Prechladnutie u detí: Aký typ pacienta je vaše dieťa - TIGRÍK, ZAJKO ALEBO BARÁNOK?

Mgr. Jarmila Hýroššová | 23. november 2021
Prechladnutie u detí: Aký typ pacienta je vaše dieťa - TIGRÍK, ZAJKO ALEBO BARÁNOK?

Znáša vaše dieťa prechladnutie v pohode, alebo je to ťažké? Tak, ako je každé dieťa jedinečné, tak individuálne znáša svoju chorobu. Jednotný patent na rýchle uzdravenie však neexistuje.

Dr. Peter Franke pozoroval vo svojej detskej ambulancii v Rendsburgu často tento fenomén:

„Veľkú úlohu hrá pri vyšetrení a liečbe to, aké vzory si pre svoje správanie dieťa nájde. Kým menšie deti – podľa pohlavia – napodobňujú to, ako by teraz reagovali mama alebo otec, staršie deti sa orientujú pri zdolávaní choroby skôr na stratégie silného strýka, duchaplnej tety alebo najobľúbenejšieho spolužiaka.“

Príčiny prechladnutia u detí

Pri nachladnutí ide, našťastie, v normálnych prípadoch o nevinné infekcie, pri ktorých najsilnejšie symptómy ustupujú po troch dňoch a do týždňa sú deti vyliečené.

Na infekciách sa podieľa viac ako 200 rôznych vírusov, ktoré sa preháňajú vzduchom v zime, ale i v lete a šíria sa kvapôčkovou infekciou.

U svojich hostiteľov sa potom usadia v dýchacích cestách (nos, ústa a nosohltan). A keďže sa imunitný systém u detí ešte len buduje a nekladie dostatočný odpor, majú votrelci ľahkú úlohu.

Aké sú symptómy prechladnutia a virózy?

  • kašeľ
  • nádcha
  • bolesť hrdla

Kým deti predškolského veku ročne zdolávajú 6 – 8 viac či menej silných infekcií, ich počet v školskom veku klesá, vtedy ide približne o 4 choroby ročne.

Príčinou klesajúcej chorobnosti je dobre trénovaný imunitný systém, ktorý sa ľahšie a rýchlejšie dokáže vyrovnať s rôznymi vírusmi. A práve pritom potrebuje telo detí malú podporu.

Prechladnutie u detí: neexistuje zázračný recept

Kým jedno dieťa pri horúčke bez reptania znesie sprchovanie vlažnou vodou, prípadne studené zábaly, druhé sa môže proti takejto „hororovej“ kúre brániť zubami-nechtami.

Avšak, pre každé dieťa, v závislosti od temperamentu a vzoru, existujú individuálne prostriedky a opatrenia, ktoré mu môžu pomôcť rýchlejšie sa uzdraviť.

Aký typ pacienta je vaše dieťa?

Prečítajte si tipy na ich liečenie podľa detského lekára Dr. Petra Frankeho:

Typ pacienta: TIGRÍK

„Niéééé, mami, nič mi nie je!“ Potláčať, poriadne niečo ukrývať, byť polovičným divochom – to je krédo malých „tigrov“. „Tento typ pacientov nájdeme najmä u malých chlapcov, pre ktorých je ich otec „najväčší a najmocnejší zo všetkých,“ tvrdí Peter Franke.

Ale aj dievčatá sa často orientujú na klasické mužské zaobchádzanie s každým druhom slabosti, či už sa jedná o odreninu na kolene, alebo o pretrvávajúci kašeľ. „Tigre“ opovrhujú tým, keď sa okolo ich prechladnutia robí veľké „haló“.

Potrebujú len málo spánku, sledujú všetko, čo sa okolo nich deje, s bdelým rozumom. Nenechajú sa ničím a nikým prinútiť do niečoho – a už vôbec ich horúčka neprinúti k tomu, aby si ľahli do postele.

Ako liečiť "tigríka"?

„Tigríci“ majú vo všetkých oblastiach života najradšej rýchle riešenia, ktoré im nenarúšajú ich túžbu po slobode. Ak to musí byť, prehltnú dokonca horký liek, ak by kašeľ silnel. Vysoká horúčka?

„Tiger“ stisne zuby a bez reptania si nechá podať čapík. Ale, prosím, žiadne polohy, pri ktorých by si musel ľahnúť! Pri silnej nádche si nechá tento typ pacientov nakvapkať nosné kvapky, ktoré štipľavo prenikajú do hrdla.

Staršie deti sa dajú prehovoriť dokonca i na výplach nosa, ale nie na odpočinutie v posteli. Horúčka, ktorá pripúta na posteľ, to je to najhoršie, čo sa môže udatnému dieťaťu prihodiť.

Dôležité: „Tigríci“ majú sklon k tomu, že pijú príliš málo. Ale dostatočný prísun tekutín je práve pri prechladnutí veľmi dôležitý, najmä kvôli tomu, aby sa sliznice udržiavali vlhké. Neustále preto pripomínajte dieťaťu, aby pilo. „Najlepší je zriedený jablkový džús izbovej teploty,“ radí Dr. Franke. Ak sa už sekrét usadil, možno ho opäť uvoľniť pomocou účinných látok, ako napr. acetylcysteínu (uľahčuje vykašliavanie) alebo myrty, a urýchliť tak odsun infikovaných hlienov. Alternatíva z prírodnej medicíny: extrakty z brečtanu a materinej dúšky.

Malá rada:  „Tigríci“ sa radi ukazujú ako nezraniteľní, a preto bývajú len zriedka prítulnými deťmi. Lásku a oporu však aj napriek tomu potrebujú. Využite každú príležitosť, aby ste sa dieťaťa dotýkali, aj keď si to „ošetrenie“ priamo nevyžaduje.

Pohladenie po čele pred nakvapkaním kvapiek do nosa, masáž nôh skôr ako mu aplikujete čapík alebo pohladenie ruky pri užívaní tabletky – to všetko pomáha „tigrom“ nadobudnúť býčiu silu.

Typ pacienta: ZAJKO

Ak vaše dieťa škriabe v hrdle a tečie mu z nosa, stáva sa ešte prítulnejšie ako inokedy? Najmä ak už chodí do školy, vracia sa svojím správaním do útleho veku, hovorí tenkým, plačlivým hlasom?

Potom je vaše dieťa „zajko“. Peter Franke pozná tento bojazlivý typ zo svojho ordinovania celkom presne: „Počas vyšetrenia sedia s bojazlivými vypúlenými očami pred lekárom a nenechajú si pozrieť ani do uší, ani do úst.“

Záver: Malých pacientov treba na všetko presviedčať, hoci im chce lekár len pomôcť. Bezpečne sa cítia len v rodinnej atmosfére, keď im venujeme absolútnu pozornosť.

Ako liečiť "zajka"?

Alfou a omegou pri starostlivosti o malých „zajkov“ sú teplo a láska. Keďže len neradi užívajú tabletky či sirup, ideálne sú vonkajšie opatrenia, ako je vtieranie krémikov, mastičiek a teplo.

Pod hrubou dekou sa cítia títo pacienti najistejšie, aj keď pri jednoduchom prechladnutí nie je nevyhnutné, aby ležali v posteli. Pri trýznivom kašli pomáhajú malému pacientovi zábaly hrudníka.

Pri zvýšenej teplote a horúčke sa osvedčilo pitie lipového čaju. Pre „zajkov“ je, samozrejme, tiež nevyhnutné, aby veľa pili – napr. teplý čaj s medom pri boľavom hrdle alebo pri kašli tymiánový čaj, uvoľňujúci sekrét.

Lepšie dýchanie uľahčujú masti obsahujúce eukalyptus. Ak musí dieťa užiť horké kvapky, môžete ich jednoducho „ukryť“ do jablkového džúsu.

Tip pre rodičov: „Zajkovia“ si užívajú pozornosť, ktorej sa im dostáva vďaka chorobe. A pretože túlenie a maznanie je také pekné, vyžadujú si ich často aj potom, ako choroba odoznie, keď sa im to v hektických dňoch hodí. Doprajte dieťaťu  pri „procedúrach“ dostatok svojho času  a poskytnite mu nehu, ktorú potrebuje. Potom sa však opäť môže zabávať samé: vystrihovaním, lepením, modelovaním, počúvaním CD-čiek alebo čítaním knihy. Pri uzdravovaní pomáha aj fantázia!

Typ pacienta: BARÁNOK

„Dnes mi vôbec nie je dobre, myslím, že som chorý.“ Trpiteľský výraz strnulých očí, hlas znie pomerne sebavedome. Avšak deti typu „baránka“ sa nikdy nesťažujú. Chorobu berú ako danú osudom a bez odvrávania si nechajú aplikovať každú terapiu.

Ako liečiť "baránka"?

„Baránkovia“ sú pomerne trpezliví pacienti, u ktorých sa symptómy prechladnutia dajú odstrániť efektívnymi, ale aj „drsnejšími“ domácimi prostriedkami.

Deti s vysokou horúčkou si nechajú urobiť „neobľúbené“ zábaly. Pri kašli a nádche sa ukázali ako mimoriadne účinné inhalácie. Aby sme ich však používali správne, musia deti ovládať nie celkom jednoduchú techniku dýchania.

Lepšie ako nádoby s horúcou vodou (nebezpečenstvo obarenia) sú špeciálne inhalátory alebo ultrazvukové rozprašovače. Tip Dr. Petra Franka na priedušky a dýchacie cesty: prísady z kuchynskej alebo morskej soli pre menšie deti, od šiestich rokov aj s kamilkami a myrtou.

Tip pre rodičov: „Baránkovia“ sú často takí skromní, že človek často i prehliadne, ako veľmi trpia – nechcú vám totiž pridávať starosti. Vezmite si dieťa často na ruky. Teraz obzvlášť potrebuje vašu pozornosť. Láskavý prístup ich robí  sebavedomejšími.

Teplé mlieko pomáha  

Zachrípnuté hrdlo môže pri prehĺtaní alebo kašľaní neskutočne bolieť – pohár teplého mlieka s medom môže tieto bolesti zmierniť.

Odborníci to vysvetľujú zložkami medu, ktoré majú protizápalové účinky a emulgujúcim pôsobením mlieka. Tento mix sa potom zmieša s nepríjemným sekrétom v hltane a tým sa zmierňuje aj škriabanie v hrdle.

POZOR! S mliekom treba byť opatrný pri užívaní niektorých antibiotík. Môže totiž zmierniť alebo zabrzdiť pôsobenie liečiv. Vtedy sa treba uchýliť radšej k horúcemu liečivému čaju s tymiánom alebo šalviou lekárskou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: