Nevyhrážajte sa dieťaťu druhým rodičom

Mgr. Jarmila Hýroššová | 15. marec 2017
Nevyhrážajte sa dieťaťu druhým rodičom

"Počkaj, keď príde otec domov..." Otec ako posledná inštancia – spomienková vyhrážka z detstva alebo oprávnený pedagogický prostriedok unavených a zúfalých mám?

Sú dni, kedy je to s deťmi mimoriadne ťažké – väčšinou je to vtedy, keď nám samým nie je dobre a sme podráždené. A práve vtedy nechcú deti robiť to, čo od nich očakávame. Máme toho plné zuby, cítime sa unavené, nadávame, kričíme, a keď už nič nepomáha, napadne mnohým mamám už len jedno, spomínaná vyhrážka otcom. 

„Len počkaj, keď príde domov otec!“ 

Nepodkopávajte svoju ani partnerovu autoritu

Keď sa vyhrážate, robíte zle hneď dve veci:

  • Podkopávate tým nielen svoju vlastnú autoritu (deti si myslia: „Mama si aj tak nevie presadiť svoje, môžeme si s ňou robiť, čo chceme“), ale predovšetkým
  • Imidž otca, ktorý tak dostáva nálepku „despotu“. Tým nastavujete deti na to, že ich otec je ten zlý. Vzťah medzi otcom a dieťaťom sa narúša, lebo je zatienený strachom a nedostatkom dôvery. 

Ruku na srdce: Takmer každý z nás pozná túto vyhrážku z úst svojej mamy. A je jedno, či  bola za iných okolností láskavá, starostlivá, empatická a spravodlivá. Aj tej najlepšej mame aspoň raz v živote zlyhala trpezlivosť a vydralo sa jej z úst to povestné: „Len počkaj, keď príde domov otec!“ A presne tak, ako si spomíname na to, že táto veta zaznela minimálne raz počas nášho detstva alebo dospievania, presne tak si spomíname i na ten pocit, ktorý sme vtedy prežívali: strach.

Nevyhrážajte sa dieťaťu druhým rodičom

V takej rodine, kde sa jeden rodič vyhráža deťom, že na nich bude žalovať druhému, je rovnováha narušená. Každý rodič by mal mať toľko autority, aby si presadil u detí rešpekt voči sebe, svojim príkazom a neznižovať svoju autoritu a dôveru tým, že na ne bude žalovať druhému rodičovi. Keď príde váš partner domov, dostávate ho do nepríjemnej situácie. Má byť sudcom a rozhodcom v konflikte, na ktorom sa ani nezúčastnil. 

Prečo by mal otec vzbudzovať strach?

Voči otcovi je teda extrémne nespravodlivé, keď ho často prizývajú do roly sudcu, ktorú nechce a nemôže plniť. Minimálne nie vtedy, keď chce byť voči obom, žene i dieťaťu, spravodlivý. Lebo, ako sme už spomínali, v takomto prípade má byť otec sudcom a rozhodcom pre situáciu, pri ktorej vôbec nebol prítomný. To je podobne absurdné ako pri futbale: Ani tu nemôže rozhodca, ktorý akciu nevidel, posúdiť z rozprávania dvoch hráčov, či sa jednalo o faul alebo nie. Okrem toho by bol voči jednej strane zaujatý, čo samozrejme jeden hráč (v tomto prípade žena) od neho očakáva. A to je tiež nefér.

Navyše, konflikt by sa po niekoľkých hodinách nemal nanovo otvárať. Príklad: 10-ročný syn rozbil – napriek matkinmu upozorneniu – vázu pri futbalovom zápase, ktorý sa konal v byte. Mama je kompletne vynervovaná, kričí, nadáva a ako poslednú vetu vrhne do miestnosti smerom k synovi vyhrážku „Však počkaj, len príde otec...“. Čo si s tým mal chlapec počať? To, že nebolo dobre, že rozbil vázu, vie aj sám.

Ale namiesto toho, aby sa spolu s mamou vyrovnali s konfliktom, prípadne aby si hneď odpykalo trest, je dieťa ponechané samé na seba – s imaginatívnou obavou z príchodu otca o niekoľko hodín. Keby ste mohli nahliadnuť do vnútra takéhoto dieťaťa, poznali by ste, aké pekelné muky prežíva po celú tú dobu, keď so strachom očakáva otcov návrat.

A ten strach... z čoho vlastne? Z bitky? Zo škaredého pohľadu? Z toho, že dieťa otca sklamalo? Alebo jednoducho z toho, že otec chce byť vždy solidárny s mamou? Je jedno, z čoho ten strach je, v každom prípade je zlý, deštruktívny a pre budúcnosť dieťaťa škodlivý.

Čo by mal robiť otec v tejto situácii "sudcu"? 

Zachovajte pokoj! Vaša žena je pravdepodobne v takýchto dňoch na pokraji svojich síl a potrebuje len to, aby ste ju zbavili rozhodovania alebo aby ste sa chopili rázneho slova. Ale: Sú vždy dve strany mince a aj keď prídete z práce vystresovaní a tešíte sa na pohodový večer, nájdite si čas na to, aby ste boli spravodlivým mediátorom.

Nevyhrážajte sa dieťaťu druhým rodičom

Vypočujte si rozvážne obe strany a potom pokojne povedzte: „Nebol som pri tom a nemôžem rozhodnúť, kto je tu v práve a kto nie.“ Aj keď vaša žena môže potom reagovať mierne podráždene. Dôležitejšie je dať dieťaťu v každej minúte najavo, že sa vás nemusí a nesmie báť. A je pritom jedno, čo urobilo alebo čo sa stalo. Toto musíte v rozhovoroch objasniť aj svojej manželke: Vy nie ste poslednou inštanciou, ktorá má rozhodovať o treste alebo oslobodení spod žaloby. A najmä nechcete byť strašiakom, pred ktorým sa deti trasú. Lebo jedno je jasné: Čakanie na hroziaci trest je často horšie ako trest samotný!

Silu autority môže otec ukázať tým, že bude poukazovať na pravidlá a hodnoty, ktoré v rodine platia, a rolou mediátora − tretej osoby, ktorá má pomôcť dosiahnuť pokojné vyriešenie sporu, a nie tým, že prijme rolu sudcu. Konkrétny problém však už musí vyriešiť mama sama. Jej partner ju pritom môže podporiť slovami adresovanými deťom: „Mamu musíte poslúchať!“  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: