Pohľad odborníka: je skákanie na trampolíne povolené?

Redakcia | 11. jún 2017
Pohľad odborníka: je skákanie na trampolíne povolené?

Leto, záhrada, čerstvý vzduch a... trampolína. Je alebo nie je vhodná? Čo na ňu hovorí odborník?

Vaša otázka:

Mňa by zaujímalo, čo si myslíte o skákaní na trampolíne. Je vhodné pre dieťa vo veku 3,5 roka? Nie sú pri skákaní preťažované kĺby? Môj 3,5-ročný syn sa skákania na trampolíne nevie nabažiť, preto uvažujeme, že by sme malému trampolínu kúpili aj do našej záhradky, no rada by som vedela, či neurobíme chybu, ak sa bude skákaniu venovať denno-denne.

Hrozia deťom pri skákaní na trampolíne nejaké riziká?

Na Vašu otázku odpovedá prof. MUDr. Svetozár Dluholucký, CSc.: Moja odpoveď bude možno trošku prekvapivá, ale práve jeden deň pred obdržaním vašej otázky sme na našom pracovisku riešili nárast úrazov detí.

Vo väčšine prípadov išlo o zlomeniny hlavne horných končatín, predlaktia, ale aj predkolenných kostí. Ukázalo sa, že väčšina týchto úrazov vznikla pri skákaní na trampolínach.

Zatiaľ sme ešte neanalyzovali okolnosti, za ktorých k uvedeným úrazom došlo – či už typ zariadenia, spôsoby a dĺžka skákania na nich, ap.

Trampolína má aj svoje pozitíva

Každopádne nechceme byť odporcami trampolín a ich využívania – ako zábavy detí. Nepochybne je to veľmi atraktívne zariadenie, ktoré účinne prispieva k zvyšovaniu telesnej kondície a koordinácie pohybov.

Treba však jedným dychom zdôrazniť, že tak, ako každá iná aktivita detí (šplhanie, bicyklovanie, plávanie ), aj skákanie na trampolíne má svoje špecifické bezpečnostné podmienky a tie je potrebné dodržať.

Prečítajte si: Pohybom k lepším známkam

Prečítajte si: Pohyb umocňuje život

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: