Námesačnosť detí - Mesiac za to nemôže...

redakcia MAMA a ja, publikované v MAMA a ja marec 2015 | 9. apríl 2015

Námesačnosť alebo sommambulizmus - zvláštny stav polospánku/polobdenia je opradený mnohými mýtmi.

Ruky vystreté pred sebou, pomalá chôdza po streche, život ohrozujúce konanie. V koľkých filmoch sme sa na námesačnom hrdinovi schuti zasmiali? Zvláštny stav polospánku/polobdenia je opradený mnohými mýtmi.

Laické vnímanie je založené na domnienkach o súvise mesačných fáz a podivných nočných výletov. Vedeckú verejnosť zaujíma aktivita mozgu v stave námesačnosti.

Sommambulizmus, teda námesačníctvo, patrí medzi spánkové poruchy

Odborníci sa domnievajú, že námesačný stav vyvoláva prudký prechod z fázy dlhšieho hlbokého spánku do ľahšieho spánku. Hovoríme aj o poruche prebúdzania. Prejavuje sa nevedomým správaním, ktoré je síce zamerané na konkrétnu činnosť (umývanie zubov, vykonanie potreby, obliekanie bábiky...), ale človek nie je pri plnom vedomí.

Je zaujímavé, že námesačníctvo sa prejavuje najmä v detskom veku. Podľa štatistík sa objaví u každého desiateho dieťaťa.

Moja dcérka je námesačná

„Alicka sa začala v noci budiť okolo troch rokov“,  hovorí dvojnásobná mama, pani Alena. „Vstala a prechádzala sa po postieľke, stále si niečo mrmlala. Na moju prítomnosť a otázky nereagovala. Keď som zasvietila svetlo a snažila sa ju zobudiť, bola zmätená, mala som pocit, akoby sa ma bála.

Až kým nebola úplne prebudená, nedokázala som ju upokojiť. Potom už pri vedomí ma objala a zatvárali sa jej oči na spánok. Opakovalo sa to tak raz do mesiaca, niekedy častejšie. Pýtala som sa pediatričky, ako jej môžem pomôcť a prečo sa to deje.

Pani doktorka ma upokojila, že deťom sa to stáva. Trápia ich nočné mory, dozrieva nervová sústava a že  to väčšinou časom prejde. Pokiaľ to neobmedzuje jej denné činnosti, postačí, ak dodržíme spánkový režim a zbytočne ju nepreťažíme. Je to tak, keď má narušený režim alebo náročný deň, priveľa podnetov a zážitkov, noci pre ňu bývajú ťažké“, uzatvára mama dnes už štvorročnej Alice.

Problémy so zaspávaním, nočné budenie sprevádzané krikom a plačom sa u detí objavujú často

Spánok je jednou z najdôležitejších potrieb organizmu, regenerácia a odpočinok sú pre človeka dôležité. Ťažkosti so spánkom sa v detskom veku objavujú často. Problémy so zaspávaním, časté nočné budenie sprevádzané krikom a plačom.

Podľa psychologičky Ľubice Sládekovej to súvisí s vývinom, so zrením centrálneho nervového systému a stabilizáciou biorytmu, teda striedania spánku a bdenia.

Od dojčenského veku približne do dvanásteho  roku života sa vyskytuje viacero porúch spánku u detí. Príčiny ťažkostí so spánkom bývajú somatické, neurologické, aj psychologické. Problémy so spánkom sú v detskom veku časté, napríklad zaspávanie, prebúdzanie, chrápanie, dýchanie a podobne. Dôležitá je spánková hygiena, zrežimovať dieťa na pravidelné ukladanie do postele“, upozorňuje psychologička.

Tu môžu rodičia pre svoje dieťa veľa urobiť. Je dôležité, aby mu už od prvých mesiacov vytvorili pravidelný spánkový rytmus. Každé dieťa je iné, takže je nutné ho pozorovať a prispôsobovať hodiny spánku počas dňa a ukladanie na večerný spánok.

„Nesprávne spánkové návyky môžu narušiť prirodzené biologické hodiny dieťaťa. Niektoré deti sú až také unavené, že nechcú ísť spať. Malé deti majú mať krátky, presne limitovaný  odpočinok poobede. Stresové okolnosti a napätia zhoršujú stav, hlavne u precitlivených detí. Spánok je veľmi dôležitý, pretože ovplyvňuje dobré fungovanie počas celého dňa.“ 

Prečítajte si aj:  Sprievodca detským spánkom v rôznych vekových obdobiach

Chvíľu to trvá, kým si dieťa vytvorí správny spánkový rytmus. Niektoré si ho vytvoria už v dvoch mesiacoch, iné v dvoch rokoch. Súvisí to s temperamentom dieťaťa, jeho citlivosťou, zdravotným stavom, aktivitou počas dňa, ale aj pohodou v rodine.

Deti si svoje nočné výlety väčšinou nepamätajú

Hovorí sa, že deti z nepokojného spánku vyrastú. Pravdou je, že vekom sa spánok prehlbuje a ak má dieťa vytvorený režim, problémy so spánkom – dlhé zaspávanie, časté nočné budenie – sa upravia. V súvislosti s vekom sa menia jednotlivé fázy spánku, dieťaťu sa začínajú snívať sny.

 „Dojčatá spia prevažne REM spánkom, „rapid eyes movements“ – rýchle pohyby očí. Telo dieťaťa je úplne uvoľnené. V predškolskom a školskom veku prevláda „non REM“ spánok, je to veľmi hlboký spánok. V predškolskom a školskom veku sa tiež u detí vyskytujú nočné mory (asi u 3 %). Dieťa sa zobudí z desivého sna, je nepokojné, ale zorientované a pamätá si tento svoj stav. Tieto prejavy úzkosti do dvanásteho roku väčšinou vymiznú,konštatuje Ľubica Sládeková.

Prečítajte si aj: Prečo bábätko nedokáže prespať celú noc? 4 fakty o spánku detí, ktoré by ste mali vedieť

Je dôležitý trpezlivý, ale dôsledný prístup rodičov. Pokiaľ sa dieťa v noci budí s plačom, krikom, spotené a vystrašené, upokojte ho a uložte späť do postele. Citlivejšie dieťa v noci spracúva zážitky z celého dňa. Doprajte mu pred samotným uložením do postele pokoj a dodržiavajte zaužívané rituály.

Dbajte na pár zásad:

  • minimálne tridsať minút pred uložením do postele by dieťa malo relaxovať, upokojiť sa, nevykonávať náročnú  aktivitu
  • selektujte programy, na ktoré sa pozerá v televízii
  • neriešte s ním pred zaspávaním výchovné problémy. Pokojný spánok si zaslúži aj ten najväčší nespratník, nehovoriac o jeho rodičoch.
  • nezabúdajte vyvetrať izbu, v ktorej dieťa spí a neprekurovať ju ani v zimných mesiacoch. Suchý, vydýchaný a teplý vzduch v spálni zhoršuje kvalitu spánku, dieťa sa častejšie prebúdza.
  • problémy so zaspávaním, zlé sny môžu vyvolať ťažké jedlá a priveľa cukru v popoludňajších hodinách

Pokiaľ u dieťaťa problémy so spánkom pretrvávajú a ovplyvňujú jeho fungovanie počas dňa, je potrebné konzultovať tieto ťažkosti s lekárom. Nočné mory a zlé sny sa občas snívajú každému dieťaťu, pokiaľ je však „ťažká noc“ skôr pravidlom ako výnimkou, treba hľadať príčinu.

Prečítajte si aj:  Nočné mory - ako dieťa ukľudniť a dať mu pocit bezpečia?

K častým spánkovým poruchám, prejavujúcim sa v detskom veku, patrí aj námesačnosť

Psychologické vyšetrenie pomôže určiť, či nie je dieťa vystavené prílišnému stresu, netrpí úzkosťou a napätím. K častým spánkovým poruchám, prejavujúcim sa v detskom veku, patrí aj námesačnosť. Na rozdiel od prežívania zlých snov, nočných desov, námesačnosť sa prejavuje skôr pokojným správaním bez afektu.

Somnambulizmus sa prejavuje napríklad tak, že dieťa po približne dvoch hodinách od zaspatia vyjde z postele, vykročí za účelom vykonania nejakej činnosti, nereaguje na vonkajšie podnety, trvá to pár minút,upresňuje Ľubica Sládeková.

„Ráno po prebudení si na to, čo sa dialo v noci, väčšinou nespomína. O poruche hovoríme, ak  je opakovanie prerušenia spánku približne raz do týždňa. Čo presne námesačné dieťa prežíva, nevieme, epizóda prebudenia zo spánku je nepredvídateľná a dieťa si nič nepamätá. Rodičia by mali kontaktovať detského lekára, neurológa, prípadne psychológa. Ak sú príčiny v stresovej rodinnej situácii, alebo v nesprávnych výchovných postupoch. Niektoré problémy spánku  sú získané dedične, mnohé prejavy sa dajú zmierniť spánkovou hygienou,“ uzatvára psychologička.

Námesačnosť sa nemusí prejavovať len chôdzou a pohybom po miestnosti. Je to zvláštne správanie medzi spánkom a bdením, počas ktorého o sebe dieťa nevie – sedí na posteli, pozerá sa na vás a nezrozumiteľne rozpráva.

Je dobré, ak si v prípade, že vaše dieťa trpí týmito prejavmi často, zavediete spánkový denník. Do neho budete zapisovať ako často, v akých obdobiach sa stavy námesačnosti objavujú a aký mali priebeh. Denník môže poukázať napríklad na chyby v spánkom režime dieťaťa.

Námesačnosť sa objavuje prevažne v prvej tretine noci, keď nastáva fáza hlbokého spánku

Námesačnosť je stav podobný hypnóze. Správanie človeka je zdanlivo cieľavedomé, ale nevedomé. Jednotlivé úkony robí automaticky. Oči bývajú otvorené, ale pohľad akoby neprítomný. Náhle prebudenie z tohto stavu býva sprevádzané šokom a dezorientáciou.

Ideálne je námesačného chytiť za ruku a doviesť naspäť do postele. Prudké pohyby alebo krik nie sú namieste, snažte sa zachovať pokoj. Prihovoriť sa mu a naviesť ho do postele. Dôvodom nočného chodenia po byte v polospánku môže byť aj plný močový mechúr – zaveďte ho na toaletu a potom uložte do postele.

Stres z presťahovania sa prejavil na spánku syna, začal byť námesačný

„U Adamka sa začala námesačnosť prejavovať potom, čo sme sa presťahovali. Dnes už vidím súvislosti, ale vtedy som ešte netušila, prečo je jeho spánok taký nepokojný.

Eva, mama štvorročného Adamka pripúšťa, že lekára mala vyhľadať so synom skôr. „Prvé noci v novej posteli nevydržal vôbec, sotva zaspal, už sme ho mali s plačom naspäť v obývačke. Hovoril, že sa bojí späť sám. Spánok mal veľmi nepokojný, prehadzoval sa a často sa budil. Nie vždy s plačom.

Stalo sa že, som sa prebudila a jeho tvár bola tesne pri mojej. Adamko stál pri našej posteli a pozoroval ma. Keď som sa mu prihovorila, mlčal. Mal neprítomný výraz v tvári. Snažila som sa s ním komunikovať, ale reagoval neprítomným pohľadom. Väčšinou som odtiahla perinu, aby si ľahol späť a on sa ku mne šuchol.

Občas sme ho našli prechádzať sa v spánku po detskej izbe. Takéto epizódy sa opakovali niekoľkokrát do mesiaca. Snažila som sa prestavať nábytok kvôli geopatogénnym zónam, nakúpila som lapače zlých snov, skúsila aromaterapiu – nepomohlo.

Napokon som  vyhľadala detského psychológa, začali sme k nemu chodiť raz týždenne. Rozhovory, kresby a hry vedené psychológom pomohli Adama trochu uvoľniť. Zmenu bývania niesol veľmi ťažko, bol z toho v napätí a nová izba mu nepripadla ako jeho, preto sa v nej bál spávať.

Celkový stres zo zmeny sa odrazil na jeho spánku. Po čase Adamkova námesačnosť a nočné mory pomaly ustupovali, začal pokojnejšie spávať, ale posteľ sme kúpili nanovo – podľa jeho predstáv. Spolu sme vybrali aj obliečky. Získal pocit, že o niečom môže rozhodnúť aj on sám, keď sme sa ho už nepýtali na to, či sa vôbec chce sťahovať,“ uzatvára mama Eva.    

Prečítajte si aj:  Je moje dieťa námesačné?

Zmeny v spánku môžu byť vyvolané stresovými okolnosťami, najmä u citlivejších osôb. Námesačnosť, nočné mory, rovnako ako aj napríklad veľmi časté rozprávanie počas spánku, sa objavujú prevažne v prvej tretine noci, keď nastáva fáza hlbokého spánku.

Z hlbokého spánku sa deti zvyknú budiť dva-trikrát za noc. Počas neúplného prebudenia sa prehadzujú alebo rozprávajú, potom zaspia. U niektorých tento prechod medzi spánkom, neúplným prebudením a opätovným hlbokým spánkom prebieha zložitejšie.

Dlhšie zostávajú v zvláštnom nevedomom stave medzi spánkom a bdením.Trvá to niekoľko sekúnd až do pol hodiny. Sedia neprítomne na posteli, alebo z nej dokonca vstávajú a pohybujú sa akoby s jasným cieľom. 

Často sa stáva, že vykonajú potrebu na inom mieste ako na toalete, prídu za rodičmi do spálne a stoja nad posteľou, prípadne sa snažia dostať sa von z bytu. V prípade, že má vaše dieťa problém s námesačnosťou, je dôležité myslieť na jeho bezpečnosť.

Z tohto pohľadu je nevhodná napríklad poschodová posteľ, je potrebné zaistiť okná, uzamknúť dvere a schovať kľúč. Dobrým pomocníkom je aj detská vysielačka, prípadne malý zvonček na dverách, aby ste vedeli, že sa v detskej izbe niečo deje.

U detí trpiacich sommambulizmom treba dbať na to, aby neboli vystavované veľkému stresu

Napätie, vyčerpanosť a únava zhoršujú prejavy námesačnosti. Vyvolať ju môže aj vysoká horúčka, nespavosť, niektoré medikamenty. Medzi námesačnosťou a splnom mesiaca nie je dokázaná súvislosť, aj keď je pravda,  že senzibilní ľudia reagujú zhoršenou kvalitou spánku.

S vekom dieťaťa sa skracujú fázy spánku, v ktorých sa námesačnosť objavuje, čo znamená, že tieto stavy polospánku/polobdenia ustupujú. Námesačnosť sa vytratí zvyčajne po puberte, v niektorých prípadoch – štatistiky hovoria o desiatich až dvadsiatich percentách – pretrváva u precilivelých osôb do dospelosti.

Vyvolať ju môže prílišné fyzické vyčerpanie, stres, veľké psychické vypätie, ale aj hormonálne zmeny ako napríklad tehotenstvo. Pre lepšiu diagnostiku a odhalenie príčin je možné vyšetrenie v spánkovom laboratóriu. Liekmi sa prejavy námesačnosti utlmujú len v ojedinelých prípadoch (zvýšená denná ospalosť, možnosť zranenia).

Námesačnosť nie je choroba, ale porucha spánku

U detí sa prejavuje veľmi často a netreba sa jej báť, prípadne ju dieťaťu vyčítať – zase si chodil po izbe, vymočil sa na koberec a podobne. Snažte sa dodržiavať spánkový rytmus, vyhýbať sa stresom a stavom vyčerpanosti.

V prípade, že nočné výlety výrazne opvplyvňujú fungovanie dieťaťa počas dňa, je ospalé a napäté, treba navštíviť lekára, ktorý rozhodne o ďalšom postupe a prípadnom vyšetrení u špecialistu.

Vedeli ste, že...

  • v hre anglického dramatika Wiliama Shekespeara je námesačná scéna lady Macbeth medzníkom celého deja tragédie? Podivný stav polospánku ľudia v minulosti spájali s duševnou chorobou,  pomätenosťou a  posadnutosťou.
  • V 80 % prípadov je sommambulizmus v rodinnej anamnéze.

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: