PREZUVKY: Viete ako vybrať vhodné pre vášho škôlkara?

Redakcia | 4. september 2022
prezuvky, papučky, škôlka, noha, obuv, topánky

Predovšetkým v škôlke sú deti celý deň obuté v prezuvkach. Vybrať domácu obuv, ktorá je vhodná pre zdravý vývoj nožičiek, je preto veľmi dôležité!

Papučky na detskú nôžku

Detská nôžka vyzerá naozaj roztomilo, ale v skutočnosti je to veľmi zložitá časť tela, ktorá sa skladá z 28 kostí, 107 väzov, 19 svalov, kĺbov a šliach, ktoré sa starajú o oporu a mobilitu. Náležitá starostlivosť, ktorá zabezpečí  zdravý vývoj, je preto namieste.

V škôlke, ale aj doma sa deti ihneď prezúvajú a v tejto obuvi zostávajú takmer počas celého dňa, preto pri výbere prezuviek musíme byť naozaj dôslední.

Na čo dávať pozor pri výbere papučiek?

  • Topánočky by mali mať pevnú pätu, vhodné sú najmä pre deti do troch rokov, keď sa chodidlo ešte vyvíja. Šľapky sú v tomto prípade úplne nevhodnou voľbou, pretože ich nosením hrozí dieťaťu podvrtnutie nohy
  • Pri materiáloch uprednostnite skôr prírodné materiály, ktoré umožňujú detskej nohe dýchať, to je najmä prírodná useň alebo textil. Tieto materiály sú mäkké, priedušné a absorbujú fyziologickú vlhkosť.
  • Topánka by mala byť väčšia ako je v skutočnosti chodidlo, avšak maximálne o jedno číslo, v opačnom prípade by noha nemala dostatočnú stabilitu.
  • Stielka by mala byť anatomicky tvarovaná podľa tvaru chodidla (s kopčekom na vnútornej strane).
  • Prezuvky by mali byť čo najľahšie a pružné v prstovej časti.

Prezuvky do škôlky

Žiadne šľapky, alebo populárne gumové papučky do škôlky určite nie sú vhodné. Pri nákupe je dôležité, aby si malý škôlkar prezuvky aj vyskúšal, pretože jedine tak zistíte, či mu sedia dobre na nôžku. Podľa čísla to nemusí byť také jednoduché. Sú deti, ktoré majú nôžku užšiu, širšiu, alebo problémový nárt.

Navyše, nakupovanie papučiek do škôlky je dôležitou súčasťou prípravy na škôlku, dieťa si samo (pokiaľ to bude možné) vyberie prezuvky a bude cítiť zodpovednosť.  

Doprajte vašim drobcom nové topánočky namiesto zdedených! Každá nôžka sa inak formuje a topánka sa podľa toho jedinečne tvaruje. Čo súrodencovi, môže škôlkarovi prekážať. Vedeli ste, že výberom nevhodnej obuvi deformujete deťom nožičky? Buďme pri výbere zodpovední.  

topánky, obuv, papuče, škôlka, prezuvky

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: