Myslite na budúcnosť svojich detí

Redakcia | 13. marec 2017
Myslite na budúcnosť svojich detí

Každý z nás premýšľa, ako svojim deťom pripraviť čo najlepší štart do dospelosti. Chcete ich aj vy zabezpečiť? Jednou z možností je stavebné sporenie.

Mladý človek na prahu dospelosti si len sotva môže dovoliť kúpu vlastného bývania. Veď len začína, stavia sa na vlastné nohy, robí prvé skutočné rozhodnutia. No ak má šťastie, môže pritom rátať aj s podporou rodičov. Napríklad i v podobe financií, ktoré sme mu nasporili a zhodnotili.

Ako sporiť dieťaťu

Počuli ste už o stavebnom sporení? Stavebné sporenie je výhodný, flexibilný a bezpečný bankový produkt. Je určené nielen pre dospelých, ale i pre deti. Pre deti do 18 rokov vzniklo v Prvej stavebnej sporiteľni dokonca špeciálne stavebné sporenie s názvom Junior extra. Samozrejme, v tomto prípade sú to rodičia, ktorí deťom sporia.

V dobrom aj v zlom

Financie sa počas sporenia zhodnocujú úrokom (až 1,75 %), ale i každoročným pripísaním štátnej prémie (max. 66,39 €). V rámci stavebného sporenia pre deti je možné zabezpečiť aj tzv. „extra istotu“. Znamená to, že v prípade rodičovho úmrtia sa bude sporiteľňa o dieťa starať i naďalej. Namiesto neho bude pokračovať  pravidelnom sporení (maximálna výška extra istoty je 10 000 €).

Na bývanie a na čokoľvek

Na čo môže dieťa použiť nasporené financie? Prostriedkami, ktoré získa po dosiahnutí plnoletosti, si môže zafinancovať kúpu pozemku, bytu, domu, ale napríklad i stavebné práce, modernizáciu vstavaného bytového príslušenstva či terénne úpravy. A ak sme sporili dlhšie ako šesť rokov, financie môže použiť dokonca na čokoľvek.

Mimoriadne výhodný úver

Ako zodpovední rodičia by sme mali vedieť, že čím dlhšie a čím pravidelnejšie budeme sporiť, tým lepšie podmienky dieťaťu vytvoríme do budúcnosti. Navyše, chýbajúce financie si dospelé dieťa bude môcť jednoducho doložiť z výhodného stavebného úveru.

Ako a kde začať sporiť

Nie je nič jednoduchšie, ako začať sporiť. Po novom je pre dieťa vo veku do jedného roka uzatvorenie zmluvy úplne zdarma. Oslovte niektorého z obchodných zástupcov Prvej stavebnej sporiteľne. Ich zoznam nájdete na www.pss.sk, alebo zavolajte na číslo 02/58 55 58 55.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: