Plienkové negatíva

redakcia | 4. marec 2011

Aj to najudržiavanejšiea najčistejšie dieťa môže zažiť na vlastnej koži výsyp vyrážok, spôsobený nosením plienky.

Aj to najudržiavanejšie a najčistejšie dieťa môže zažiť na vlastnej koži výsyp vyrážok, spôsobený nosením plienky. Pre deti, ktoré konzumujú iba materské mlieko či umelú výživu, je tento problém zriedkavý. Akonáhle sa však do menu pridá tuhá strava, stolica sa zmení a omnoho viac dráždi jemnú detskú pokožku.

Vlhkosť a trenie plienky o pokožku sú ideálnym základom pre množenie baktérií a vznik infekcie. Preto by ste najmä počas prvého roku mali venovať extra pozornosť práve tejto partii.
Najlepšia cesta, ako predísť vyrážkam, je prevencia – suchá a čistá plienka. Keď sa vyrážka objaví, mala by sa plienka meniť ešte častejšie.

No sú aj ďalšie možnosti:

  • Kontrolujte plienku minimálne každú hodinu, a keď je mokrá či znečistená, okamžite ju vymeňte.
  • Nechajte zadoček „vyvetrať“ vždy, keď je možnosť. Môžete dieťa nechať zdriemnuť si prikryté látkovou (nikdy nie plastovou!) plienkou, aby pokožka mala čas preschnúť.
  • Ak je zadoček veľmi podráždený, nepoužívajte mydlo ani vlhčené obrúsky – mohli by pokožku ešte viac podráždiť. Miesto toho opláchnite zadoček priamo pod tečúcou vodou. Až keď sa pokožka trochu upokojí, môžete použiť jemné mydlo.
  • Pred oblečením suchej plienky natrite zadoček detským krémom s obsahom zinku.
  • Nepoužívajte púder.

 

Ak výsyp do 3 - 7 dní neustúpi, mali by ste kontaktovať svojho pediatra. Môže sa jednať o vážnu infekciu.

 


Máte starosti so zapareným zadočkom vašich najmenších? Čítajte www.mamaaja.sk, kde je množstvo zaujímavých článkov, diskutujte v našich diskusiách s ostatnými mamičkami, aby ste zistili, ako sa ony popasovali s podobnými problémami, alebo sa poraďte v poradniach odborníkov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: