Nechutenstvo v detskom veku?

MUDr. Katarína Vicianová | 14. október 2016
Nechutenstvo v detskom veku?

Príčin nechutenstva v detskom veku poznáme veľmi veľa. No „zdedené nechutenstvo“ tam rozhodne nepatrí. Skôr ide o nesprávne stravovacie návyky v rodine.

Krátko niečo z fyziológie. Náš centrálny nervový systém (oblasť hypotalamu) prijíma informácie a údaje z tráviaceho traktu, mnohých ďalších orgánov a iných oblastí mozgu. Následne tieto hypotalamické centrá regulujú chuť do jedla, pocit hladu, alebo nasýtenosti

V detskom veku poznáme tri základné skupiny príčin nechutenstva:

  • Prvú tvoria náhle, alebo dlhodobé choroby tráviaceho traktu, napr. infekcie, vrodené anomálie, malabsorpčný syndróm (dôležitými príznakmi malabsorpčného syndrómu sú zapáchajúce stolice, chronická hnačka, neprospievanie, úbytok telesnej hmotnosti a spomalený rast), ochorenia pečene a pankreasu.
  • Druhá skupina zahŕňa ochorenia iných orgánov, ktoré sprevádza nechutenstvo. Sem patria infekcie (močových ciest, dýchacieho systému, ucha), chronické choroby ako napr. chudokrvnosť, ochorenia štítnej žľazy.
  • Tretia skupina príčin nechutenstva je v tomto veku však najčastejšia. Sú  to psychogénne príčiny. Tu patria zlé stravovacie návyky (zlá výchova k jedlu, jednotvárna strava, nadbytok mlieka, sladké nápoje). Stres, únava a negatívne emócie sa môžu vyskytnúť aj v tomto veku. Medzi psychogénne príčiny nechutenstva patrí aj „fyziologická anorexia“ batoliat a školských detí.

V obdobiach spomaleného rastu sa prirodzene znižuje aj príjem potravy, a to v druhom roku, v niektorých obdobiach predškolského a školského veku. Rodičia často nechápu tieto prirodzené príčiny poklesu príjmu stravy. Príčinou fyziologickej anorexie môže byť aj nadmerný prívod mlieka v danom období. Ak je prívod mlieka taký veľký, že spĺňa všetky energetické požiadavky dieťaťa, ono odmieta tuhú stravu. Nadmerný prívod mlieka vyvoláva chudokrvnosť z nedostatku železa, ktorá ďalej prehlbuje anorexiu.

Prečítajte si: Dieťa - vegetarián?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: