SPÁNOK školákov: So spaním máme problém..

Mgr. Jarmila Hýroššová | 29. september 2017
spánok, školák, deti, večierka

Pamätáte si, dokedy ste mohli bývať v detstve vonku? Ako školáci sme si cez týždeň obvykle pozreli večerníček a potom šup do postele. Dnes je to trochu inak.

Spať po večerníčku? Nonsens!

Zahnať do postele školopovinné deti po večerníčku je nepredstaviteľné. S prihliadnutím na to, že mnohé z nich sa v tomto čase ešte len vracajú domov z krúžkov a čakajú ich domáce úlohy,  je to, navyše, aj nemožné.

Neprehliadnite: Sprievodca detským spánkom v rôznych vekových obdobiach

Dnešné deti chodia spávať po deviatej i neskôr. „So spaním máme problém,“ hovorí mama desaťročného Filipa. „Nezaspí pred desiatou, ale ráno ho neviem zobudiť. Niekedy ho musím v posteli navliekať do trička a zo všetkých síl ťahať spod periny. Vidím, aký je nevyspatý, ale večer sa situácia opakuje. Do desiatej pozerá do plafóna, prevaľuje sa, 5-krát sa ide napiť a potom na WC...“

Podobné je to v mnohých rodinách. Deti prosíkajú: „Mamííí, ja ešte nechcem ísť spať, ešte chvíľku...,“ možno takéto ťažko odolateľné prosby poznáte aj vy. Nakoniec, asi neexistuje dieťa, ktoré by v istom veku nechcelo byť hore najdlhšie, ako sa dá. Avšak, ak mu to dovolíme raz, budú jeho žiadosti o neskoršiu večierku čoraz častejšie a večierka sa bude odsúvať čoraz viac.

Nebolo by na tom možno nič zlé, ale deti, ktoré chodia neskoro spávať, ráno ťažko vstávajú, sú unavené v škole a horšie spolupracujú. Takže neskoršie večierky a dlhé večerné vysedávanie pred televíziou či za počítačom nemajú za následok len nedostatok spánku, ale odzrkadlia sa nakoniec na ďalšom živote, kvalite práce, správaní, ale aj zdraví detí.

spánok, večierka, školák, dieťa, učenie

Čo sa deje s detským organizmom, keď mu chýba spánok?

Nevyspaté deti sú podráždené, nervózne, menej odolné proti stresu, trpia zvýšeným krvným tlakom, častejšími bolesťami hlavy a infekciami dýchacích ciest. S chronickým spánkovým deficitom súvisí aj obezita, lebo unaveným deťom sa nechce hýbať. Keďže rastový hormón sa uvoľňuje do polnoci, ak chodia do postele neskôr ako o desiatej večer, môžu mať nižší vzrast. V škole dosahujú horšie výsledky, nedokážu sa sústrediť, sú pasívnejšie alebo naopak, agresívnejšie, než ich „vyspatí“ spolužiaci. Menej sa zaujímajú o mimoškolské aktivity či o kontakty s rovesníkmi.

Dlhodobý spánkový deficit môže viesť dokonca k depresii.

Neprehliadnite: Deti a večerné vymýšľanie: poznáte to?

8 a viac

Ako rodičia to isto poznáte aj sami na sebe. Keď ste nevyspatí, deň sa nezačína práve ideálne a v práci to potom všetko ide akosi ťažšie. Takže, koľko hodín spánku vaše ratolesti vlastne potrebujú, aby boli svieže, oddýchnuté a schopné absolvovať náročný, celodenný program menom škola, škôlka, krúžky? Potreba spánku je do určitej miery individuálna, ale pre dospelého človeka je ideálny čas v priemere 8 hodín, u detí je to viac. U nich spánok vplýva na celkový vývoj, preto by sme mali dohliadať na to, aby ho nezanedbávali.

Deti predškolského veku potrebujú zväčša spať 9 až 11 hodín plus poobedňajší spánok, ktorý trvá asi hodinku až dve.

Školáci by mali spať (závisí to od individuálnych potrieb dieťa) 9 až 11 a tínedžeri 8 až 10 hodín.

Začať s prípravou do školy večer je chyba

Dieťa na prvom stupni ZŠ by nemalo začať s domácou prípravou do školy na nasledujúci deň až večer – po tréningoch a krúžkoch. Vtedy je už unavené a v strese. Najmä po športových tréningoch už dieťa večer nemá silu na úlohy. Pocit – „už je neskoro“ – stresuje obyčajne ako deti, tak i dospelých. Kvalita školskej prípravy tak zákonite klesá, je rýchla a „ledabolo“. Zvládať úlohy je podstatnou povinnosťou žiakov i študentov a odsúvanie plnenia tejto povinnosti na najneskoršiu možnú dobu pripomína tzv. neurotické odkladanie – prokrastináciu. Do budúcna to potom vytvára negatívny návyk.

TIP: Domáce úlohy by si dieťa, ktoré navštevuje prvý stupeň základnej školy, malo urobiť vždy najneskôr do siedmej hodiny, žiak druhého stupňa najneskôr do ôsmej hodiny a stredoškolák do deviatej.

10 tipov, ako dostanete deti do postele VČAS

  • Trvajte najmä počas pracovného týždňa na dodržiavaní režimu. Aj keď deti spočiatku nevedia zaspať, je lepšie, aby ležali v posteli a oddychovali. Postupne si na ukladanie v danú hodinu zvyknú.
  • Nikdy nemeňte hodinu, kedy má ísť dieťa spať. Počas týždňa určite nie a ak chcete dovoliť dieťaťu byť hore cez víkend trošku dlhšie, rozhodne nie dlhšie ako o pol hodinu, maximálne hodinu, oproti pracovnému dňu.
  • Aspoň pol hodinu pred spaním postupne dieťa navigujte k osobnej hygiene a uloženiu sa na spánok, nie až v čase, keď má ísť spať.
  • Zaspávanie sa dá spríjemniť relaxačnou hudbou, mladším deťom čítajte pred spaním rozprávky, pomôcť môže aj spievanie, modlitbička, pokojný spoločný rozhovor a podobne.
  • Rozprávajte deťom o tom, že je dôležité oddychovať a relaxovať. Keď dieťa pochopí, že to robíte pre jeho zdravie, malo by časom prestať odporovať.
  • Večer sú už deti unavené a ťažko sa sústredia. V tomto čase by už mali byť na programe len pokojné aktivity, aby sa pripravilo na spánok.
  • Posteľ by mala byť pred spaním uprataná. Je to jedno zo základných pravidiel, ktoré nám, podľa psychológov, dodávajú lepší spánok.
  • Odstráňte z detskej izby všetky hodiny a hodinky, aby dieťa nemohlo kontrolovať, koľko už nespí, pretože takáto kontrola nadmerne aktivuje vedomie dieťaťa.
  • Eliminujte rušné dni. Ak má vaše dieťa veľa podnetov v škole či v škôlke, doma ho nezaťažujte a nezabávajte tak, aby ste ho celkom vyčerpali. Telo potom býva pomýlené, a to vedie k stavu, kedy extrémna únava nedovoľuje vypnúť myseľ a privodiť spánok.
  • Aspoň hodinu pred zaľahnutím do postele preto nedovoľte deťom elektronické prístroje ako televízor, počítač, tablet alebo mobil. Ich použitie pred spaním totiž predlžuje čas zaspávania, deti sa potom v noci viac budia a mávajú nočné mory.

Trápi vás nespavosť?

Prečo nespí?

Prečo dieťa zle zaspáva a nepokojne spí, prebúdza sa alebo sa prevaľuje v posteli, to väčšinou nevie ani ono samotné. Môže ísť o stres, problémy v rodine, psychickú záťaž, depresie, nezhody medzi kamarátmi, ale aj ochorenie, poruchu osobnosti a veľa iných príčin. Problémy so spánkom je potrebné sledovať a pokiaľ by trvali dlhšiu dobu alebo by boli veľmi intenzívne, je nutné hľadať príčinu a presne ju určiť. Nápomocný môže byť lekár alebo psychológ.

TIP MAMA a ja

Niekedy môže dieťa zle spať aj preto, lebo nemá vhodnú veľkosť postele (napríklad je preň už malá a malo by mať už „dospelácku“ veľkosť) alebo nemá vhodný matrac.

Prečítajte si: Matka roka: Dajte mi všetci pokoj!

Čo ešte ruší detský spánok?

Teplo – pred spaním detskú izbu vyvetrajte, dieťaťu stačí tenšie pyžamo a navrch perina. Keď sa budí spotené, je to zlé.
Zima
– ideálna teplota je okolo 21 stupňov. Dieťa nemá mať studené ruky a nohy, nočné košele sú pre dievčatá nevhodné, v noci sa im vyhrnú a spia takmer nahé.
Svetlo – ak dieťaťu prekáža tma, zažnite mu nočnú lampu. Ideálne by mala byť miestnosť zatemnená závesmi alebo žalúziami, aby do detskej izby neprenikalo svetlo.
Pyžamo – voľte pyžamo z čistej bavlny, malo by byť voľné, pohodlné, bez škrtiacich okrajov.
Periny – kvalitný spánok detí vyžaduje kvalitné periny, ktoré spĺňajú prísne zdravotné kritériá. Ak hrozí alergia, neriskujte a kúpte antialergický set (vankúš + perina).
Rozptyľovanie – o sledovaní televízie a hraní sa na počítači sme už hovorili. Dieťaťu nechajte v posteli len obľúbeného plyšáka, iné hračky ho môžu rozptyľovať.
Strava – dieťa by sa nemalo ukladať na spánok hneď po tom, ako dovečeralo. Organizmus, ktorý je zamestnaný trávením jedla, si v noci neodpočinie. Večera 1,5 až 2 hodiny pred spaním je ideálna. Nepodávajte ťažké, vyprážané jedlá, po večeri už nie sú vhodné sladkosti.

„Spací“ kupón pre výmyselníkov

Pre deti, ktoré večer chronicky vymýšľajú, zo spania robia každodenné „divadlo“ a majú 100 výhovoriek, aby mohli ostať ešte chvíľku hore, sa môže hodiť veľmi užitočná pomôcka. Ide o tzv. spací kupón – kartu alebo iný predmet, ktoré dieťa môže použiť po tom, ako sa už večer uloží do postele alebo keď sa v noci zobudí. Využiť ju môže na niečo krátke, ako napr. rýchle objatie alebo napitie sa. Dieťaťu by ste mali vysvetliť, že kupón môže využiť len jedenkrát za noc a pokiaľ sa použije, odovzdá vám ho. Vy vrátite dieťaťu kupón ďalší večer, aby ho mohlo znova použiť.

A čo takto využiť možnosť získať za nevyužitý kupón malý darček?
Nápadom sa medze nekladú, môžete vymyslieť odmeňovací systém, napríklad ak dieťa v noci nevyužije kupón, dostane nálepku a keď pozbiera určitý počet nálepiek, dostane špeciálny darček.

Všetci potrebujeme kvalitný spánok – každú noc. Vieme, že vďaka tomu budeme lepšie fungovať vo všetkých oblastiach života a rovnako je to aj s našimi deťmi. Vytvorenie zdravých spánkových návykov je kľúčové pre zdravý vývoj detí a má výrazne pozitívny dopad na pokoj a pohodu rodiny.

Bylinky na pokojný spánok

Spánkový režim počas prázdnin

Keď sa dieťaťu nechce učiť..

spánok, večierka, školák

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: