Prvá noc bez mamy a otca: 5 tipov, aby ju drobci zvládli

Redakcia | 18. júl 2022
Prvá noc bez mamy

Janko (4 roky) si balí svoj ruksak: pyžamo, zubnú kefku, veci na prezlečenie, macka, obľúbenú knihu s veselými príbehmi. „Kedy už konečne pôjdeme?“, kričí chlapec nedočkavo. Dnes totiž prespí po prvýkrát u svojej starej mamy a starého otca.

Konečne to prišlo. Mama a ocko, Janko a jeho plyšový macko nastupujú do auta. Po hodine cesty zastavia pred domom starých rodičov. Malý chlapec chce ísť hneď za starým otcom do záhrady pozrieť malých zajačikov. Keď sa mama a otec rozlúčia, je Janko taký zaneprázdnený, že sotva postrehol, že už rodičia odišli.

Prvá noc bez mamy - ako to zvládnuť

Keď však nadišiel večer, náhle mu mama s ockom chýbajú. A šálku s malými medvedíkmi, z ktorej doma pije svoje kakao, zabudol tiež. Starí rodičia sa však pokúšajú pomôcť svojmu vnukovi prekonať tento strach z odlúčenia dôvtipným nápadom. „My máme zázračnú šálku. Patrí trpaslíkovi z ríše čarovných šálok. Vždy keď spí dieťa prvýkrát u starej mamy a starého otca, môže sa z nej napiť. A keď je potom šálka prázdna, vymyslí si trpaslík v noci nejaké prekvapenie. Pretože sa teší, že dieťa je už také veľké, že sa nebojí prespať aj niekde inde“, rozpráva stará mama.

Janko je už netrpezlivý. Lebo rád by sa dozvedel, čo za prekvapenie preňho trpaslík pripraví. „Počkaj do rána. Keď otvoríš očká, uvidíš prekvapenie“, vysvetľuje starý otec. Napätie povolilo, strach z odlúčenia akoby zmizol z povrchu zemského. Janko sa hrá so starým otcom na skrývačku a pri čítaní rozprávky na dobrú noc spokojne zaspáva.

Samozrejme, že ráno leží pred Jankovou posteľou balíček. Keď si ho chlapec rozbalí, nájde tam šatku s trpaslíkmi. V krátkom liste stojí: „Táto šatka ti má pripomenúť, že si už veľký a že sa nemusíš báť. Nos ju vždy, keď budeš spať niekde inde ako doma. Tvoj čarovný trpaslík“. Janko sa potešil. Keď prišli rodičia poňho, spytoval sa hneď: „Kedy môžem spať zasa u starej mamy?

Keď dieťa spí po prvýkrát niekde mimo domu, získa dôležitú skúsenosť: „Tu nie je všetko také ako doma. Ale toho sa nemusím báť. Lebo je to vzrušujúce, spoznávať aj niečo nové. Okrem toho sa môžem spoľahnúť na to, že mama a ocko po mňa v nasledujúce ráno prídu.“ Aj rodičom padne vhod takáto skúsenosť. Naučia sa odpútať od detí a môžu opäť raz stráviť večer vo dvojici alebo si ho užiť s priateľmi.

Ako deťom uľahčiť prvú noc bez mamy 

  • Deti milujú príbehy z minulosti. Porozprávajte svojmu dieťaťu, aké to bolo super, keď ste mohli prespať u starých rodičov príp. u kamaráta zo škôlky.
  • Vysvetlite mu, že môže kedykoľvek zavolať domov a že prídete poňho, keby bola túžba za domovom bolestivá.
  • Dajte dieťaťu so sebou niečo dôverne známe. Samozrejme plyšového macka a obľúbený vankúšik, ale možno aj niečo čo mu pomôže prekonať smútok za domovom, napríklad vreckovku s maminou vôňou.
  • Radšej nevolajte, aby ste zaželali dieťaťu dobrú noc. Mohlo by to spôsobiť prebudenie túžby po domove.
  • Porozprávajte starým rodičom, čo má vaše dieťa rado a čo nie. Mali by ste ich upovedomiť aj o rituály pri ukladaní dieťaťa do postele a o tom, či dieťa nepotrebuje k zaspávaniu niečo zvláštne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: