Saunovanie detí: nakopnite imunitu a vysmejte sa virózam!

Redakcia | 20. január 2017
Saunovanie detí: nakopnite imunitu a vysmejte sa virózam!

Môžu deti do sauny? Ako bezpečne využívať blahodarné účinky sauny pre našich najmenších?

Severský spôsob starostlivosti o telo a dušu sa preniesol aj do našich končín a našiel svoje uplatnenie v starostlivosti o dieťa. Pozitívne účinky sauny na organizmus sú spôsobené kontrastnými expozíciami teplo-chlad. Po fáze prehriatia nasleduje fáza ochladenia, a takto sa to opakuje niekoľkokrát. 

Saunovanie detí si vyžaduje dodržiavanie istých zásad

Pre bezpečné využívanie teplovzdušných kúpeľov je potrebné dodržiavať niekoľko univerzálnych zásad:
  • Sauna nie je pre choré dieťa!
  • Pred saunovaním je potrebné sa osprchovať, nakoľko do sauny vchádzame nahí.
  • Deti môžu v saune zaujať polohu tzv. vajíčko (v sede so skrčenými dolnými končatinami pritiahnutými k hrudníku, objať rukami a hlavu skloniť nad kolená).
  • Batoľatá by mali zotrvávať v saune 1-krát maximálne 5-6 minút pri teplote okolo 60-80 ˚C, predškoláci maximálne 2-krát do 8 minút pri teplote 90 ˚C. Treba zdôrazniť, že uvedené údaje sú orientačné a je potrebné vychádzať z individuálnych dispozícií dieťaťa.
Prečítajte si: Ak imunita štrajkuje...

Ochladzovacia fáza využíva množstvo otužovacích postupov:

  • Vlažná sprcha – slúži ako medzifáza medzi prehriatím a ochladením, pričom stačí približne 1 minúta na to, aby sa zmyl pot. V prípade, že nie je k dispozícii iný spôsob ochladenia, môže sa čas sprchovania predĺžiť so znížením teploty vody.
  • Ochladzovací bazénik – nemal by byť hlbší ako 50 cm a deti v ňom môžu naberať vodu do dlaní, špliechať sa ňou alebo si sadnúť a čeriť hladinu.
  • Ochladzovňa – je miestnosť s možnosťou dobrého vetrania, tzn. ochladzovanie prebieha prostredníctvom čerstvého vzduchu.
  • Aktivity vonku – na vzduchu môžu deti vykonávať dýchacie cvičenia, v zimnom období pri dostatku snehu môžu behať, guľovať sa a váľať v snehu. 

Pri saunovaní je dôležitý pitný režim

V saune sa správame pokojne a ticho, pričom rodič kvôli bezpečnosti neustále sleduje reakcie dieťaťa na prehrievanie. Po saunovaní je dôležitá rehydratácia organizmu vo forme ovocných štiav alebo čaju.

Rovnako ako všetky zdraviu prospešné aktivity, aj sauna má isté obmedzenia – kontraindikácie: horúčka, dušnosť, poruchy srdca, mokvavé ekzémy, krvavé a hnisavé rany, pomliaždeniny a zlomeniny, úrazy hlavy, ochorenia obličiek, pečene alebo psychické poruchy.

Prečítajte si: Vyššia imunita vďaka prírode

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: