Názor odborníka:10 krokov k zdravému stravovaniu

redakcia Mama a Ja | 21. august 2017
Názor odborníka:10 krokov k zdravému stravovaniu

Aj vy rozmýšľate o tom, ktoré potraviny sú vhodné pre dieťa a aké zásady výživy je potrebné dodržiavať? Poradí nám lekárka.

MUDr. Katarína Vicianová, I. detská klinika DFNsP a LFUK.

 

Aké zásady je podľa lekárky dôležité dodržiavať,  aby ste dieťaťu zabezpečili plnohodnotnú výživu a zdravé stravovanie? Čítajte!

10 krokov k zdravému stravovaniu

1. Stravu nesolíme do 1 roka, a po dosiahnutí 1 roka tiež veľmi málo. Nekoreníme podstatne dlhšie, pretože obličky funkčne dozrievajú do 2. roku života.

2. Prednosť dostanú varené a dusené jedlá, nie pečené a vysmážané. Pre najmenšie deti nie je vhodný ani vysmážaný rezeň, ktorý po  vysmažení zbavíme obalu, ako to  niektorí  rodičia radi robia.

3. Nepodávame údeniny, bravčové mäso, ani šunku. Naše sladkovodné ryby dávame až ku koncu 1. roka života.

4. Nepodávame cukríky, slané drobné pečivo, čokoládu a kakao.

Aká výživa je pre dieťatko najlepšia? Mamy radia mamám

5. Z obilnín podávame pečivo radšej z celozrnnej múky, nie biele. Chlebík tiež uprednostníme tmavší, prípadne celozrnný.

6. Omáčky zahustíme skôr zemiakovým alebo kukuričným škrobom ako klasickou zásmažkou.

7. Prírodné ovocné šťavy z čerstvého ovocia sa odporúčajú podávať v prípade zvýšenej potreby tekutín od 6. mesiaca, podľa niektorých dokonca až od 8. mesiaca. Ovocné šťavy nemajú obsahovať viac sacharidov než 15 g/100 ml.

8. Dbáme na dostatok  mlieka a mliečnych výrobkov. Do ovocnej kaše pridáme biely jogurt, je to v podstate ľahko stráviteľné mlieko.

9. Tvaroh nie je odporúčaný v prvom roku života pre vysoký obsah bielkovín.

10. Musíme dávať pozor na veľkosť a druh potravy, ktorú by mohlo dieťa vdýchnuť: nesmieme mu dať žiadne malé pevné kúsky, napr. orechy, bobule, kúsky mrkvy..

Od akého veku môžu deti jesť mak?
Kedy môže dieťa začať jesť vajíčka?
Odkedy môžu deti jesť orechy?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: