Naučte deti odvahe

Mgr. Jarmila Hýroššová | 1. marec 2017
Naučte deti odvahe

Odvaha znamená robiť správne veci, i keď je to ťažké. (A aj keď vás pritom dokonca môžu nazývať zbabelcom.)

Deti sa odvahe môžu naučiť prostredníctvom príbehov, hier, rôznych úloh a rozhovorov, ale cítiť a dávať ju najavo dokážu jedine s vaším príkladom, keď budete ich odvážne správanie (alebo aspoň pokusy oň) pozorne a nadšene chváliť. Ponúkame vám k tomu niekoľko tipov.

METÓDY PRE PREDŠKOLÁKOV

Chváľte za odvážny prístup

Učte svoje deti radovať sa z toho, že s gurážou skúšajú niečo nové, a poučte ich, že odvaha znamená pokúsiť sa. Nejde o to, či sa im podarí uspieť, alebo nie. Keď sa malé dieťa učí jazdiť na bicykli, zaviazať si šnúrky alebo skákať cez švihadlo a nejde mu to, chváľte ho za jeho snahu a uistite ho, že sa mu to určite podarí.

Nerobte si nič z jeho neúspechov a povzbuďte ho, nech to skúša znova. Urobte všetko, čo môžete, aby nakoniec uspelo.

Ak si spomeniete na svoje detstvo, prídete pravdepodobne na to, že najodvážnejšie okamihy ste zažili vtedy, keď sa vám niečo nepodarilo, a vy ste napriek tomu našli odvahu skúsiť to znovu. 

Pamätajte si, že v odvahe nemôžete svoje deti prechváliť! Chváľte ich za to, 

  • že ochutnajú niečo nové,
  • že sa dávajú do reči s novými kamarátmi,
  • že sa snažia postaviť niečo zložité,
  • že sa pokúšajú zvládnuť dosiaľ nevyskúšanú činnosť.
Ale najviac ich chváľte, keď prejavia morálnu guráž – keď nebudú nasledovať druhých, ktorí urobili niečo zlé, povedia pravdu v okamihu, kedy by im lož uľahčila život a podobne.

Naučte deti pozerať sa ľuďom do očí

Pozerať sa druhým priamo do očí je dobrý zvyk, ktorý človeku dodáva guráž, a keď sa to vaše deti naučia, pochváľte ich. Vysvetlite im, že keď sa budú pozerať priamo, budú ich mať druhí ľudia radi a budú vedieť, že ony majú rady ich. Môžete to s deťmi nacvičovať. Pozrite sa na nich a povedzte: „Ahoj!“ „Ako sa máš?“ „Ďakujem.“ Alebo sa spýtajte: „Kde bývaš?“ „Do akej škôlky chodíš?“
Môžete urobiť súťaž, kto sa vydrží dlhšie pozerať druhým do očí bez žmurkania, alebo vydrží dlhšie konverzovať s pohľadom upreným na druhého.
Vysvetlite im, že keď sú odvážne, nemusia pred druhými nič skrývať – a môžu im pokojne hľadieť do očí. Naučte ich, že keď sa dokážu druhému pozerať do očí, znamená to: „Ja ti dôverujem a ty môžeš dôverovať mne.“
Keď to budú vaše deti vedieť, nebudú sa potom báť na niečo sa spýtať alebo sa dať s niekým do reči.

 

METÓDY PRE ŠKOLÁKOV

Víťaz pre tento týždeň

Pravidelné odmeňovanie odvahy vám pomôže venovať tejto vlastnosti pozornosť a náležite ju oceniť. Zadovážte si putovný „pohár pre najodvážnejšieho“ (alebo diplom, medailu), ktorý každú nedeľu získa jeden z členov rodiny.

Všetci členovia rodiny (vrátane rodičov) sa zamyslia, čo počas uplynulého týždňa prežili, a každý z nich sa pokúsi spomenúť si na nejakú osobnú situáciu, ktorá vyžadovala ich odvahu. Môže to byť čokoľvek, čo ste vy alebo deti urobili správne, i keď to bolo ťažké a nikto vás pritom nevidel.

Alebo naopak, keď ste boli v nejakej situácii spolu s inými ľuďmi, ktorí robili niečo zlého, nebezpečného alebo zraňujúceho, a vy ste odmietli sa pripojiť, alebo ste sa snažili ich prehovoriť, aby to nerobili...

Trénujte odvahu prostredníctvom hry

Spíšte si zoznam náročných situácií a zaobstarajte si kartičky červenej, oranžovej a žltej farby. Spýtajte sa detí, čo by v týchto situáciách robili, a ako odpoveď vždy zdvihnite jednu z kartičiek. Červená znamená odvahu, oranžová priemernú alebo neutrálnu reakciu, žltá trochu zbabelú.
Hru môžete obmeniť tým, že deťom popíšete situáciu a ony samy sa pokúsia nájsť odpoveď.
  • Spolužiak  v škole vám ponúkne drogu. Žltá – vezmete si ju, i keď ju potom trebárs nepoužijete. Oranžová – odmietnete. Červená – oznámite toho, kto vám drogu ponúka, učiteľom.
  • Dostanete príležitosť vylepšiť si známku v nejakom predmete, ktorý vám príliš nejde, ale viete, že sa kvôli tomu budete musieť pripraviť na preskúšanie. Žltá – vzdáte to. Oranžová – trochu sa na to pozriete a budete sa spoliehať na náhodu. Červená – dáte sa poriadne do toho.
  • Po dlhej dobe vidíte svojho dedka a babku. Máte chuť ich objať, ale okolo je veľa ľudí a vy sa hanbíte. Čo urobíte? Žltá – zostanete stáť a budete sa pozerať do zeme. Oranžová – potrasiete im rukou. Červená – poriadne ich objímete.
  • Máte príležitosť hrať v divadelnom krúžku, ktorý máte v škole a ktorý práve organizuje výber hercov na nácvik divadelnej hry. Divadlo vás veľmi baví, ale vaši kamaráti tým pohŕdajú. Myslia si, že je to úplná hlúposť. Žltá – poslúchnete ich a do krúžku sa neprihlásite. Oranžová – prihlásite sa, ale chcete hrať úplne malú úlohu. Červená – poviete svojim kamarátom, že majú predpotopné názory, prihlásite sa, že chcete hrať jednu z hlavných úloh, a vyzvete ich, aby to skúsili s vami.
  • Nosíte sveter, ktorý máte radi, ale je „iný“ než oblečenie ostatných, ktorí sa vám preto posmievajú. Žltá – prestanete sveter nosiť a prispôsobíte sa vkusu ostatných. Oranžová – prestanete síce sveter nosiť, ale inak sa ďalej budete obliekať podľa svojho vkusu. Červená – budete ďalej nosiť to, čo sa vám páči.
Vymyslite si nejaké ďalšie situácie z vlastného života.
Prečítajte si: Typické vlastnosti prvorodených, druhorodených a najmladších detí v kocke

Hra "V čom som dobrý"?

Napíšte deťom zoznam vecí, ktoré dobre ovládajú. To im dodá patričnú sebadôveru a pomôže im to rozvinúť kreativitu a nezávislosť. Deti s vysokým sebavedomím sú tiež viac odvážne. Sadnite si s každým zo svojich detí zvlášť a pomôžte im takýto zoznam napísať – aké majú vlohy, na čo majú talent, čo všetko vedia, v čom sú dobré.

Snažte sa, aby bol zoznam čo najdlhší. Môže obsahovať i úplne bežné veci, na ktoré obvykle nemyslíme – viem dobre utekať, dobre spievať, som veselý, viem sa postarať o mladšieho súrodenca, viem si všímať pekné veci.

Dajte pritom pozor, aby sa na zozname objavili iba pravdivé veci. Nepreháňajte, veďte deti, aby svoje schopnosti videli reálne. Keď nevie váš syn hrať futbal, nepíšte to (pokiaľ ho ale baví a snaží sa, môžete napísať –snaží sa hrať dobre futbal).

Keď je zoznam hotový, pozrite sa naň spolu. Môžete sa spýtať: „Poznáš niekoho iného, kto dokáže to, čo ty?“ Vysvetlite dieťaťu, že na svete neexistujú dvaja rovnakí ľudia. Povzbuďte ho, aby sa nesnažilo byť ako niekto iný, pretože vy ho máte radi práve také, aké je.

Hra "Náročné a dobré"

Táto hra dodá deťom odvahu vyskúšať si náročné veci a neuhýbať pred nimi. Rozdeľte deti do dvoch skupín a posaďte ich na rôzne miesta tak, aby na každej strane bolo aspoň jedno dieťa.

Povedzte im, že budete popisovať určité situácie a jedna skupina bude ku každej situácii písať hodnotenie „ťažká“ alebo „ľahká“, kým druhá skupina k rovnakej situácii pripíše „správna“ alebo „nesprávna“. (Každá skupina bude potrebovať list papiera, na ktorý si napíše čísla od jednej do desiatich, a ceruzku.)

  • Ráno vstať skôr a opakovať si slovíčka z angličtiny.
  • Ospravedlniť sa niekomu za to, čo ste urobili, i keď sa hanbíte.
  • Pridať sa k vašim kamarátom, ktorí skúšajú fajčiť, aby o vás nehovorili, že ste mamičkini maznáčikovia.
  • Skamarátiť sa s novým spolužiakom, i keď ho ostatní zatiaľ ignorujú.
  • Pozerať v sobotu televíziu, namiesto toho, aby ste urobili pridelené domáce práce.
  • Situácie podľa vášho vlastného výberu.
Keď skončíte, porovnajte si výsledky oboch skupín. Zistíte, že vo väčšine prípadov je slovo „ťažký“ spojené so slovom „správny“.

Za prejavenú odvahu deti vždy pochváľte

Pochváľte deti, keď sa správajú odvážne. Nemôžeme svoje deti primäť násilím, aby boli odvážne, ani im nemôžeme dať odvahu pod vianočný stromček. Musia ju v sebe objaviť samy. Môžeme im v tom pomôcť tým, že si budeme všímať, kedy sa zachovajú odvážne, a chváliť ich – i keď ich snaha môže vyjsť naprázdno. To im pomôže rozvinúť a zdokonaliť odvážny prístup k životu.

Tip MAMA a ja

Pozrite si s deťmi vhodný film. Spoločné sledovanie filmu alebo televízie vám dá znamenitú príležitosť pobaviť sa spoločne o tom, čo to vlastne odvaha je a aké je niekedy ťažké byť skutočne odvážnym. Naučte ich tiež rozlišovať medzi „filmovou odvahou“ v zlých filmoch, kde hrdina ľahkovážne prevádza príliš nebezpečné akcie, ktoré môžu ubližovať iným, a skutočnou odvahou v reálnom živote.

Prečítajte si: Budovanie sebaúcty u detí

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: