Najčastejšie zranenia pri športoch

redakcia | 6. január 2011

Najčastejšie a najvážnejšie zranenia spojené s rôznymi druhmi športov, vhodná prevencia a bezpečnostná príprava.

Blíži sa leto a s ním spojené prázdniny, počas ktorých deti trávia veľa času vonku na čerstvom vzduchu a pri rôznych športových činnostiach. Z tohto dôvodu je určite potrebné upozorniť na najčastejšie a najvážnejšie zranenia spojené s rôznymi druhmi športov, ako aj na vhodnú prevenciu a bezpečnostnú prípravu.

Basketbal

Najvážnejšie zranenia: zlomené prsty, vykĺbené alebo natiahnuté zápästia, kolená a lakte

Preventívne opatrenia

Dieťa by malo pred tým, ako pôjde hrať skutočný zápas, dobre ovládať základné zručnosti, ako sú driblovanie, nahrávanie a chytanie lopty. Ak dieťa hrá basketbal súťažne, investujte do výstroja vysokej kvality a dbajte na to, aby nosilo chrániče na členky. Pokiaľ malo dieťa v minulosti problémy s členkami, malo by cvičiť cviky na ich posilnenie. Overte si, či tréner praktizuje kvalitnú rozcvičku a či precvičuje kroky a otočky pred nastúpením do hry. Tieto postupy môžu znížiť riziko viacerých vážnych zranení na minimum. Často prehliadaná bezpečnostná príprava Dôležité je, aby dieťa malo možnosť rozcvičiť sa pred hrou, a nie nastúpiť priamo do hry. Dieťa potrebuje 10 až 15 minút na zahriatie svalov a ich uvoľnenie.

Bicyklovanie

Najvážnejšie zranenia: zranenie hlavy, rezné rany na tvári, zlomené zápästia, rezné rany dolnej časti nôh

Preventívne opatrenia

Uistite sa, že vaše dieťa nosí na hlave pevnú helmu s bezpečnostným zapínaním.
Dvojitá kontrola bicykla: Keď dieťa sedí na sedadle a drží kormidlo, malo by dosiahnuť oboma nohami na zem. Pokiaľ chlapec stojí, mala by byť trojcentimetrová medzera medzi rozkrokom a tyčou bicykla.

Často prehliadaná bezpečnostná príprava

Naučte vaše dieťa pravidlá bezpečnej cestnej premávky aj v tom prípade, že mu dovolíte bicyklovať sa iba na ihrisku alebo chodníku. Uistite sa, že pozná a rešpektuje značky: Daj prednosť v jazde! a Stop!, poučte ho o pravidlách prednosti v jazde a pod. Upozornite ho na to, že aj pokiaľ má prednosť, musí sledovať správanie ostatných účastníkov cestnej premávky.

Futbal

Najvážnejšie zranenia: natiahnuté alebo vykĺbené zápästia, kolená, členky, zlomené prsty

Preventívne opatrenia

Ak je vaše dieťa náchylné na zranenia členkov, okrem lýtkových chráničov použite i členkové výstuhy. Ak pociťuje bolesti v pätách, použite vložku. Uistite sa, že vhodne hlavičkuje – s použitím čela a primerane (veľmi zlé je, ak dieťa hlavičkovanie preháňa). Výskumy totiž ukazujú, že opakované hlavičkovanie lopty môže spôsobiť ľahké otrasy mozgu, a preto sa odporúča znížiť
nácvik hlavičkovania u detí, kým nebudú viac známe jeho následky.

Často prehliadaná bezpečnostná príprava

Na mokrom ihrisku alebo v prípade dažďa by deti mali používať nenasakujúcu, syntetickú loptu, aby sa zamedzilo riziko zranenia ťažkou loptou. Pokúste sa minimalizovať jeho hru na turnajoch: Na turnajoch sa často hrajú tri alebo štyri zápasy za víkend, a to je pre dieťa nebezpečné. Môže dôjsť k únave a presileniu, a to sú vážne faktory potenciálnych zranení.

Gymnastika

Najvážnejšie zranenia: zlomenina predlaktia, vykĺbené a natiahnuté členky a zápästia

Preventívne opatrenia

Gymnastika je šport tvrdých dopadov (a tieto dopady vplývajú na vyvíjajúcu sa kostru dieťaťa), a preto je priam životne dôležité mať kvalitné žinenky a obloženia okolo náradia. Pri cvičení na niektorých náradiach treba nosiť ochranu a výstuhu zápästí, prinajmenšom pri preskokoch. Dohliadnite na prácu trénera. Väčšina z nich uprednostňuje postavy malého vzrastu, čo môže u vášho dieťaťa podvedome vyústiť do zlých stravovacích návykov. Niektorí ambiciózni tréneri pracujú príliš tvrdo a robia prehnané množstvo opakovaných pohybov, čo môže viesť k zraneniam. Pri gymnastike je tréner skutočne veľmi dôležitý, preto by ste si mali dať pozor, aby ste si vybrali skúseného a dobrého trénera.

Často prehliadaná bezpečnostná príprava

Tréner by nemal požadovať od dieťaťa vykonanie prvkov, ktoré nie sú vhodné pre jeho vek či schopnosti. Najlepšie je pýtať sa pravidelne svojho dieťaťa na jeho spokojnosť s cvičením. Ak sa zdá byť nespokojné či pod vplyvom stresu, pohovorte si s trénerom, aby od neho požadoval cviky len podľa jeho schopností.

In-line korčuľovanie

Najvážnejšie zranenia: zlomené zápästia alebo predlaktia, doráňané kolená, porezaná tvár

Preventívne opatrenia

Trvajte na tom, aby dieťa nosilo helmu, ochranu zápästí, lakťové chrániče, kolenné chrániče a rukavice. Dohliadnite, aby ho do tohto športu zasvätil niekto skúsený vzhľadom na to, že „začiatočnícke“ obdobie je v tomto športe obdobím najčastejších úrazov. V prvom rade by sa dieťa malo naučiť ubrzdiť. Zatiaľ čo sa dieťa učí korčuľovať, povzbuďte ho, aby si vyberalo mäkší a hladší terén. Kým nenadobudne dostatok rutiny a istotu pri vyhýbaní sa iným objektom, vyžadujte od neho pomalú jazdu. A aj keď už nadobudne zručnosť, malo by si byť vedomé, že nič netreba preháňať...

Často prehliadaná bezpečnostná príprava

Dieťa musí tvrdo trénovať, aby dokázalo rýchlo zastaviť. Veľmi nebezpečným cvikom je skitching, ktorý môže viesť k vážnym zraneniam.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: