Náušnice - nevyhnutná ozdoba?

Daša Krátka | 22. december 2016
Náušnice - nevyhnutná ozdoba?

Rozhodujete sa, či a kedy dať svojej dcérke prepichnúť ušká? Je vhodné, aby malo dievčatko naušnice už od narodenia?

Keď sa nám po dvoch chlapcoch narodilo dievčatko, jedna z otázok, ktoré sme predtým neriešili, bola aj otázka – dať či nedať dcérke náušnice? Z rôznych strán sme dostávali ponuky, že k narodeniu dcérky kúpia náušnice, no my s manželom sme zdieľali odlišný názor. Možno ešte stále v našej krajine trochu netradičný, no rozhodli sme sa dcérke uši neprepichovať.

Dôvody, pre ktoré netreba prepichovať ušká hneď po narodení

Predsa len je to nezvratný zásah do „cudzieho“ tela, bez jeho vedomia či súhlasu. Neplní žiadny zdravotný účel, skôr naopak, je známe, že v ušiach sa nachádza nespočetné množstvo akupunktúrnych bodov, energetických dráh, cez ktoré je možné ovplyvňovať ostatné orgány ľudského tela.

Ďalším, pre nás podstatným dôvodom, bola bolesť, ktorú by dcérka musela podstúpiť. Tých „pichancov“ sa bábätkám aj bez tohto ujde viac než dosť. Myslím, že sme nič nezmeškali, keď sme dcérke náušnice nedali hneď po narodení.

Kedy je najvhodnejší čas na prepichovanie ušiek?

Ešte aj dnes sa mnohí domnievajú, že bábätko je menej citlivé voči bolesti ako staršie dieťatko. Chyba! Posledné výskumy totiž dokázali, že prepichnutie ušných lalôčikov (tzv. piercing uší) je bolestivé, lebo novorodenec už reaguje na bolesť, dokonca už 6-mesačný plod v maminom brušku dokáže vnímať nepríjemné pocity.

Okrem výrazu tváre, pohybu tela je prejavom bolesti u malých detí aj typický napätý, prenikavý plač vo vysokých tónoch. Témou polemiky býva aj podanie analgetík novorodencom, nakoľko nie je presne známe, ako sa malý organizmus s týmito liekmi vysporiada. Riziko vzniku komplikácií súvisí aj s oslabením imunity v dôsledku stresu, ktorému je dieťa vystavené pri bolestivých zákrokoch.

Čím menšie dieťa, tým vyššia náchylnosť k zápalom. Väčšina lekárov odporúča nastrelenie až od šiestich mesiacov veku dieťaťa. V tomto období sa ušnica ešte vyvíja a mení tvar.

Neskôr by sme mohli zistiť, že náušničky nie sú na „tom správnom“ mieste. Dokonca v niektorých salónoch nastreľujú náušničky deťom až od jedného roka. Aj v tomto veku treba dieťa pozorne strážiť, aby si ušká nechytalo a manipuláciou s náušničkami si neprivodilo poškodenie lalôčikov či infekciu.

Prepichnúť uško či rovno nastreliť náušnicu?

O prepichnutie ihlou môžete požiadať v ambulancii u vášho pediatra (dokonca priamo v pôrodnici). Pri tomto spôsobe sa odporúča použiť náušničky, ktoré sa nasúvajú zozadu, aby sa pretiahli uškom súčasne s tým, ako sa bude ihla vyťahovať.

Pre náušničky nasúvateľné spredu je potrebné ihlu najprv vybrať a až potom do krvácajúcej ranky náušničku vsunúť. Pred zákrokom náušničky namočte minimálne na 24 hodín do liehu kvôli dezinfekcii.

Nastreľovanie je menej bolestivá metóda. Ranky sa lepšie hoja. K dispozícii sú ústavy lekárskej kozmetiky, kozmetické salóny, akupunktúrne strediská alebo piercingové štúdiá. O nastrelenie náušníc môžete požiadať taktiež v mnohých klenotníctvach alebo u pediatra.

Podľa rád akupunkturistov môžete navštíviť štúdio, v ktorom používajú akupunktúrnu mapku ušnice. Obvykle sa za zákrok neplatí, zaplatíte za náušnice zo špeciálneho kovu. Nastrelené náušničky ale nevymieňajte za iné skôr ako po piatich až ôsmich týždňoch. Predtým si preverte, či je ranka už zahojená. Prepichnutie ucha sa hojí 3 – 5 týždňov.

Koľko sa za prepichovanie ušiek platí

Cena za prepichnutie ušiek je rôzna. Niekde zaplatíte okolo 10 eur, inde vám to dokonca urobia zadarmo v rámci poradne. Za nastrelenie náušníc zaplatíte okolo 10 – 20 eur (už aj s náušnicami, tie si vyberiete na mieste pred nastreľovaním).

Ako treba ošetrovať prepichnuté uško:

  • Pred každou manipuláciou s uškami si poriadne umyte ruky.
  • 2x denne (alebo častejšie) ošetrite prepichnuté miesto liehom, pričom náušnicou točte (v prípade nastrelenia) alebo ju preťahujte (v prípade náušníc s uškom). Náušnice nedávajte z uší dole!
  • V prvých dňoch chráňte uši pred vodou, šampónom a inou kozmetikou.
  • Až do úplného zahojenia dávajte pozor, aby na ušku neostali zvyšky šampónu.
  • V prípade začervenania, svrbenia, hnisania navštívte odborníka, ktorý prepichnutie uška vykonal, prípadne pediatra.

Riziká spojené s prepichovaním ušiek

V ušiach je veľké množstvo nervových zakončení, neprofesionálne prepichnutie môže spôsobiť veľké komplikácie.

Hnisanie ušiek

Napriek dodržaniu prísnych hygienických opatrení pri zákroku sa môže stať, že sa ranka zapáli a začne hnisať. Preto sa odporúča okolie vpichu aspoň 2x denne potierať dezinfekčným prostriedkom (60 % lieh) až do úplného zahojenia. Treba obmedziť kontakt ušiek s vodou pri kúpaní a umývaní vláskov. Ak ranky zahnisajú, nemusíte náušničky hneď vyberať. Navštívte radšej svojho pediatra a požiadajte o lokálne antibiotiká.

Prečítajte si: 

Ako spoznám dobrého pediatra? Prezradíme vám 7 jednoduchých krokov, vďaka ktorým nešliapnete vedľa!

Alergie

Aby sme sa vyhli alergiám, mali by sme zaobstarať náušničky z ušľachtilých kovov, ako sú zlato, striebro alebo chirurgická oceľ. V niektorých prípadoch sa osvedčil titán. Aj v 14 a 18-karátovom zlate či chirurgickej oceli sa môžu nachádzať známe alergény – nikel, chróm či kobalt. Obzvlášť opatrní by sme mali byť pri voľbe drahých kameňov, ktoré môžu mať na malý organizmus neželaný účinok.

Nikdy dievčatám nedávajte do ušiek bižutériu 

Nebezpečenstvo prehltnutia, vdýchnutia

Vo veku do 1 roka si temperamentnejšie dieťa môže náušnicu nechtiac strhnúť a zhltnúť ju. Nebezpečné môže byť aj jej vdýchnutie.

Keloidy

Niekedy sa v mieste prepichnutia môžu vytvoriť keloidné jazvy.

Väčšina rodičov rozhoduje v otázke prepichovania ušiek za svoje dieťa. Keďže prepichovanie uší, aj keď možno považované za rutinnú záležitosť, nesie so sebou aj možné komplikácie a je nezvratným zásahom do detského organizmu, dobre je si pred týmto rozhodnutím zvážiť dôvody a význam tohto zákroku pre vás i pre vaše dieťa.

 

Prečítajte si: Starostlivosť o novorodenca v kocke

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: