Posvieťme si na detské zúbky: Kedy očakávať PRVÝ zúbok?

Redakcia | 1. september 2017
detské zúbky, prvý zúbok, starostlivosť o zuby

Mliečne zúbky sú rovnako dôležité ako tie trvalé, a preto si vyžadujú náležitú starostlivosť. To, že časom vypadnú ani zďaleka neznamená, že starostlivosť o ne nemusí byť až taká dôsledná. Práve naopak, mliečny chrup tvorí dvadsať dôležitých zúbkov, ktoré keď vypadnú zdravé, nahradia ich zdravé trvalé, rovnako to platí pri poškodených mliečnych zuboch.

Prečítajte si: 6 faktov o prerezávaní mliečnych zúbkov

S radosťou, ktorú prežívame pri prvom zúbku nášho drobca sa spája aj kopec povinností, ako je pravidelné čistenie a návšteva detského stomatológa, ktoré keď sa stanú rutinou nám môžu pomôcť vyhnúť sa nepríjemnostiam s mliečnymi, ale potom už aj s trvalými zúbkami našich najmenších.

Ešte predtým, ako dôjde k samotnému prerezávaniu zúbkov, je dôležité dodržiavať ústnu hygienu dieťatka. Detské ústa sú po narodení sterilné a bez baktérií, tento stav sa nám nepodarí udržať naveky, ale môžeme urobiť všetko pre to, aby sa baktérie do úst našich detí dostávali pomaly a hlavne postupne.

Neprehliadnite:

MUMPS môže prekvapiť aj dnes

A to tak, že ich budeme bozkávať len s čistými ústami, nedovolíme, aby nášho drobca bozkávali všetci ľudia z okolia (ruku na srdce − koľko je ľudí vo vašom okolí, od koho by ste bozk nechceli dostať ani vy sami, tak prečo by malo vaše dieťa?). Rovnako to platí aj pri oblizovaní predmetov, ktoré následne vkladáme dieťaťu do úst, ako sú napr. cumlíky a lyžičky.

Tip MAMA a ja: Teplotu nápojov z fľašky tiež skúšame kvapnutím na chrbát ruky a nie ochutnávaním obsahu fľaše, pri ktorom na cumlíku zanecháme kopec baktérií, ktoré sa potom dostávajú do detských úst.

Prerezávanie prvých zúbkov

Častokrát nebýva veľmi príjemným obdobím vývoja dieťatka (asi nám dá za pravdu veľa mamičiek, i keď sú aj výnimky), môže byť sprevádzané tvorbou väčšieho množstva slín, dieťa sa snaží trieť si ďasná prstami, pästičkou, ale aj inými predmetmi. Niekedy sa môže prejaviť podráždenosť, nespavosť a mrzutosť, najmä u starších dojčiat.

Tieto príznaky sa prejavujú najčastejšie tesne pred prerezaním prvého zúbka. Zväčša je to medzi šiestym a siedmym mesiacom života dieťaťa, do 3. roka by sa zúbky mali kompletne prerezať. Každé dieťa je však individuálne a vývoj mliečneho chrupu prebieha u každého inak, najneskôr by sa však prvé zúbky mali objaviť do jedného roka.

Tesne pred prerezaním sa na ďasienku objaví maličký hrbolček. Sliznica nad prerezávajúcim sa zúbkom býva často opuchnutá, napätá a bolestivá. Občas sa môže vytvoriť malá podliatinka.
Veľa rodičov sa mylne domnieva, že prerezávanie zúbkov je sprevádzané aj inými komplikáciami ako napr. horúčka a hnačka, ktoré však môžu byť i príznakmi vírusového ochorenia.

Akékoľvek príznaky, ktoré pripisujeme prerezávaniu zúbkov, by mali prejsť počas  niekoľkých hodín. Ak sa tak nestane, dieťa môže byť choré, v tomto prípade je vhodné zájsť k pediatrovi.

zuby, prvý zúbok, zubár, stomatológ

Existuje niekoľko spôsobov ako zmierniť bolestivé prerezávanie zúbkov:

  • Hryzadlo – niektoré môžu byť vyplnené kvapalinou, ktorá sa v chladničke chladí a môže tak zmierniť opuch na ďasne a stlmiť bolesť.

  • Masírovanie ďasienok v mieste prerezávania kúskami gázy alebo látky

  • Citrónová šťava – čisto prírodný prostriedok pôsobí ako mierne anestetikum. Skúste ho naniesť na kúsok gázy a potrieť dieťatku ďasienka.

  • Gél na prerezávanie zúbkov, ktorý dočasne umŕtvi boľavé ďasno. Odporúčame sa predtým poradiť s lekárom a použiť ho v  prípade, ak nezaberú predchádzajúce prostriedky.
  • Ak dieťa odmieta potravu, skúste mu podať jemné a chladivé jedlo ako napr. jogurt alebo želatínu.
TIP Mama a ja

Viac prípravkov, ktoré vám a vášmu dieťatku pomôžu pri trápení s prvými zúbkami, nájdete na našom e-shope.

Nie je vhodné podávať teplú stravu ani ovocné šťavy, ktoré by mohli boľavé miesto ešte viac podráždiť.
Najlepším liekom však často býva pritúlenie a pomojkanie si dieťatka, pretože tak cíti, že je jeho mama nablízku a zostáva pokojnejšie.

hryzátka, prerezávanie zúbkov

Ktoré zúbky sa objavia ako prvé?

Obyčajne sa najskôr prerežú prvé rezáky v dolnej časti chrupu, nasledujú prvé rezáky v hornej časti, druhé rezáky v hornej časti, druhé rezáky v dolnej časti, prvé stoličky v hornej časti, prvé stoličky v dolnej časti, očné zuby v hornej časti, očné zuby v dolnej časti, druhé stoličky v dolnej časti a ako posledné druhé stoličky v hornej časti.

Celkový počet mliečnych zubov je dvadsať (8 rezákov, 8 stoličiek a 4 očné zuby)

Nie vždy však prebieha prerezávanie zúbkov v takomto poradí. Behom prvého roka sa deťom prereže spravidla prvých osem zúbkov, behom druhého roka šestnásť a do troch by mal byť mliečny chrup kompletný.

Neprehliadnite nasledujúcu časť: Posvieťme si na detské zúbky: Starostlivosť o MLIEČNE ZÚBKY

Starostlivosť o mliečne zúbky

To je asi najväčší kameň úrazu, pretože problémy so zubami vznikajú práve kvôli nedôslednej starostlivosti, ktorá zasa pramení z nedostatočnej informovanosti. Rodičia sa často nevedomky dopúšťajú chýb, na ktoré v konečnom dôsledku doplatia deti a už aj na mliečnych zuboch sa im môžu objaviť nepekné kazy. Preto je dôležitá prvá návšteva u stomatológa, kde sú rodičia náležite poučení tými najpovolanejšími, teda zubármi.

Súvisiace témy:

Sme prvýkrát chorí

Moje dieťa má žlté zuby!

Temperament vášho dieťaťa

  zuby, stomatológ, starostlivosť o zuby

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: