Prešľapy vo výchove: Takmer dokonalá detská izba

Katarína Olejárová | 21. september 2017
Prešľapy vo výchove: Takmer dokonalá detská izba

Zariadiť peknú a zároveň účelnú detskú izbu je náročná vec, to vám potvrdia mnohí rodičia.

Obchody sú totiž plné krásnych zbytočností, ktoré však v praxi veľmi nevyužijete. Ako zladiť predstavy rodičov a väčšieho dieťaťa? Prečítajte si, čomu sa pri nákupe nábytku a zariaďovaní detskej izbičky radšej vyhnúť.

Najlepšie rady sú totiž od mamičiek, ktoré si to vyskúšali na vlastnej koži...

Detská izba by sa mala páčiť predovšetkým dieťaťu

Na svojho prvorodeného synčeka sme sa tešili a túžili sme, aby vyrastal v krásnom prostredí. Zariadili sme mu detskú izbičku s kopou hračiek.

Pekná, útulná izbička, ktorú som každý deň po uspatí synčeka upratovala, čistila, len aby sa v nej cítil dobre. V jeho izbe som strávila viac času ,,pulírovaním“ ako on sám hrou.

Keď mal Maťko 4 roky, rozhodli sme sa izbu premaľovať. Uvažovali sme nad rôznymi farbami, ktoré by sa hodili k zvyšku bytu (marhuľovej farby) a všetko plánovali. 

Po niekoľkých dňoch sme si však uvedomili, že to nie je naša izba, ale synčekova. Z našej, pôvodne zamýšľanej pastelovej farby, sa napokon vykľula krikľavo zelená. Dlho sme si na túto ,,besnú“ farbu zvykali, ale malý je v nej šťastný.

Má svoju ,,žabaciu“ izbu. K farbe sme napokon dokúpili aj stropné svetlo (žaby). Nábytok, ktorý bol doteraz tabu, je zrazu polepený desiatkami dinosaurov a iných nálepiek.

Ako po nálepkovej vojne. Poličky sú ,,upratané“ podľa vkusu môjho syna a ja mám pri vstupe do jeho vojnového tábora pocit, že je všetko hore nohami.

On sa však vo svojom chaose vyzná a je v ňom šťastný. Tým nechcem povedať, že si hračky neukladá (učí sa ukladať si ich), ale robí to svojím vlastným štýlom. Pochopila som, že vo svojej izbe sa bude cítiť dobre len vtedy, ak bude naozaj JEHO.
Mária, Maťko 5 rokov, Karolínka 5 mesiacov

Detská izba presýtená podnetmi: menej je niekedy viac. 3 tipy pre rodičov!

Namiesto detskej izby skladisko

Ešte počas tehotenstva mi kamarátky vraveli, že je celkom jedno, akú izbičku drobcovi nachystám, lebo aj tak tam skoro vôbec nebude a bude z nej skôr skladisko. Jej účel sa ukáže až neskôr.

A tak som dala na ich rady, hoci v srdci som túžila po peknej detskej izbičke s „rastúcim“ nábytkom… Takže som nezariaďovala, nechala v nej starý pracovný stôl (ktorý využíval manžel), zostali v nej aj naše staré skrinky a poličky (samozrejme, každá z inej doby), akurát ich obsah sa zaplnil detskými vecami.

Lenže čas veľmi rýchlo plynul, ja som bola opäť tehotná a tak do toho chaosu a „všehochuti“ pribudla akurát postieľka pre synčeka. Viete si predstaviť, aká som bola smutná, keď som prišla ku kamarátke (opäť tehotnej), ktorá čakala svoje bábätko s načančanou a do detailov pripravenou izbičkou.

Myslím si, že občas sa treba riadiť aj vlastným inštinktom. A ak sa vám chce pripraviť dieťaťu izbu, tak ju proste pripravte!

Prečítajte si: Prečo deti milujú plyšové hračky?

Prepchatá detská izba plná chaosu

Nedávno som zariaďovala izbu našej dcérke, takže mám pre mamičky zopár rád: 

  • Neprežeňte to. My sme podľahli princeznám, vílam vo všetkých podobách – a tak nám pribúdali nálepky, sošky, obrázky, rámiky... Keď sme sa vrátili z dovolenky a ja som otvorila dcérkinu izbu, ovalili ma všetky tie pastelové krásky a mala som pocit, že sa v izbe nedá dýchať. Dcéra to tak, našťastie, nevníma, ale verím, že keď pôjde do školy, tak izbu trochu „prevzdušníme“.
  • Hoci súhlasím s názorom, že je dôležité, aby si dieťa určilo, čo vo svojej izbe chce, predsa len ho treba trošku usmerňovať. Dcérka si totiž vybrala postieľku v tvare auta, princeznovské návliečky, ružové steny... Asi trošku chaos.
  • Keďže je dcéra ešte relatívne malá, kúpili sme jej malý stolček na kreslenie. Teraz to ľutujem. O rok a pol budeme musieť kúpiť normálny – písací, vhodný pre školáčku a čo s tým, čo máme? Zbytočné starosti i výdavky.

Čitateľka Nina s dcérkou

Po narodení bábätka je všetko inak

Svoje prvé tehotenstvo som veľmi prežívala, a nielen preto, že sme si na drobčeka trošku počkali... Rozhodla som sa, že všetko bude mať dokonalé.

Takže ešte pred nástupom na materskú dovolenku sme mali do detailov pripravenú izbičku – nežné závesy, komodu, prebaľovací pult a skrinky jednej značky (nie práve najlacnejšej, ale vydupala som si...), hojdacie kreslo pre dojčiacu mamičku (veď to tak vidíme v každom dobrom béčkovom americkom filme o dokonalých matkách, a čo som ja horšia?!), koberec po celej dĺžke izby, aby mohlo dieťatko štvornožkovať a spoznávať svet po mäkučkom.

A áno, kolíska s baldachýnom (nehovoriac o tom, že klasická postieľka čakala v spálni). Krása. Srdce každej tehuľky by zaplesalo. Lenže po pár mesiacoch?

Kreslo som nepotrebovala, pretože sa mi v ňom nedojčilo dobre a celkovo nebolo príliš pohodlné a navyše, keď začala dcérka loziť bolo aj nebezpečné (takže mi teraz kvalitne zavadzia v našej minispálni). Komody sú fajn, ale pre potreby malej škôlkarky a časom školáčky nie veľmi praktické, malé... A koberec?

Dostal zabrať už počas prvého roka našej Nelinky – skončili na ňom príkrmy, malá bádateľka skúšala, ako dobre sa doň vtiera krém... Takže si viete predstaviť, ako naša „dokonalá“ a nie lacná izbička dnes vyzerá...
Soňa a malá Nelinka

11 tipov, ako sa nezblázniť, ak majú deti spoločnú izbu

Nábytok do detskej izby ako do obývačky

Rada by som vám napísala, aký prešľap v zariaďovaní detskej izbičky urobila moja nevesta so synom. Uznávam, že finančne to nemajú ľahké, a tak chceli byť pri zariaďovaní izbičky pre 4-ročného Tomáška rozumní a kúpili mu za veľmi dobrú cenu dve komody a skrinkovú poličku.

Nábytok je to fajn, ale nemôžem sa ubrániť dojmu, že by sa hodil skôr do obývačky, ako do detskej izby. Ešte aj farba – wenge, čo je takmer čierna -  nie je vôbec detská. Aj neveste to potom prišlo ľúto, a tak sme sa trochu posnažili, aby nábytok aspoň ako-tak zapadol.

Nalepili sme naň farebné nálepky, na steny tiež, kúpila som im veselé závesy a obliečky na periny. Vyrobili sme obrázky vo veselých rámikoch a tiež sme kúpili niekoľko farebných plastových boxov na hračky.

Našťastie, vnúčikovi je to jedno a zdá sa, že v tejto izbičke sa cíti dobre, čo je asi najdôležitejšie. Na druhej strane, keď bude pubertiak, možno bude rád, že nemá pastelový nábytok.
Daniela z Košíc 

Prečítajte si: Detské zázemie v duchu feng šuej

Veľa parády s minimom svetla

Zo svojej skúsenosti môžem povedať, že za svoj najväčší prešľap považujem farebný luster v detskej izbe.

Vizuálne je to krásne, mať na strope kvietok, akoby nafúknuté balóny a podobne, ale svetlo je skôr tlmené ako účelné, takže sme po čase aj tak kúpili nový luster – nie príliš detský, ale účelný.

Farebné lampičky s detským motívom odporúčam skôr na stenu alebo ako nočnú/náladovú lampičku, keď je tlmené svetlo žiadanejšie.  
Nikola, 2 deti

Tip Mama a ja

Dajte pri zariaďovaní detskej izby priestor aj dieťaťu

Nechať výber nábytku či farieb do izby len na dieťati  by nemuselo skončiť dobrým výsledkom, no tiež nie je vhodné celkom ho z výberu vynechať.

Napríklad aj dvojročné dieťa vám vie ukázať, ktoré postavičky by chcelo mať na stenách izby. Preto zariaďovanie berte ako kompromis – dajte priestor aj dieťaťu, nech vám povie, ako by si predstavovalo svoju izbu, môže vám ju hoci aj nakresliť.

Diplomatickým spôsobom – tak, aby to dieťa prijalo za svoje, ho skúste presvedčiť aj o svojich nápadoch a snažte sa vytvoriť izbu, ktorá bude nielen krásna, ale aj účelná.

Zariaďujete izbičku pre prváka? Poradíme vám!

Izba pre starších školákov

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: