Nádcha– liečite svojho drobca správne?

Redakcia | 23. september 2016
Nádcha– liečite svojho drobca správne?

Scenár nádchy poznáme veľmi dobre, ale ako uľahčiť liečbu nádchy našim najmenším, ktorí nám nedokážu povedať, že na nich niečo „lezie“ alebo naopak, kričia: „Mama, urob niečo, aby sa mi lepšie dýchalo!“?

Nádcha alebo, ak chcete, rinitída

Zápalové ochorenie, ktoré sa prejavuje zdurením sliznice nosa a prínosových dutín, neskôr spojeným aj so zvýšenou tvorbou vodnatých hlienov. Najčastejšie je vyvolávaná vírusmi (rinovírusy, vírus parainfluenzy, adenovírusy...), ale často sa komplikuje rozmnožením baktérií (stafylokokové či streptokokové kmene, kmene hemophilus a moraxella – najmä u detí pohybujúcich sa v detských kolektívoch). Jej prenos je veľmi jednoduchý, pretože sa prenáša kvapôčkovou infekciou. Nádchu môžeme rozdeliť na akútnu, ktorá odznie približne do jedného týždňa. Chronická je zase taká, ktorá trvá viac ako 4 týždne, prípadne pretrváva i po celý rok. Zvyčajne je alergického, ale môže byť i nealergického pôvodu.

Akútna nádcha je infekčného pôvodu a prichádza pri nej k rýchlemu rozmnoženiu vírusov alebo baktérií. Príznaky a prejavy nádchy sú rovnaké u detí aj dospelých.

Ochorenie sa prejavuje opuchom nosovej sliznice, sťaženým dýchaním cez nos, vodnatou sekréciou z nosa, kýchaním. Pri výraznejšom opuchu sliznice nosa, nosohltana a prínosových dutín sa môže pridružiť aj tlak, či dokonca bolesti v ušiach s následným zhoršením sluchu. Bolesti spôsobuje podtlak v stredoušnej dutine pre opuch sliznice sluchovej trubice. Často sa vyskytuje pobolievanie hlavy najmä v čelovej oblasti i slzenie očí. Môže byť sprevádzané i zvýšenými teplotami, najmä u detí, ale pozor, dojčatá môžu mať naopak veľmi nízku teplotu. Ak je imunitný systém oslabený, môže sa rozvinúť aj bakteriálna superinfekcia, ktorá sa prejaví sfarbením vodnatého výtoku z nosa na žltozelenú farbu.

Chronická nádcha môže byť alergického, ale i nealergického pôvodu, v jej popredí vystupujú príznaky (takmer rovnaké ako pri akútnej nádche) spôsobené opuchom sliznice. „Pri chronickej nádche nebýva zvýšená teplota, i bolesti hlavy sa vyskytujú len zriedkavo, pacienti sa však často sťažujú na zatekanie hlienov do nosohltana, kašeľ – niekedy  suchý, dráždivý, inokedy aj s vykašliavaním hlienov,“ hovorí MUDr. Edita Hlavačková, z ORL ambulancie Polikliniky v bratislavskej Karlovej Vsi.

Veľká opatrnosť pri novorodencoch a dojčatách!

Nádcha je závažná najmä u malých dojčiat a novorodencov. Najmä preto, že dojča má v porovnaní s dospelým človekom oveľa užšie horné cesty dýchacie, omnoho rýchlejšie a citlivejšie reaguje na opuchy a kvôli typickej anatómii hrtana deti do troch mesiacov nedokážu dýchať ústami. Navyše sa dojča ešte nevie samo napolohovať do vyvýšenej polohy, ktorá pri nádche vyhovuje viac. Keďže malé dieťa nevie dýchať ústami a pri uzavretí nosovej dutiny pre opuch sliznice, ktorý je spôsobený zápalom nemôže dobre sať, je mrzuté, odmieta dojčenie a následne neprospieva.

Pre upchatý noštek a nedostatočné sanie sledujte, či sa u dieťatka neprejavujú príznaky dehydratácie:

  • suché plienky (menej ako 4 mokré plienky denne)
  • apatia
  • spavosť 
  • suchá pokožka

Ak máte akékoľvek podozrenie, že môže dieťa trpieť dehydratáciou, ihneď navštívte vášho detského lekára. Dehydratácia je u dojčiat mimoriadne nebezpečná. Ponúkajte dieťaťu viac tekutín (napr. lyžičkou prevarenú vodu), najmä ak má i horúčku.

Ako pomôcť drobcovi zdolať nádchu?

  • matrac dieťatka v postieľke podložte zospodu látkovými plienkami či uterákmi tak, aby spalo na šikmej ploche s vyvýšenou hlavou. Do dvoch rokov veku mu však vankúš pod hlavu nedávajte;
  • dieťatku sa bude lepšie dýchať pri zvlhčenom vzduchu. To dosiahnete zvlhčovačom vzduchu alebo mokrými plienkami (navlhčenými slanou vodou) prevesenými cez radiátor, príp. na bočniciach postieľky;
  • zabezpečte dostatočný príjem tekutín, sledujte, koľko mlieka a tekutín dieťatko vypije.

Liečba nádchy

„Nielen u dospelých, ale aj u detí je rovnaká a spočíva v smrkaní. U malých detí, ktoré ešte nevedia smrkať, je veľmi dôležité používať odsávačky, v podstate nezáleží, aký typ si rodič dieťatka vyberie, či odstráni sekrét z detského nošteka podtlakovou odsávačkou ústami, alebo použije ručnú. Dôležité je pravidelne odstraňovať sekrét z nošteka bábätka. U malých detí, ktoré sa nevedia vysmrkať samé, je veľkým problémom upchatie nošteka pri nádche, práve vtedy dochádza k pomnoženiu baktérií, dokonca môže opuchnúť nosohltanová mandľa a noštek sa upchá i zozadu. Následne dieťatko nemôže dobre dýchať, neprijíma v dostatočnom množstve potravu, je mrzuté a hrozí riziko rozšírenia nádchy až do zápalu prínosových dutín alebo stredného ucha.

Spočiatku je liečba nádchy symptomatická a do nosa sa aplikujú bežne dostupné kvapky. Bohužiaľ sa v poslednom čase často stretávame s trendom upúšťania od odporúčania aplikácie kvapiek do nosa, najmä v detskom veku. Tieto kvapky sú často nahrádzané antibiotickými kvapkami bez toho, aby bola zároveň zahájená niekoľkodňová dekongestívna liečba bežnými nosovými kvapkami (liečba zameraná na odstránenie či zmiernenie zdurenia, najmä pri zdurení sliznice nosa pri nádche, pozn. red). Ale práve takáto liečba je veľmi dôležitá v začiatku ochorenia práve preto, aby zdurená sliznica nosa aspoň niekoľkokrát denne odpuchla a došlo k vyčisteniu nosa, aby všetko, čo sa v nose a prínosových dutinách drží, vyšlo von.

V prípade nekomplikovanej nádchy to znamená, ak sa nepridruží zvýšenie telesnej teploty, nesfarbí sa sekrét z nosa do žlta alebo žltozelena, nádcha v priebehu niekoľkých dní odznie. Ak sa pridruží bakteriálna superinfekcia v podobe zvýšenej teploty, sfarbenia výtoku z nosa, dospelí a väčšie deti sa môžu sťažovať i na jednostranné bolesti hlavy, môže sa pridružiť aj kašeľ zo zatekania hlienov do hrtana, vtedy hovoríme už o komplikácii nádchy – bakteriálnom zápale prínosových dutín,“  objasňuje MUDr. Hlavačková.

Naučte dieťa smrkať!

Dieťa staršie ako jeden rok by sme mali naučiť správne smrkať – zapchať si jednu dierku prstom a druhú vyprázdniť do vreckovky. Pre tieto deti je tiež vhodné vytieranie nošteka minerálkou, hypotonickými roztokmi z morskej vody alebo nosovými kvapkami či sprejmi s nízkou koncentráciou, určenými pre ich vek. Rovnako ako u dojčaťa pomôže zvlhčenie prostredia domácnosti a spánok s vyvýšenou hornou polovicou tela.

Kedy s dieťaťom k lekárovi?

S dojčaťom pre istotu ihneď po objavení nádchy, so starším dieťaťom vtedy, keď sa objaví v hliene hnis – hlien zhustne, sfarbí sa na zeleno alebo žltozeleno, keď máte podozrenie na pridružené komplikácie. Vtedy už nepomôže domáca liečba a lekár môže predpísať antibiotiká, resp. poslať dieťa k odborníkovi – otorinolaryngológovi.

Komplikácie detskej nádchy

Problémom malých detí je rýchle rozšírenie zápalu do dolných dýchacích ciest  a veľká možnosť ďalších komplikácií. Preto je uňho nádcha nebezpečnejšia ako u dospelého človeka. Oslabený organizmus dieťaťa je náchylnejší na sekundárnu infekciu ako zápal stredného ucha, bronchitídu, zápal pľúc. Príznakmi bývajú pokračujúca teplota, silný kašeľ, bolesti hrdla, bolesti ucha, hustý zelenožltý výtok z nosa, nezlepšenie zdravotného stavu po prvých troch dňoch prechladnutia. Takže je mimoriadne dôležité, aby dieťa malo čistý nos, aby sa mu hlieny nehromadili a nestekali do nosohltana.  

Prečítajte si tiež:

Chrípka a jej príznaky

Prechladnutie u detí: Aký typ pacienta je vaše dieťa?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: