Sprievodca detským spánkom v rôznych vekových obdobiach

PhDr. Eva Polláková | 6. máj 2020
spánok detí v rôznom veku

Ak má dieťa nedostatočný spánok, môže prísť k poruchám jeho správania. Môže sa stať hyperaktívne, agresívne, nesústredené alebo impulzívne. Takže – koľko by dieťa malo spať?

Koľko hodín by malo dieťa v akom veku spať?

Vek: Novorodenec

Celkový počet hodín spánku počas 24 hodín: 16 - 20

Čo môžete urobiť vy: Novorodenci sú zvyčajne spánkoví „rekordmani“. Spia toľko, koľko potrebuje ich mozog na svoj vývoj. Vydržia bdieť maximálne dve hodiny a znovu ich treba uložiť.

Pozor!
Väčšinou to nefunguje tak, že bábätko je unavené a okamžite sladko zaspí. Spravidla musíte nastúpiť vy – a upokojiť ho dojčením, čičíkaním, kolísaním, nosením...

Dieťa ešte nepozná rozdiel medzi nocou a dňom, až postupne ich rozlišuje a vytvára si určitú pravidelnosť – nielen v spánku, ale aj v jedení. Takže pozorujte, čo bábätko potrebuje, a snažte sa mu to umožniť.

Dojča vo veku 3 až 4 mesiacov

Celkový počet hodín spánku počas 24 hodín: 15 - 16

Čo môžete urobiť vy: Bábätká v tomto veku sú už pripravené na to, aby prespali väčšinu noci. Okrem dopoludňajšieho a popoludňajšieho spánku zvyčajne ešte vyžadujú krátke raňajšie a večerné zdriemnutie.

Aby ste podporili dlhý nočný spánok, snažte sa o to, aby dieťa videlo veľký rozdiel medzi dňom a nocou.

Cez deň buďte čo najviac spolu vonku, ak ste doma, vpusťte do bytu čo najviac svetla. Počas dňa sa spolu veľa hrajte, maznajte, rozprávajte, v noci podľa možnosti nerozsvecujte svetlo a obmedzte dlhodobejší kontakt.

Keď dieťa v noci dojčíte, urobte iba to najnutnejšie - nakŕmte ho, ale nemaznajte sa spolu, neprihovárajte sa mu.

Dojča vo veku 6 mesiacov 

Celkový počet hodín spánku počas 24 hodín: 14 - 15

Čo môžete urobiť vy: Dojčatá sa zvyčajne budia 4- až 6-krát za noc. Mnohé z nich okamžite opäť zaspia, ale niektoré plačú, až kým ich rodič neutíši kŕmením, maznaním, nosením či prihovorením...

Je to väčšinou preto, lebo tieto deti sú zvyknuté zaspávať pri dojčení či fľaši, mliečku, kolísaní, nosení, a keď sa v noci zrazu zobudia samy, plačú, až kým nepríde rodič a neutíši ich tak, ako sú zvyknuté.

Riešenie? Uspávajte dieťa spôsobom, na ktorý najlepšie reaguje, a položte ho do postieľky ospalé, ale nie spiace. Tak, aby zaregistrovalo, že je vo svojej postieľke, no už nemalo dosť síl protestovať. Takto sa naučí zaspávať samo.

Dojča vo veku 9 mesiacov až 1 rok

Celkový počet hodín spánku počas 24 hodín: 14

Čo môžete urobiť vy: Niekedy v tomto čase sa u detí môže vyvinúť tzv. separačná úzkosť (strach z odlúčenia), čo môže byť dôvodom pravidelného a častého nočného budenia.

Ak vás takéto noci vyčerpávajú, obmedzte nočné kontakty na nevyhnutný čas a nutné úkony. Vyhýbajte sa tomu, aby ste dieťa v noci nosili, vyberali z postieľky a kŕmili viac ako je nutné.  Dieťa v tomto období by už nemalo byť v noci hladné, maximálne môže mať smäd či potrebuje vašu blízkosť.

Dieťa vo veku 18 mesiacov až 2 roky

Celkový počet hodín spánku počas 24 hodín: 12 - 13

Čo môžete urobiť vy: Rodičia batoliat majú často problém uložiť ich na spánok, lebo deti sú neuveriteľné aktívne, plné energie, jednoducho perpetum mobile. Jediným riešením je dôsledný a pravidelný večerný rituál, ktorého cieľom je upokojiť dieťa a pripraviť ho na spánok.

Spánkový rituál môže zahŕňať večerný kúpeľ, krátku upokojujúcu masáž (napr. počas utierania a prebaľovania), oblečenie pyžamka, uloženie obľúbeného macíka do postieľky spolu s dieťaťom, rozprávku alebo pesničku a bozk na dobrú noc.

Dieťa vo veku 3 až 5 rokov

Celkový počet hodín spánku počas 24 hodín: 11

Čo môžete urobiť vy: Predškoláci majú často nočný strach (strach z tmy, príšer pod posteľou, strašidiel za oknom). Ich strachu sa neposmievajte, nechcete predsa prísť o dôveru. Radšej si zaveďte večerný rituál a spolu vyžeňte všetky strašidielka spod postele.

Dieťaťu môžete nechať v izbe svietiť slabé nočné svetielko. Niekedy pomôže, ak s ním bude v izbe spať aj niekto druhý - mladší súrodenec (môže byť aj bábätko) či malé zvieratko, aj keď je to len rybička v akváriu.

Dieťa vo veku 6 až 12 rokov

Celkový počet hodín spánku počas 24 hodín: 10

Čo môžete urobiť vy: Sledovanie televízie, počítačové hry a rozbiehajúci sa sociálny život výrazne ovplyvňujú čas, kedy ide dieťa spať, aj to, ako dlho spí. Nikdy nedávajte deťom do izby televízor ani počítač a trvajte na dodržiavaní pravidelného času, kedy treba ísť spať.

Deti skoro ráno vstávajú do školy a ak v tomto veku ich vyvíjajúci sa organizmus potrebuje 10 hodín spánku, nemôžu chodiť spávať neskoro. Počas víkendov sa môžete dohodnúť na miernom kompromise.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: