Prešľapy vo výchove: (NE)bezpečná domácnosť

Redakcia | 13. december 2019
Prešľapy vo výchove: (NE)bezpečná domácnosť

Myslíte si, že doma je vaše dieťa v bezpečí? Ste na veľkom omyle. To, že najviac úrazov sa, paradoxne, stáva doma, potvrdilo už niekoľko štatistík. Preto sme oslovili vás, naše čitateľky, aby ste sa nám zdôverili so svojimi prešľapmi týkajúcimi sa bezpečnosti vašich domácností. Najlepšie rady sú totiž od mamičiek, ktoré si to vyskúšali na vlastnej koži...

Šesť mamičiek sa s vami podelilo o svoje výchovné prešľapy.

Domáce úrazy 

Nebezpečný elektrický darček

Syn dostal na Vianoce pod stromček vymodlenú autodráhu. V tú chvíľu sa Vianoce skončili, obývačka sa premenila na pretekársku arénu a o synovi a manželovi som niekoľko dní ani nevedela. Na Silvestra prišla na návštevu moja sestra s 5-ročným synom, ktorého autodráha samozrejme tiež veľmi zaujala. Oči mu zažiarili a podľa vzoru mojich chlapov sme ani o ňom nepočuli. Po hektických sviatkoch tak bolo odrazu ticho a my sme sa so sestrou mohli konečne v pokoji porozprávať pri káve.

Ako sa však hovorí, ak je dieťa príliš ticho, vždy to veští nejaký „prúser“. A tak to bolo aj teraz – práve vo chvíli, keď som si pomyslela, čo asi robí synovec, ozvala sa rana a všetko zhaslo. A nielen u nás doma, zhasol kompletne celý blok domov. Ako sme zistili, autíčka mali na spodku trčiaci káblik, ktorý vytváral kontakt s autodráhou, ktorá takto poháňala autíčko.

Keď sa kábliky dvoch autíčok spojili, hádzali iskru.
Na to synovec prišiel čoskoro a keďže ho iskričky zaujali, dostal skvelý nápad, zastrčiť tieto káble priamo do zástrčky. Chvalabohu sa nič horšie nestalo, malému sa nič nestalo, len zostal v poriadnom šoku a do konca návštevy už naozaj ani nepípol. Som rada, že dnešné hračky sú už oveľa bezpečnejšie, no aj tak by som si už netrúfla menšie deti nechať samy s hračkami na elektrinu.
čitateľka Lucia, Gabriel 7 rokov a Lucka 6 mesiacov

Úrazy v detskom veku
Prečítajte si tiež:

Úrazy v detskom veku

Pád z detskej stoličky 

Ustrážiť dieťa v domácnosti bez úrazu dá poriadne zabrať. Čím dieťa naberá na samostatnosti a pohyblivosti a chuti všetko ochutnávať ústami, rodič musí mať oči doslova všade, pretože nie všetko v domácnosti je možné uzamknúť, prípadne schovať na miesta, kde dieťa nemá prístup.

Mojou veľkou chybou bolo to, že dcéru som nenaučila hneď od začiatku sedávať vo vysokej detskej stoličke pripútanú popruhmi. Bude mať čoskoro dva roky a keď ju chcem v jej stoličke pripútať, odmieta akýkoľvek môj pokus o bezpečné sedenie.

Takže nezostáva mi nič iné, len pri nej sedieť, občas sa však stane situácia, keď musím odbehnúť, napr. podať jej pohárik s čajom, alebo pomiešať jedlo ku sporáku, vtedy situáciu okamžite využije a v stoličke stojí. Veľmi sa bojím, aby z takej výšky nespadla, a preto sa snažím vždy byť pri nej, lebo si hovorievam, že nešťastie je neustrážený okamih.
Anna, Peter a Pavol 13 rokov, Sabínka takmer 2 roky 

Pozor na alkohol pri deťoch

Rada by som sa s vami podelila o prešľap, ktorý vlastne nebol môj, ale manželov. Keď sa nám narodil syn, môj muž zaistil všetko, čo sa dalo – zástrčky, zásuvky, všetky dvere, dvierka, rohy...  Keby mohol, zabalil by syna aj celý byt do bublinkovej fólie. Časom však strach vyprchával a ako syn rástol, môj muž povoľoval svoju ostražitosť.

Syn mal vtedy desať rokov a už dva roky chodil pravidelne na futbal. Keď sa vrátil zo školy, pripravila som mu olovrant a fľašu s vodou na tréning. Jedného dňa však manžel dostal od kamaráta fľašu „domácej vypaľovačky“, ktorú vložil do chladničky. Neuvedomil si však, že zhodou okolností išlo o presne tú istú fľašu, ktorú syn nosil na tréning. A tak sa stalo, že si náš desaťročný syn vzal na futbal fľašu domácej pálenky, z ktorej sa počas tréningu aj schuti napil. Začal sa dusiť a kašľať a keď tréner zistil, čo je vo veci, bol z toho veľký problém.

Manžel to musel dlho žehliť nielen u trénera, ale aj u mňa, pretože chtiac-nechtiac, svojou nepozornosťou opil nášho desaťročného syna.
čitateľka Simona, syn Jakub

Horúci čaj

Jedno ráno som si spravila čaj. Hrnček som automaticky posunula na pracovnej doske dozadu. Neotočila som však uško na hrnčeku k stene... A to bola chyba. Iba som sa pre niečo zohla, keď som za sebou počula svojho 18-mesačného syna. Otočila som sa, stál na špičkách a už som len videla, ako na seba ťahá hrnček s horúcim čajom.

Bol to zlomok sekundy. On v šoku, ja v šoku. Rýchlo som ho kričiaceho od bolesti strčila do sprchy a sprchovala studenou vodou. Na ramene mu hneď navrel veľký pľuzgier.  Staršiu dcéru som okamžite odviedla k susede, syna, mimochodom bol iba v plienke, zabalila do deky, ešte som mu dala liek proti horúčke a zápalu a už sme leteli autom na pohotovosť.

Pichli mu injekciu a opäť do auta a uháňali sme do nemocnice. Keď nás ľudia zbadali, hneď robili koridor a pustili nás dopredu. Lekár malého ošetril, vysvetlil, čo robiť (ochladzovať, podávať lieky proti bolesti), potom nás pochválil za sprchu i podanie lieku. A dal nám radu – aby sme sa s mužom pre to nepohádali. Stalo sa a zvládli sme to dobre. Dva týždne sme chodili na preväzy na chirurgiu, kvôli možnej infekcii bral syn antibiotiká. Trvalo veľmi dlho, kým na to zabudol. A mne túto udalosť pripomenie uško na každom hrnčeku...
čitateľka Ivana, dve deti

Otvorené okno

Bývame na 5. poschodí, preto som vždy dbala na to, aby sa syn nedostal k otvorenému oknu. V to leto bolo neznesiteľne horúco. V jeden deň nám prišli namontovať sieťky na okná a tak som sa tešila, že podvečer vyvetrám a nebudem mať v izbe nepríjemných lietajúcich hostí.

Otvorila som okno, odišla do inej izby. Keď som sa po chvíli vrátila, môj trojročný syn sedel na parapetnej doske a rukami vytláčal sieťku von. Nejdem opisovať svoje pocity... Viem, že sieťka na okne nezabráni, aby dieťa nevypadlo. A už viem, že nikdy, nikdy nesmiem nechať otvorené okno, ak mám doma dieťa.
čitateľka Diana a 3-ročný synček

dieťa, elektrina, zásuvka, nebezpečné

Hra bez dozoru

Nedávno bola u dcérky jej kamarátka a ja som im dovolila „hrabať“ sa v mojom šatníku a hrať sa na princezné. Nechala som ich v izbe samy, iba dvere boli pootvorené a ja som (popri sledovaní seriálu) vnímala len chichot a dievčenské jašenie sa. Vôbec som si neuvedomila, že ich môžu zaujať aj manželove kravaty...

A tu sa začali hrať, že jedna je princezná a druhá koník a čo môžu byť lepšie popruhy na koňa, ako z kravaty... to by možno ani nevadilo, lenže si ich dali okolo krku a dcéra kamošku riadne potiahla. Pribehla som na plač malej Klaudie, ktorú moja dcéra trochu pridusila. Ak sa chcú podobne hrať aj dnes, tak len pod mojím dozorom a s tým, že im radšej vytiahnem šaty, blúzky, drobnosti, s ktorými sa môžu hrať a s ktorými nie. Myslím však, že to bolo poučenie pre nás všetky, nielen pre mňa. Môžem len skonštatovať, že sa mi potvrdilo, ako platí, že najviac úrazov (a úmrtí) sa stane doma. Našťastie to u nás dopadlo dobre. 
čitateľka Emília, dcérka Mia (7 rokov)

Tipy pre bezpečnú domácnosť s deťmi

  • Prejdite si byt alebo dom z detskej perspektívy. Tak ako pri zariaďovaní detskej izby, aj teraz vám odporúčame posadiť sa v každej miestnosti na zem alebo si kľaknúť a prezrieť, či máte záslepky vo všetkých elektrických zásuvkách, či niekde netrčia príliš ostré rohy (na tie nalepte gumené chrániče) alebo či nie je vo výške dieťaťa umiestnené niečo (napríklad rozbitné – sklené vázy, sošky a podobne), čo by ho mohlo poraniť.
  • Nenechávajte deti bez dozoru. Keď sa deti hrajú samy, často si trúfnu vyskúšať aj veci, ktoré by si pri rodičoch nedovolili. Inokedy si zase nemusia uvedomiť, že ich hra je nebezpečná. Preto by vždy pri dieťati mal byť prítomný aj dospelý.
  • Na okná a skrinky s nebezpečným obsahom dajte poistky. To, že poistky vám neladia s nábytkom, je popri páde z okna alebo otrave čistiacim prostriedkom absolútnou maličkosťou.
  • Na dvere dajte penové zarážky proti zabuchnutiu. Vyhnete sa tak nielen búchaniu dverí, ale najmä pricviknutiu prstov malých zvedavcov.
  • V domoch so schodiskom na obidve strany schodov nainštalujte drevenú zábranu. Neskôr, keď už deti behajú, nalepte na schodíky protišmykové pásky alebo koberčeky.

bezpečná domácnosť s deťmi

  • V dosahu detí nenechávajte žiadne čistiace prostriedky ani lieky! Vždy po použití ich odložte do zamknutej alebo poistenej skrinky. Na pohotovostiach sa už neraz stretli s deťmi, ktoré vypili nejaký čistiaci prostriedok alebo zjedli tablety do umývačky. Drobcom totiž plastové obaly čistiacich prostriedkov a farebné čistiace tablety pripomínajú cukríky, tak prečo by ich nemali ochutnať?
  • Detské veci musia mať na dosah. Vyskúšajte, či má dieťa všetky hračky, knižky aj veci umiestnené v skriniach tak, aby na ne pohodlne dosiahlo. Ak nie, môže sa po ne naťahovať, pričom hrozí riziko, že na seba niečo stiahne, alebo väčšie deti si prisunú stoličku, prípadne sa pokúsia na nábytok vyliezť, a to nemusí skončiť šťastne.
  • Varte vždy na zadných platničkách. Najistejšie je kúpiť kovovú ohrádku na sporák, ktorá malým zvedavcom nedovolí siahať na varnú plochu. Zápalky a zapaľovače dávajte vždy  na bezpečné miesto.
  • Všetko horúce odkladajte mimo dosah detí. Hrnce s horúcim jedlom, koláče vytiahnuté z rúry, či čaj, kávu a iné horúce nápoje nenechávajte v dosahu detí. Pozor na zradné ušká hrnčekov alebo úchytky na hrncoch. Ak len tie budú vytŕčať z pracovnej dosky alebo stola, pre dieťa z jeho perspektívy vyzerajú lákavo, pokúsi sa ich chytiť, pričom si neuvedomí, že na seba prevrhne celý obsah a nešťastie je na svete.

Tip Mama a ja

Vyberajte si spotrebiče s detskou poistkou.
Či ide o rúru, mikrovlnku, varnú dosku alebo umývačku riadu, oplatí sa investovať do nich trochu viac peňazí a vybrať si modely s detskou poistkou. Tá zabráni tomu, aby dieťa aj nechcene pustilo plyn, popálilo sa na vriacej rúre  či rozbilo tanier z mikrovlnky. Poistka nedovolí otvoriť alebo spustiť spotrebič.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: