O sexuálnej výchove detí s odborníkom

Zuzana Ježková | 22. marec 2017
O sexuálnej výchove detí s odborníkom

Kedy je vhodné začať s deťmi rozoberať chúlostivé témy? Ako im čo najlep šie ozrejmiť otázky o sexuálnom živote? Tému zodpovie PhDr. Adam Suchý, klinický psychológ a otec dvoch detí.

Kedy je vhodné začať sa rozprávať s deťmi o záležitostiach telesnej blízkosti, rozdielnosti pohlavia a sexuálnom živote? Dá sa povedať, kedy je na to „príliš skoro“ a kedy „príliš neskoro“? 

Rozdielnosť pohlaví si deti väčšinou všimnú samy a začínajú sa pýtať, aj keď ako všetko v ľudskom živote, i táto kapitola býva veľmi variabilná. Pokiaľ je dieťa zvedavé, je potrebné dávať mu odpovede, a to pravdivé, podané slovníkom prispôsobeným veku.

Pre budúci uspokojivý pohlavný život dieťaťa vrelo odporúčam nevytvárať žiadne tabu, neskrývať úzkostlivo svoju nahotu a nevymýšľať báchorky typu „deti nosí bocian“, alebo „narodil si sa z hlávky kapusty“.

Príliš skoro na tieto témy je snáď u dojčaťa, ktoré nerozpráva, ale ako dieťa postupom času začína objavovať svoje telo a používať k jeho popisu slová, je dobré s ním o tom hovoriť, či už začne samotné dieťa, alebo sa do toho vloží menej hanblivý rodič.

Za príliš neskoro na osvetu sa všeobecne považuje 10 rokov veku, inými slovami – do tejto doby by už dieťa malo vedieť všetko, a to o sexe, rozmnožovaní, pohlavných chorobách, sexuálnych deviáciách, antikoncepcii, či o rizikách erotických internetových chatov.

Detaily nie sú nevyhnutné, ale je potrebné si uvedomiť, že včasnými informáciami svoje deti predovšetkým chránime!
Prečítajte si: Sexuálna výchova detí? Smelo do toho!

Ako s deťmi o týchto veciach hovoriť, aby sme ich nezahlcovali informáciami, ktoré možno ešte nemôžu chápať? Používať, či nepoužívať presné pomenovania pohlavných orgánov už u malých detí?

Bez obáv, detský mozog funguje spoľahlivo: čomu rozumie, to si ponechá, ak je naň niečoho príliš, vypustí to a jednoducho zabudne.

Zahltenie nehrozí, ale samozrejme sa predpokladá, že rodičia budú veriť svojej intuícii, teda nezačnú batoľaťu dávať prednášku o fenotype, genotype a chromozómoch, ale začnú s niečím jednoduchším.

Všeobecne sa odporúča nazývať pohlavné orgány pravými menami skutočne už u malých detí, ale osobne by som nebol až taký striktný – pokiaľ dieťa nájde svoje pomenovanie, netreba ho prísne opravovať, že „pipiška“ sa správne volá „vulva“.

Ak ale túto opravu celkom vynecháme, môže sa neskôr aj u dospelých stať, že napr. pri vyšetrení u lekára použijú neohrabanú formuláciu typu „tam dole... problémy so spodkom“ a často aj oveľa horšiu verbálnu kreáciu.

Čo robiť, keď malé dieťa pristihne rodičov pri sexe, a naopak – čo robiť, keď rodičia pristihnú dieťa pri masturbácii?

Ani v jednom prípade sa hlavne netvárte, že ste nič nevideli. Aj hocijaký rozhovor je lepší, než žiadny, dieťaťu tým hlavne dávame odkaz, že o všetkom je možné hovoriť a nič nepatričné sa nedeje.

Pokiaľ dieťa pristihne rodičov pri sexe, iste by bolo vhodné v akte nepokračovať, zahaliť sa a dieťaťu jednoducho vysvetliť, že sa mamička s ockom majú radi a maznajú sa, čo milujúci ľudia celkom prirodzene robia.

A pokiaľ rodičia pristihnú dieťa pri masturbácii, nepohoršujú sa, nezakazujú, nevyhrážajú sa, ale (a teraz pozor) ponúknu dieťaťu, či sa chce o podobných témach porozprávať, alebo nie.

Ak odmietne, nenúťte ho. Niekedy je len potrebné vysvetliť, že podobné veci sa robia v súkromí, nie pred ostatnými. Dieťa by malo pochopiť, že masturbáciu si môže pokojne v súkromí užiť a že je to príjemná a prospešná činnosť.

Prečítajte si: Naše dieťa nás prichytilo

Prečítajte si: Sexuálna výchova detí alebo ako vysvetliť otázky o príchode detí na svet?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: