo v pažeráku. Vzniknutý opuch môže zablokovať dýchacie cesty a hrozí udusenie. V takom prípade necháme postihnutého sedieť, krk chladíme studenými obkladmi a do úst mu vložíme kocku ľadu alebo ich aspoň vyplachujeme studenou vodou. Bezprostredne potom vyhľadáme lekársku pomoc. Riziko sa pochopiteľne zvyšuje pri mnohopočetnom pobodaní.

Smrteľnú dávku jedu predstavuje v závislosti od druhu hmyzu a ďalších okolností (zdravotná kondícia, telesná hmotnosť pobodaného človeka a pod.) približne tristo žihadiel.

Miestna alergická reakcia

Alergická reakcia môže byť buď lokálna alebo celková. Pri lokálnej sa v oblasti vpichu objaví bolestivý červený opuch, ktorý pretrváva niekoľko dní. Opuch býva väčší ako obyčajná vyrážka, a nezriedka je postihnuté celé rameno alebo noha. Všeobecne vyššie riziko alergickej reakcie je u atopikov.

Celková alergická reakcia na bodnutie

Celková alergická reakcia je závažnejšia a môže nastať aj u ľudí, ktorí alergiou netrpia, prípadne sa u nich nikdy predtým alergická reakcia na bodnutie hmyzom neobjavila. Po pichnutí hmyzu sa veľmi rýchlo rozvíja opuch tváre, vrátane jazyka, pier, očných viečok (aj keď žihadlo je na inom mieste tela), svrbenie, slzenie očí, žihľavka, zvracanie, hnačka, niekedy aj dýchacie ťažkosti až anafylaktický šok.

Príznaky anafylaktického šoku:

  • problémy s dýchaním až kŕče
  • zrýchlené dýchanie
  • takmer nehmatateľný pulz
  • nevoľnosť a malátnosť
  • svrbenie kože
  • celková bledosť
  • omdlievanie až strata vedomia

Pokiaľ sa u postihnutého po bodnutí hmyzom niečo také prejaví, je nutné neodkladne navštíviť lekára alebo privolať rýchlu zdravotnícku službu.

Ťažká miestna alebo celková reakcia je spojená s rizikom opakovania v prípade ďalšieho bodnutia hmyzom. Opakovaná reakcia je vždy podstatne závažnejšia, preto musí byť každý človek, ktorý silnú reakciu na uštipnutie mal, riadne vyšetrený alergológom pre získanie detailnej anamnézy a následne liečený.

Ako postupovať po bodnutí hmyzom

V každom prípade čo najskôr odstráňte z rany žihadlo (pokiaľ bola pôvodcom včela). Nikdy ho ale neberte medzi prsty, pretože tak sa do rany vstrekne ďalší jed z jedového vačku vytrhnutého z tela včely. Najlepšie je žihadlo naplocho odškrabnúť nechtom, alebo ostrejším predmetom (kreditnou kartou, tupým jedálenským nožom a pod.). Miesto vpichu ochlaďte studeným obkladom alebo ľadom. Proti svrbeniu pri normálnej reakcii môžete použiť tekutý púder.

Pri alergickej reakcii stiahnite, pokiaľ je to možné, miesto nad bodnutím a takto obmedzte prúdenie krvi. Ihneď podajte antihistaminikum (v tabletke, či kvapkách). Na miesto vpichu môžete použiť lokálny anihistamínový gél alebo masť.

Liečba

Po prekonanej ťažkej celkovej reakcii musí nasledovať alergologické vyšetrenie, kedy alergológ zistí stupeň precitlivenosti proti hmyziemu jedu. Pokiaľ toto vyšetrenie preukáže alergiu, potom pravdepodobne lekár navrhne pacientovi špecifickú alergénovú imunoterapiu. Jej princípom je podávanie alergénu (hmyzieho jedu), na ktorý je pacient citlivý a ktorý u neho vyvoláva klinické príznaky, v stúpajúcich koncentráciách. Po dosiahnutí najvyšších koncentrácií je odporúčané tieto dávky podávať po dobu 3 – 5 rokov. V tehotenstve sa liečba zvyčajne nezačína, ale je možné pokračovať v udržiavacej fáze.

Človek alergický na hmyzí jed musí mať neustále u seba pohotovostný balíček. Jeho zloženie sa líši podľa závažnosti reakcie. Obsahovať môže napr. adrenalín v autoinjektore (EpiPen), bronchodilatačný liek na inhaláciu, antihistaminikum alebo kortikoid.

Ako predchádzať bodnutiu

Predvídavým správaním a primeranými opatreniami je možné riziko „blízkeho stretnutia“ so žihadlom minimalizovať.

Tu sú naše tipy, ako na to:

  • Používajte siete na okná a sieťky na kočík.
  • Nebehajte vonku bosí.
  • Nenoste pestrofarebné oblečenie, ktoré hmyz láka. Najmenej „príťažlivé“ farby sú zelená, biela a hnedá.
  • Pred vychádzkou do prírody nepoužívajte voňavé „lákadlá“, ako sú parfumy, laky na vlasy, deodoranty alebo parfumované telové mlieka či opaľovacie krémy.
  • Vyhýbajte sa piknikom, grilovaniu a stravovaniu vonku. Vôňa mäsa, ovocia, sladkostí a nápojov je pre hmyz neodolateľná.
  • Pamätajte na to, že osy sa v hojnom počte vyskytujú okolo odpadkových košov, skládok, obchodov s ovocím a cukrární.
  • V prírode sa často hniezda ôs a divokých včiel nachádzajú v starých stromoch alebo dutých kmeňoch. Nenechávajte deti do nich nič šťuchať.
  • Pokiaľ okolo vás nebezpečný hmyz lieta, vyvarujte sa prudkých pohybov a zachovajte pokoj. Ak si na vás osa alebo včela sadne, nezabíjajte ju (žihadlu by ste sa asi nevyhli), ale zvoľna k nej priblížte ruku a „odfrnknite“ ju prstami.
  • Nikdy nezabíjajte osy alebo včely v blízkosti hniezda alebo úľa. Hmyz pri ohrození vypúšťa prchavé látky, ktoré „zalarmujú“ ďalších predstaviteľov druhu a provokujú ich k útoku.
  • Nesľubujte si ochranu od repelentov proti kliešťom, muchám, či komárom. Tie zvyčajne proti osám a včelám neúčinkujú.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: