S dieťaťom k moru: na čo nezabudnúť?

PaedDr. Dagmar Baluchová | 7. jún 2017
S dieťaťom k moru: na čo nezabudnúť?

Aj vy sa už nemôžete dočkať kombinácie: slnečné lúče – voda – pláž? Ak sa k moru chystáte aj so svojimi ratolesťami, nezabudnite si okrem pokrývky hlavy a opaľovacieho krému pribaliť aj poriadnu dávku ostražitosti, predvídavosti a trpezlivosti. A čo ešte?

Takmer každý, kto už zažil dovolenku s malými deťmi, vie, že hoci pre najmenších je to často veľký zážitok, nechýba pri tom ani stres.

Starostlivosť o dieťatko, najmä ak má len pár mesiacov, nemusí byť v iných podmienkach náročná, avšak problém môže byť s adaptáciou detského organizmu.

Od akého veku zobrať dieťa na dovolenku za hranice?

Pediatrička MUDr. Marta Špániková apeluje na rodičov, aby dobre zvážili, v akom veku zoberú dieťa za hranice: „Cesta k moru a následný pobyt majú určité pravidlá.

Čo sa týka cestovania, v závislosti od veku dieťaťa, podľa môjho názoru to pre deti do 1 roka nie je vhodné. Záťažou je dlhé cestovanie, ale aj veľká zmena prostredia.

Dĺžka pobytu je tiež zásadný faktor, ktorý by rodičia mali brať do úvahy. Čím je dieťa mladšie, tým je vhodnejšie, aby zotrvalo po dlhej ceste a pri veľkej zmene, ktorou pobyt pri mori je, na pobreží najmenej tri týždne.

Kratšie pobyty nie sú pre jeho zdravie prospešné, pretože dieťaťu trvá niekoľko dní, kým sa na nové prostredie aklimatizuje. Práve keď si zvykne a začne profitovať z výborného vzduchu a slnečných lúčov, je vytrhnuté z tohto prostredia a znova sa musí prispôsobiť veľkej zmene.“

Môže sa vám zísť:

Cestovná postieľka LullaGo:

Slnko je zradné...

Organizmus dospelých sa ľahšie prispôsobuje teplotným zmenám. Deti však znášajú teplotné výkyvy zle. Prechod z horúcej pláže do klimatizovaného hotela či auta môže ľahko prispieť k letnej angíne.

Platí tiež, že bábätká a menšie deti sa nemajú vystavovať priamemu slnku. Je potrebné držať ich čo najviac v tieni (slnečník na kočíku, malý stan na pláži).

Počas celého pobytu pri mori by mali mať pokožku chránenú detským krémom s čo najvyšším UV filtrom. Dôležité je nezabúdať ani na pokrývku hlavy a neustále dodržiavanie pitného režimu, keďže deti sa dehydrujú rýchlejšie ako dospelí. 

Pri čľapkaní sa v morskej vode alebo v bazéne je potrebné často im meniť mokré oblečenie za suché. Nikdy nenechávajte deti pri vode bez stáleho dozoru dospelých. Rovnako to platí aj na atrakciách typu tobogan ap., na ktorých by mali šantiť iba deti od určitého veku, aj to pod dozorom dospelých.

Prečítajte si: 5 užitočných rád pre rodičov malých plavcov

Máte choré dieťatko?

Neznamená to, že musíte preto sedieť doma. Práve naopak, mnohým deťom pobyt pri mori prospieva, čo ich imunita dokazuje po celý zvyšok roka.

Ak však má váš potomok vážnejšiu diagnózu, nezabudnite sa pred výberom destinácie poradiť s lekárom. Rovnako to platí aj pre prípadné zaočkovanie dieťaťa pred vycestovaním.

Pobyt v prímorských oblastiach je vhodný pre deti s ochoreniami ako atopický ekzém, psoriáza, alergická nádcha, dýchacie ochorenia, astma, poruchy imunity, ortopedické diagnózy.

Skôr sa neodporúča deťom s akútnym onkologickým ochorením, chorobami obličiek, vážnym kožným ochorením, alergiami, ktoré sa môžu silným slnečným žiarením alebo slanou vodou zhoršovať, závažným srdcovým ochorením.

Platí to aj pre deti, ktoré práve prekonali vážne infekčné ochorenie, alebo sa zotavujú po ťažkom úraze, operácii ap.

Cesta – aby to nebol trest...

Dlhéééé cestovanie s malým dieťaťom, či už v aute, lietadle, alebo nebodaj autobuse, môže byť niekedy ako za trest. Avšak skúsenosti mnohých rodičov ich prvotné obavy vyvracajú.

AUTO

Na dovolenku do Chorvátska či Talianska je auto pomerne ideálnym dopravným prostriedkom. Deti v ňom zvyknú veľkú časť cesty prespať a okrem posádky sa v ňom odvezie aj dostatok batožiny, ktorej pri deťoch nie je málo. Zastavenie, kedy a na ako dlho chcete, je tiež veľkou výhodou. 

Každopádne je dobré:

  • zvykať dieťa na cestovanie už pred samotnou dovolenkou,
  • zvážiť, či vyrazíte vo dne/v noci – v závislosti od dĺžky trasy, povahy dieťatka (Spí v aute? Potrebuje v noci často chodiť na toaletu? Pije v noci ešte mlieko?), podmienok šoféra (nie každý šoféruje rád v noci, najmä ak cestuje po prvýkrát do zahraničia...),
  • ak cestujete autom, tak s nastaviteľnou klimatizáciou a SAMOZREJME s autosedačkou (zabudnite na to, že v noci dieťa vyberiete, aby si pospalo poležiačky, najmä na rakúskych a chorvátskych diaľniciach sa dopravné kontroly zameriavajú práve na to),
  • nezabudnite dieťa „vybaviť“ množstvom hračiek, príp. rozprávok na počúvanie (alebo aj pozeranie, ak na to máte v aute výbavu). Ideálne je zakúpiť organizér na opierku predného sedadla auta, v ktorom bude mať dieťa poruke všetky svoje obľúbené hračky a zo svojej sedačky sa k nim dostane.


Cestujete „na vlastnú päsť“? Nezabudnite na poistenie a kontrolu auta pred vycestovaním. Ak máte zájazd zakúpený v cestovnej kancelárii, informujte sa na podmienky poistenia, príp. aj na podmienky ohľadne leteniek, ak volíte leteckú dopravu.

LIETADLO

Cestovanie týmto dopravným prostriedkom deti pomerne dobre zvládajú. Hoci zmena tlaku, najmä na začiatku a konci letu, môže hlavne na najmenších pôsobiť dráždivo.

Tlak v strednom uchu je totiž pri pristávaní nižší ako tlak v kabíne, čo môže vyvolávať nepríjemné pocity na ušnom bubienku. Deti môžu dokonca pociťovať bolesť, ide však len o dočasný stav. (Ak dieťa bolia pri lietaní ušká často, môže to byť znakom, že má nedoliečenú ušnú infekciu a je potrebné vyšetrenie u lekára).

Na uvoľnenie tlaku v uškách je dobré, aby dieťa pri vzlietaní a pristávaní prehĺtalo, preto je vhodné malé dieťa v tomto čase dojčiť, väčšiemu dať piť. Niektoré zdroje odporúčajú starším deťom napr. aj prežúvanie žuvačky, či cmúľanie tvrdých cukríkov, je však na zvážení rodičov, či to považujú za bezpečné.

V každom prípade:

  • letieť by malo iba dieťa, ktoré je zdravé, resp. ktoré let zvláda,
  • ideálne by let nemal trvať dlhšie ako 2 hod., u starších detí max. 4 – 5 hod.,
  • pri rezervácii leteniek sa informujte na detské sedadlá,
  • vyberajte miesta pri okne, blízko toalety,
  • pri zakúpení v cestovnej kancelárii sa informujte o možných zľavách leteniek pre deti (platí to aj celkovo pre výber hotela, apartmánu ap.).

AUTOBUS, VLAK

Pre malé deti sú na zvládnutie dlhších trás nevhodné. Množstvo ľudí, problém s pripútaním dieťaťa, nižší stupeň hygieny, nedostatok priestoru na prezlečenie, toaletu, tobôž ešte spánok... To všetko sú veľké mínusy (u starších detí to však nemusí byť komplikácia).

Ubytovanie

Či už sa chystáte do hotela, bungalovov, alebo budete bývať na priváte, dávajte si pozor na:

  • okná (ich zaistenie),
  • dvere, aj balkónové (ich uzamykanie),
  • balkónové zábradlie, vyvýšené terasy,
  • ak je pri hoteli, apartmáne bazén,
  • ak vaše dieťa ešte slabo chodí, pozor na schody,
  • ak si ubytovanie iba vyberáte – vyhnite sa hlučným lokalitám s diskobarmi ap.

Informujte sa o možnosti poskytnúť detskú postieľku/prísteľku, v prípade bábätka si pre istotu vezmite cestovnú postieľku, príp. aj stoličku na kŕmenie.

Dary mora – ÁNO alebo (radšej) NIE?

Čím mladšie dieťa, tým je dôležitejšie zabezpečiť mu mimo domova vhodnú stravu. Rodičia by ani v tomto smere nemali nechať nič na náhodu...

Ideálne je mať pripravené zásoby, ktoré je možno priamo na mieste spracovať. Ak sa rozhodnete pre stravovanie v tamojších reštauráciách, nechajte si od domácich odporučiť takú, ktorá svojou kvalitou vyhovuje podmienkam stravovania detí a má aj baby menu a jedálensky servis k tomu.

MUDr. Špániková dáva ešte odporúčanie pre stravovanie detičiek so zdravotným problémom: „Orientujeme sa podľa veku a ochorenia.

Deťom do 3 rokov odporúčam aj pri mori podávať mliečnu porciu vo forme formuly  (umelého, detského mlieka), najlepšie je zobrať si druh, ktorý dieťa pije doma, alebo zistiť, či sa v danom štáte predáva.

U detí s ochoreniami gastrointestinálneho traktu nezabudnime na diétne potraviny (bezlepkové, bezlaktózové). U detí s alergickým ochorením aj mimo zažívací trakt (senná nádcha, astma) nepodávame tzv. dary mora.

Sú to ťažké alergény a môžu byť príčinou astmatického záchvatu alebo iných alergických (veľmi ťažkých) prejavov. Pacienti so závažnými prejavmi potravinovej alergie by mali mať so sebou adrenalín na rýchle podanie.

Rodičia detí so záchvatovým ochorením (epilepsia)  by mali mať lieky proti kŕčom, ktoré sa podávajú do konečníka.“

Prečítajte si: Letné angíny? Nenechajte si pokaziť vaše dovolenkové plány

Čo nezabudnúť?

Nie je ľahké pobaliť celú rodinu. Ak vám môžeme poradiť, začnite najprv s balením vecí pre dieťatko/deti.

Nezabudnite:

  • oblečenie na horúce dni – tričká, bodynka, šortky, sukničky, letné šatky, košieľky, ponožky, bielizeň...
  • oblečenie na chladnejšie večery – mikiny, tepláčiky, svetríky, súpravy...
  • pokrývky hlavy – šiltovky, čiapky, klobúčiky, vhodné aj do vody...
  • plavky, oblečenie na kúpanie, župan, osušku...
  • kúpacie potreby – plávacie koleso, rukávniky...
  • hračky – do vody, na piesok, do izby...
  • slnečné okuliare, polostan, slnečník – na kočík i pláž
  • viacero kusov obuvi – uzatvorenú, sandálky, do vody, papučky...
  • kočík, príp. aj cestovnú postieľku, stoličku na kŕmenie + jedálenské potreby (príbor, miska, pohár, fľaše, rýchlovarná konvica), nočník
  • plienky, vlhčené obrúsky, toaletné potreby pre dieťa, cumle, opaľovacie krémy
  • špeciálne jedlo pre dieťa – dojčenské mlieko, kaše, príkrmy, obľúbené sladkosti, ovocie, dojčenskú vodu... Ak sa chystáte variť, všetko potrebné k tomu.

Osobitnú kapitolu tvoria LIEKY. Čo by vám nemalo chýbať, upozorňuje MUDr. Špániková: „Je potrebné vziať so sebou všetky lieky a prostriedky potrebné pre riešenie náhle vzniknutého ochorenia (teplomer, lieky proti horúčke, na úpravu vnútorného prostredia pri hnačke, na zapálené očká, bolestivé ušká...).

Tiež lieky, ktoré dieťa trvale užíva, a to v dostatočnom množstve. Nie v každom štáte je v lekárni možné dostať všetky lieky, netreba zabudnúť, že aj keby dostupné boli, mnohé sú drahé, na recept a tam zakúpené poisťovňa určite nepreplatí.“

Prečítajte si: Cestovný pas pre vaše dieťa

Dovolenka na 1*

Počas celého roka má mnoho z nás málo času vychutnať si spoločne strávené chvíle s rodinou. Poznáte to, povinnosti v práci, „kolotoč“ na materskej či rodičovskej dovolenke...

Nenechajte si preto svoju vysnívanú dovolenku pokaziť zbytočnými stresmi a starosťami. Naplno využite spoločný čas. Tešte sa zo vzájomnej blízkosti, oddychujte a maličkosti typu „špinavé oblečenie, nezjedený obed či prasknuté koleso na plávanie“ riešte s úsmevom.

Rôzne animačné programy, kde sa môžu väčšie deti vyšantiť a spoznať nových kamarátov, sú ideálne na dotvorenie dovolenkovej atmosféry.

U menších detí stavte skôr na hry v piesku, prechádzky (nie príliš dlhé), či na návštevu akvária... Celodenné výlety či diskotéky v prímorských kluboch asi zo svojho programu vypustíte, ale určite si dovolenku so svojimi zlatíčkami aj tak užijete.

Krásne okamihy, naplnené tými najúžasnejšími zážitkami, praje všetkým
redakcia MAMA a ja



PS: Tešíme sa na vaše pohľadnice, fotografie a e-maily!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: