Meníme detskú izbu? Pozor na jedovaté látky z nového nábytku a kobercov.

Katarína Pačayová, Priatelia Zeme - SPZ | 15. december 2010

Rozhodli ste sa vymeniť nábytok v detskej izbe? Vymieňate podlahu, okná alebo len koberec? Zbystrite pozornosť.

Rozhodli ste sa vymeniť nábytok v detskej izbe? Vymieňate podlahu, okná alebo len koberec? Zbystrite pozornosť. Všetky z týchto vecí totiž môžu byť zdrojom nebezpečných,  zdravie ohrozujúcich látok.

Koberce z umelých vláken bývajú bohato ošetrené brómovanými spomaľovačmi horenia.  Tzv. perfluórované látky sa zas pridávajú kvôli odolnosti voči škvrnám. Súčasťou sú aj škodlivé antimikrobiálne látky, ktoré ovplyvňujú našu imunitu a zvyšujú odolnosť baktérií voči antibiotikám. V kobercových lepidlách nájdeme formaldehyd. Proti moliam sa pridávajú pesticídy.  Všetko to sa dostáva prostredníctvom vzduchu v miestnosti do organizmu. Okrem toho koberce, najmä tie s dlhými vláknami zachytávajú do seba čiastočky syntetických aróm, náterov, čistiacich prostriedkov.

Lacnejšie podlahové krytiny – PVC krytiny (alebo tzv. nepravé linoleá) sú vyrábané z PVC-polyvinylchloridu. Často sú mylne označované ako linoleá, pričom tie ozajstné linoleá sú vyrábané na báze prírodného kaučuku. Ich lacnejšie náhrady obsahujú jedovaté ftaláty, chlórované parafíny a niekedy aj olovo alebo cín v zlúčeninách na stabilizáciu materiálu. Ftaláty, ktoré sa z PVC uvoľňujú do prostredia, majú veľmi vážne negatívne účinky na zdravie.

Populárne plastové okná sú vyrábané z PVC. Sú lacnejšou alternatívou ku kvalitným dreveným (tzv. eurookná). Sú ale aj zdravšou alternatívou? Mnohé štúdie potvrdzujú uvoľňovanie rôznych prídavných látok tohto materiálu do vnútorného prostredia, sú súčasťou ovzdušia a prachu v miestnosti.

Nábytok z drevotrieskových dosiek, ktoré sú lepené formaldehydovými živicami dokáže formaldehyd ako aj ďalšie jedy ako napr. spomínané brómované spomaľovače horenia, uvoľňovať do okolitého prostredia aj niekoľko mesiacov. Čím je v miestnosti vyššia teplota a vlhkosť, tým viac formaldehydu sa z nábytku uvoľňuje. Vyvoláva alergické reakcie, depresie, bolesti hlavy, bolesti v hrudníku, infekcie ucha, chronické problémy, nespavosť. Laboratórne testy potvrdili súvislosti so vznikom rakoviny a poškodením DNA.

Brómované spomaľovače horenia sa stali súčasťou našej domácnosti v podobe prachu, do ktorého sa zasa dostali z rôznorodých zdrojov – hlavne elektroniky, nábytku a kobercov zo syntetických vláken. Slúžia na to, aby zabránili a spomalili vznik požiaru. Testy na zvieratách zistili negatívne účinky na pečeň, mozog a nervový systém. Ovplyvňujú štítnu žľazu a hormonálnu rovnováhu a sú neurotoxické, vysoko rizikové hlavne pre vývoj mozgu plodu počas vnútromaternicového vývinu. Nedávno robené štúdie poukazujú na prudký vzostup hladín týchto látok v materskom mlieku. Brómované spamaľovače už bývajú nahrádzané inými, menej škodlivými, čo výrobcovia radi na svojich výrobkoch uvádzajú. Vhodné výrobky a výrobcov môžte nájsť prostredníctvom internetu. Prírodné materiály spomaľovače horenia nepotrebujú, preto sa ich snažte uprednostniť, či už pri výbere kobercov, nábytku, doplnkov, textílií.

Perfluórované látky sa používajú na výrobu nelepivých povrchov, sú silne odolné voči vode a tukom, preto sú aj súčasťou nepremokavých materiálov a prostriedkov proti tvorbe škvŕn. Nájdeme ich v kobercoch, nábytku, nekrčivých textíliách a ich použitie sa rozširuje čoraz viac. Patria k najrozšírenejším toxickým chemikáliám, ktoré boli zistené v organizmoch po celej planéte. Môžu vyvolať vrodené anomálie, narúšať hormonálny systém, poškodzovať imunitný systém a funkcie štítnej žľazy.

  • Uprednostňujme prírodné materiály, ktoré nie sú ošetrené toxickými látkami.
  • Kupujme nábytok z dreva, alebo si ho dajme vyrobiť, alebo taký, ktorý deklaruje, že neobsahuje nebezpečné látky.
  • Ak si kúpime „klasický“ koberec, nábytok z drevotriesky, miestnosti pravidelne a intenzívne vetrajme aspoň jeden mesiac. Neumiestňujme tieto nové výrobky do izby, kde spí bábätko.
  • Pravidelne utierajme prach, vysávajme, vetrajme. V prachu sa nachádza množstvo i rôznych látok, mikročastíc rôznych materiálov, molekúl chemikálií a ťažkých kovov uvoľňujúcich sa z nábytku, elektroniky, kobercov, náterov a ďalšieho vybavenia domácnosti.


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: