Niekoľko tipov, ako si uľahčiť kúpanie dvojčiat (a to nielen novorodencov)

Redakcia | 4. september 2017
Niekoľko tipov, ako si uľahčiť kúpanie dvojčiat (a to nielen novorodencov)

Kúpať malé dvojčatá môže byť niekedy zaujímavá skúsenosť, inokedy práca pre celú rodinu. Záleží len na vás, ako k tejto akcii pristúpite. Ponúkame niekoľko rád, ktoré by vám mohli pomôcť.

Tipy na kúpanie dvojčiat

Tip 1: Ručná sprcha

Ručná sprcha s dlhou hadicou vo vani veľmi zjednoduší namydlenie a osprchovanie, pretože môžete namieriť prúd vody priamo na deti. Kúpte si sprchu so stop gombíkom alebo páčkou, takže vodu môžete vypínať bez kohútika a zachová sa nastavenie jej teploty.

Prečítajte si: Dvojčatá: ako to všetko začína – tehotenstvo

Tip 2: Skúste „striedavé umývanie“ dvojčiat

Striedavé umývanie vám zjednoduší kúpanie dvojčiat, keď máte len dve ruky. Čo urobíte, keď ste na to sami... a ony sú dve?

Zvládnuť ich vo vani obidve naraz je príliš náročné. V takej chvíli je najlepšie použiť striedavý postup. Pomôže vám detská sedačka, škrupina alebo niečo podobné.

Zaistí vám prenosnú a pritom bezpečnú čakaciu stanicu pre bábätko, ktoré nie je vo vani. Vystačíte si aj s jednou sedačkou, ale je jednoduchšie mať poruke dve, aby každé dieťa malo svoje miesto na odpočinok.

Najskôr si prineste všetky potrebné veci a dajte si ich na ruky. Potom napustite vodu do vane. Deti majte pripravené v sedačkách. Kým kúpete jedno dieťa, druhé vedľa pohodlne čaká v sedačke.

Aj keď ste zamestnaný jedným dvojčaťom, máte druhé nablízku, takže môže byť pokojné a v pohode. Umyte, osušte a oblečte dvojča č. 1 a potom ho dajte do sedačky. Teraz je na rade dvojča č. 2!

Iným variantom „striedavého umývania“ je kúpanie dvojčiat obdeň. Bábätká sa ešte nemajú kde zašpiniť (ajtak ich pri výmene plienky umyjete), a ak ich správne obliekate, nemali by sa ani spotiť. Takže vôbec nevadí, že sa nebudú kúpať každý deň. A vám to uľahčí prácu a získate čas!

Prečítajte si: Budú to dvojičky?

Tip 3: Používajte plavecké okuliare pre dvojičky

Niektoré deti neznášajú vodu v očiach, čím sa z kúpania stáva ako pre rodičov, tak i pre deti trápenie. Nepohodlie svojich detí zmenšíte, keď im dáte pri umývaní a oplachovaní vlasov plavecké okuliare. Mydlo ani voda sa im nedostane do vlasov a kúpanie prebehne rýchlejšie a zábavnejšie.

Tip 4: Koše na prádlo ako vaňové sedátka

Zvládnuť vo vani dve malé deti, keď máte iba dve ruky, je ťažké. V tomto prostredí plnom vody sú deti klzké ako rybičky.

Pre zaistenie bezpečnosti väčších dojčiat a batoliat sú ako sedátka vynikajúce plastové koše. Sú presne také veľké, aby sa do nich v sede zmestili ich malá telíčka, takže vo vani sa nešmýkajú sem a tam. Použite ich však iba u detí, ktoré už sedia.

Kúpanie bábätka: Vanička alebo vedierko?

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: