Prečo sú deti fascinované dinosaurami?

Mgr. Jarmila Hýroššová | 8. marec 2023
Deti sú fascinované dinosaurami

Chlapci aj dievčatá bývajú často fascinované dinosaurami, viete prečo ich tak zaujímajú?

„Stegosaurus má špicatý chrbát!“ – „T-rex je ale silnejší.“ – „Dnes som si priniesol svojho brachiosaura!“ Čo je také fascinujúce na týchto obrovských jašteroch, keď predškolákom nerobí problém vyslovovať ich komplikované latinské názvy, hoci majú ťažkosti aj s niektorými slovenskými slovíčkami?

"Dinosaurie" obdobie u dieťaťa

Dinosaury vyhynuli už veľmi dávno, ale zdá sa, že sa objavujú na scéne v každej novej generácii. Sotva existuje na Slovensku detská izba, v ktorej by chýbali, lebo medzičasom začali patriť k povinnej výbave detí.
Dinosaurím obdobím si prechádza skôr či neskôr každé dieťa. Svedčí o tom neutíchajúci záujem drobcov o dinosaurie hračky, knižky, plagáty, omaľovánky, filmy a tiež neklesajúca popularita dinosaurích parkov.

Prečo sú dinosaury pre deti také atraktívne?

Dinosaury sa páčia deťom z viacerých dôvodov. 
  • Fascinujú ich príšery a dinosaury sú príšerami.
  • Veľkú príťažlivosť dosahujú aj preto, lebo nie sú len výmyslami.  
  • Deťom sa páčia i z dôvodu, že sú obrovské.
  • Záujem drobcov o dinosaurov je posilňovaný i dospelými, lebo rodičia bývajú väčšinou nadšení, keď vidia svoje deti, ako sa stávajú expertmi v tejto vedeckej oblasti.

Dinosaurami proti strachu

Zaoberanie sa dinosaurami obohacuje predškoláka vo viacerých dôležitých oblastiach: Môže si „podmaniť“ strach zo strašidiel tým, že bude konfrontovať fakty o dinosauroch so sebou samým, bude sa cítiť skvele, keď sa o sebe dozvie niečo, čo o ňom neviete ani vy sami.

Na dôvažok, deti môžu využiť dinosaury na to, aby znázornili svoj hnev, násilné pocity vo fantázii. Týmto spôsobom si tieto pocity prežívajú a získavajú nad nimi kontrolu. 

Deti sú fascinované dinosaurami

Zbierka dinosaurov - Zmysel pre poriadok a organizáciu

Predškolák väčšinou nezostáva pri jednom dinosaurovi. Teší ho zbieranie figúrok dinosaurov a ich zatrieďovanie do rozličných kategórií podľa veľkosti, tvaru, podľa toho, či boli bylinožravce alebo mäsožravce alebo podľa doby, v ktorej žili. Tendencia vytvárať zbierky je prirodzeným vývinovým štádiom, ktorým prechádza každé dieťa.

Dinosaury sú síce nebezpečné, ale už nežijú 

Ďalšia fascinácia dinosaurov spočíva v tom, že tieto silné a nebezpečné zvery sú už vyhynuté. Keď sú deti konfrontované s veľmi realistickými dinosaurami v múzeách alebo filmoch, môžu byť zdesené. Aj preto je dôležité všímať si, akému materiálu o dinosauroch je vaše dieťa vystavené. Nepredpokladajte napríklad, že aj keď je ich veľkým fanúšikom, je pripravené na Jurský park. Scény skutočne vyzerajúcich dinosaurov, útočiacich na ľudí – alebo na seba navzájom – môžu viesť k nočným morám

Dinosaury a téma smrti

Kým dospelým padne zaťažko rozprávať sa na tému smrti, pri dinosauroch s tým nemajú až taký veľký problém. Úplne prirodzene sa dá vysvetliť, že dinosaury už nežijú na zemi milióny rokov. Aj keď sa môžu pojmy ako smrť a milióny rokov zdať deťom príliš abstraktné,  dozvedia sa o nich prirodzeným spôsobom. Deti ponímajú tému smrti vo všeobecnosti hravou formou.

„Zabíjajú“ napríklad svoje figúrky v hre a o päť minút neskôr sa už zaoberajú úplne niečím iným. Najmä pre bojazlivé deti je útechou, že aj zdanlivo mocné tvory sú zraniteľné a sila samotná vždy nestačí.

Dinosaury fascinujú chlapcov a dievčatá

Veľa ľudí si myslí, že dinosaury fascinujú len chlapcov. V skutočnosti sa však o ne zaujímajú i dievčatá predškolského veku. 

Chlapci sa zaujímajú o bojovanie, kosti a koniec dinosaurieho príbehu, pri hrách s T-rexom a ďalšími dinosaurami majú možnosť vhupnúť do iných úloh a cítiť sa aspoň raz silnými a mocnými. Pomocou hracích figúrok sa vyberajú na cestu za hľadaním obrazov mužnosti a statočnosti. Dievčatá sa chcú dozvedieť viac o tom, kde žili a ako. Ich dinovia často zachraňujú uväznené princezné a podobne.
Radšej lego ako bábiky!
Prečítajte si tiež:

Radšej lego ako bábiky!

S dinosaurami môžu deti prejaviť všetky emócie

Hryzenie, krik a bitky sú v boji dinosaurov proti iným dinosaurom výnimočne povolené a žiaden rodič by nemal protestovať proti tomu, ak pri tom tečie (imaginárna) krv. Deti sa v hre dozvedajú, ako sa cíti človek, ktorý ovláda iných, ale zároveň sa učia prijímať i porážky. Preto by rodičia nemali odsudzovať typy hier, pri ktorých sa bojuje – ani morálne. 

Prvá návšteva múzea

Keď deti vstúpia do dino-fázy, môžu rodičia využiť príležitosť a vybrať sa s nimi do múzea. Mnohé prírodovedné múzeá, ktoré vystavujú kostry a simulácie dinosaurov, sú nastavené na deti. Ľahko a zrozumiteľne je im vysvetlené, kde dnes ešte možno nájsť kosti dinosaurov, odkiaľ vieme, ako vyzerali alebo čo sú to fosílie. Rodičia sú často prekvapení, s akou horlivosťou sa premieňajú ich deti na skutočných expertov. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: