Piata a šiesta choroba: Ako ich rozoznať?

PaedDr. Dagmar Baluchová, MUDr. Marta Špániková | 1. apríl 2024
Piata a šiesta choroba: Ako ich rozoznať?

Tieto vírusové ochorenia, s trochu zvláštnymi názvami, patria medzi časté infekčné choroby v detskom veku, no nie sú život ohrozujúce.

Zdá sa, že sú to choroby „bez mena“, keďže majú len číselné označenie. Pravda je však kdesi inde.

Keď boli v 19. a v 20. storočí rozšírené epidémie infekčných ochorení u detí, medzi najčastejšie sa objavujúce patrili osýpky, šarlach, rubeola a kiahne. Ďalšie dve v poradí boli erythema infectiosum (ako piata v poradí) a exantema subitum (šiesta v poradí). Možno pre ich komplikované názvy sa viac ujalo ich názvoslovie pod číslom.

Piata a šiesta choroba
Prečítajte si tiež:

Piata a šiesta choroba

Čo majú piata a šiesta choroba spoločné?

  • typické pre detský vek,
  • vírusového pôvodu.

Piata choroba (lat. erythema infectiosum)

Najčastejšie postihuje deti, zväčša školského veku, ale aj mladistvých. Pôvodcom ochorenia je parvovírus B 19.

Prenos je kvapôčkovou nákazou, t.j. kašľaním, kýchaním ap. Vírus sa pomnoží v dýchacích cestách, krvou sa dostane do kostnej drene, kde sa ďalej množí, dostáva sa do krvi a tou preniká do kože, kĺbov.

Piata choroba je nebezpečná pre tehotné ženy

Je nebezpečný pre tehotné ženy, pretože cez placentu môže preniknúť aj do plodu, s možnosťou jeho vážneho poškodenia. Najnebezpečnejšia je infekcia v druhom trimestri tehotenstva.

U jedincov s dedičnou alebo aj získanou chudokrvnosťou môže v ojedinelých prípadoch infekcia vyústiť až do prudkého zníženia počtu červených krviniek s následným rozvojom tzv. aplastickej anémie.

Piata choroba

Inkubačná doba piatej choroby

Pohybuje sa v rozpätí 6 – 20 dní. Pediatrička MUDr. Marta Špániková upozorňuje: „Postihnutá osoba je nákazlivá niekoľko dní pred vznikom ochorenia a niektoré pramene udávajú, že infekčnosť pretrváva počas celého času, kedy je na tele typická vyrážka.“

Piata choroba

Príznaky piatej choroby

Piata choroba často prebehne bez výsevu, iba s prípadnou malátnosťou, únavou, bolesťami hrdla, hlavy či kĺbov. Typickým znakom sú červené líčka. Ak sa objaví výsev na pokožke, pre piatu chorobu sú typické vyrážky červenkastej farby. Najprv sa zvykne objaviť na tvári a neskôr, po 2 – 4 dňoch, na končatinách, zadku a trupe.

Vyrážky môžu (ale nemusia) svrbieť, no po čase začínajú blednúť a miznúť. „Úplné vymiznutie je asi za týždeň až dva. Avšak, opäť sa môžu objaviť, keď na pokožku pôsobia určité vplyvy, napr. slnečné žiarenie, pot, horúca voda či po fyzickej námahe a pod."

Šiesta detská choroba
Prečítajte si tiež:

Šiesta detská choroba

Šiesta choroba (lat. exantema subitum, známa aj ako roseola infantum)

Je vírusové ochorenie, ktoré je vyvolané skupinou herpesvírusov číslo 6 (niekedy aj číslo 7). „To je dôvod, prečo sa môže toto ochorenie zopakovať, pretože medzi oboma vírusmi nie je skrížená imunita.

Zdrojom nákazy je človek, prenos je vzdušnou cestou. Ochorenie sa vyskytuje na celom svete,“ podotýka MUDr. Špániková. Ochorenie sa objavuje najmä na jar a jeseň, a to predovšetkým u detí do 3 rokov. U starších detí alebo dospelých je výskyt vzácnejší, prípadne sú miernejšie prejavy.

Inkubačná doba šiestej choroby

Pohybuje sa v rozpätí 5 – 12 dní.

Príznaky šiestej choroby

Pre šiestu chorobu je typický rýchly nástup vysokých teplôt, ktoré trvajú zväčša 3 – 5 dní. „Pri poklese teploty alebo po jej odznení sa objaví škvrnitá vyrážka, ktorá začína za uškami a postupne sa objavuje smerom k trupu a končatinám. Podobne aj ustupuje. Trvá to 2 až 4 dni. Vyrážka nesvrbí.“

Výsev sa nezvykne objavovať na tvári, ako je to pri piatej chorobe. Špecifikom exantému pri šiestej chorobe je, že ak naň zatlačíte, postihnuté miesto pod tlakom zbledne. Okrem týchto základných príznakov môžu šiestu chorobu sprevádzať aj druhotné symptómy, ktoré súvisia s tým, že ide o vírusové ochorenie. Dieťa môže mať zväčšené lymfatické uzliny, nádchu, pokašliavať, trpieť nechutenstvom, zriedka sa môže objaviť nevoľnosť, hnačka, bolesti brucha.

Liečba piatej a šiestej choroby

Pri týchto chorobách sa neaplikuje liečba antibiotikami, pretože sú vírusového pôvodu. Antibiotiká sú účinné iba pri ochoreniach bakteriálneho pôvodu. Taktiež sa proti týmto ochoreniam neočkuje.

MUDr. Špániková však upozorňuje na pomerne častý jav, keď rodičia žiadajú, aby ich deťom pri piatej či šiestej chorobe antibiotiká predpísané boli. „Často sa stáva, že sa nestanoví správna diagnóza a stav sa hodnotí ako ochorenie, ktoré vyžaduje antibiotickú liečbu. Keď následne po  poklese teplôt dôjde k výsypu, ten sa omylom hodnotí ako alergická reakcia na podané lieky, hlavne antibiotiká.

Dieťa sa ďalej vedie ako alergické na  podané lieky, zväčša to bývajú penicilíny. Tým sa tieto lieky vyradia z možnosti aplikácie v liečbe, keď je to naozaj potrebné. Je to pre pacienta aj jeho lekára veľmi obmedzujúce. 
Treba vedieť, že vo veku, keď sa šiesta choroba vyskytuje najčastejšie, teda do roka až troch rokov, je táto choroba oveľa častejšia ako angína, na ktorú sa predpisujú antibiotiká." Platí zásada: antibiotiká  užívať len pri dokázanej bakteriálnej infekcii, nie pri teplotovom stave.

Liečba pri oboch ochoreniach je iba symptomatická, t. j. tlmia sa príznaky. Na znižovanie teploty sa podávajú antipyretiká, pri vysokých horúčkach možno pristúpiť k zábalom. Dieťa má mať pokojový režim a piť dostatočné množstvo tekutín.

Vyrážky pri 5 a 6 chorobe ničím nenatierajte

Výsev na pokožke sa ničím neošetruje a ani nenatiera! Preto netreba pokožku natierať žiadnymi masťami, a už vôbec nie kortikoidmi. Ak dieťa pociťuje svrbenie (typickejšie pre piatu chorobu), je možné podať mu antihistaminiká, podľa odporúčania lekára.

Piata choroba zanecháva dlhodobú imunitu. Šiesta choroba, kvôli tomu, že ju môžu spúšťať dva rôzne vírusy, sa môže zopakovať.

Čo si má rodič všímať?

Úlohou rodiča je byť dieťaťu nablízku.

  • Ak je dieťa staršie, je potrebné vysvetliť mu, aby sa choroby neobávalo a pokožku si zbytočne nedráždilo škriabaním.
  • Je pochopiteľné, že môže odmietať stravu, no je nutné dbať na to, aby nebolo dehydrované. Na pitie je vhodná čistá voda, bylinkové čaje, prípadne ovocná šťava. Pri menších deťoch je potrebné si všímať častosť močenia (počet použitých plienok).
  • Ak sa stav dieťaťa komplikuje, horúčka ani napriek podávaným liekom či zábalom neklesá, je namieste do 24 hodín vyhľadať lekára. Toho treba u malých detí s podozrením na piatu a šiestu chorobu vyhľadať vždy, pretože každé infekčné ochorenie môže byť pre malé dieťa nebezpečné a iba lekár dokáže určiť, o akú chorobu v skutočnosti ide.

Chorý s diagnózou piatej alebo šiestej choroby by mal byť v domácom ošetrení počas celej doby výsevu. Nástup do kolektívu je možný až po skončení ochorenia a niekoľkých dňoch rekonvalescencie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: