Moje dvojročné dieťa si nechce umývať zuby. NEVADÍ. Naozaj?

Dipl. DH Katarína Žiaková | 21. august 2016
Moje dvojročné dieťa si nechce umývať zuby. NEVADÍ. Naozaj?

Chyba, milé maminy. V prvom rade si musíme uvedomiť jednu vec, že za zuby svojho dieťaťa v tomto veku zodpovedáme práve my.

Keďže pracujem ako dentálna hygienička, viem, čo by sme mali, alebo nemali robiť. Som ale  matkou jedenásťročného syna a dvojročnej dcéry takže viem aj to, že skutočnosť v domácom prostredí je častokrát v rozpore s tým, čo by sa z môjho odborného hľadiska robiť malo.

Ako na umývanie zúbkov?

Dávať rady, že zúbky musí dočisťovať rodič až do 10. roku dieťaťa je ľahké, ale ako to robiť, keď je napríklad moje dvojročné dieťa tvrdohlavé a nechce?

Umývanie zubov nesmie byť povinnosť, ale niečo čo robiť chcem. To platí aj u deti bez ohľadu na ich vek. Deti často nemajú náladu robiť to čo chceme my. Preto pravidelné ranné a večerné čistenie zubov nie je vždy dobrý nápad.

My to robíme tak, že dcérke síce ráno kefku s pastou dám, ale nepovažujem to za čistenie. Určite mi dáte za pravdu, že je to akési behanie kefkou zo strany na stranu v zvláštnom úškrne. Alebo opačne, behá kefkou len po zadných zuboch.

Lepšie niečo ako nič, to zaprieť nemôžem. Ale potom sa stáva , že do zubnej ambulancie príde mamička s 3 - 4-ročným dieťaťom, ktoré už v tomto veku má zubný kameň.

Čítajte tiež: Deti, nebojte sa zubára!

Keďže som spomínala, že moja dcéra je dosť tvrdohlavá a zuby si umývať nechce práve keď by som chcela ja, máme čistenie zubov zahrnuté do hry.


Pri hre bez ohľadu, či je ráno alebo večer umývame zuby bábikám, ona mne mojou kefkou, ja jej a opačne. Je výborné, keď si otvorí ústa a nechá ma, aby som jej kľudne bez pasty, suchou kefkou zúbky umyla.

Neprehliadnite: 6 faktov o prerezávaní mliečnych zúbkov

Nie je to rovnaké každý deň. Dcéra začína pozerať rozprávky, a to je opäť čas, kedy mi dovolí zúbky pohladkať. Vyzerá to asi tak, že má hlavu na mojich kolenách, pozerá rozprávku, má otvorené ústa a ja jej zuby umývam.

Možno sa Vám zdá zvláštne umývať zuby mimo kúpeľne bez vody a zubnej pasty, ale verte, že práve mimo kúpeľne zuby umyjete lepšie. Umývanie zubov nie je obmedzené priestorom, časom, ale kvalitou vyčistenia. Úplne postačuje, keď zubnú pastu používa dieťa samo, ale keď mu dočisťujete zuby Vy, stačí mäkká zubná kefka bez pasty.

Rozprávkové umývanie

Ďalší spôsob, ako Vám možno poradiť, je večerné rozprávanie rozprávok. Dcérke poviem, aby si ľažkala a keď otvorí ústa, poviem jej rozprávku. Väčšinou si vymýšľam rozprávky o zlom zubokazovi, ktorý má rád špinavé zúbky a dobrej zubnej kefke, ktorá vie zubokaza vyhnať.

Určite si prečítajte: Prvý zúbok: ako spoznáte, kedy sa tlačí von?

Je výborné, keď je mamička poučená o vlastnej hygiene a o tom ako umyť zúbky svojej ratolesti, vtedy je to ideálna kombinácia správnej pomôcky, správneho spôsobu a správneho času.

Hlavne sa treba vyhýbať vyhrážkam v zmysle, keď si nebudeš umývať zuby, pôjdeme k zubárovi a on ti zub vytrhne, alebo ti bude vŕtať. Tým záujem o umývanie zubov nevzbudíte. Dosiahnete práve len strach dieťaťa zo zubného ošetrenia.

Nechcem Vám tu dávať odborné rady, ale bola by som rada, keby Vám moje osobné skúsenosti pomohli v boji s deťmi v tomto veku. Môžete ich ochrániť pred prvou a možno zlou, bolestivou skúsenosťou pri zubnom ošetrení, ktorá často sprevádza jedinca veľmi dlho.

A ešte si zapamätajte, že umývanie zubov je dedičná aktivita. Čiže, keď nám rodičom na zuboch nezáleží a nevieme sa o ne starať, zväčša to zdedia aj naše deti. My zatiaľ bojujeme a verím, že sme na dobrej ceste. Držíme palce aj Vám.

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: