Mamy radia mamám: Oslava doma alebo v detskom kútiku?

redakcia | 17. október 2017
Mamy radia mamám: Oslava doma alebo v detskom kútiku?

Obetovať svoj byt alebo dom a urobiť deckám oslavu doma? Alebo si radšej zaplatiť za detské centrum a je po starostiach?

Mamička Ivana sa nevie rozhodnúť, bude jednoduchšie synove narodeniny oslavovať doma, alebo staviť na animátorov v niektorom z detských kútikov?

Ivana donedávna svojim ratolestiam oslavy pripravovala v kruhu svojich najbližších, no jej syn Šimonko sa podľa vzoru svojich spolužiakov dožaduje oslavy vo veľkom nákupnom centre a vo „veľkom štýle“. Jeho mama Ivana váha, na ktorú stranu sa má prikloniť, doma alebo „vonku“?

OSLAVA NARODENÍN DOMA ALEBO V DETSKOM CENTRE?

Takto ste jej poradili:

„Pomohla kamarátka aj sestra“

Mirka, synovia Ivko a Šimonko

Oslavám s kamarátmi sme sa až do 6. roku nášho syna úspešne vyhýbali. Oslavu v kruhu najbližšej rodiny sme považovali za absolútne dostatočnú a nášmu „krpcovi“ to bolo jedno. Po piatich rokoch však nastal zlom. Oslavu s kamarátmi si náš miláčik vyžiadal sám.

Neprehliadnite: Narodeninová oslava: 4 tipy na hry pre deti

Očakávala som, že to raz príde, keďže mnohí kamaráti robili oslavy svojim deťom už od troch rokov a na niektorých sme sa pravidelne zúčastňovali. Nie som príliš organizačný typ, a tak priebeh celej oslavy som si nevedela vôbec predstaviť. Kamaráti mali deti narodené v letných alebo jesenných mesiacoch, kedy sa párty dala urobiť ešte vonku.

S naším novembrovým dieťaťom môžeme oslavovať už len niekde vo vnútri. Možností je naozaj neúrekom, detský kútik, materské centrum, detské múzeum, kino, atď. Mala to však byť naša prvá oslava a samozrejme som chcela, aby bola perfektná.

narodeninove oslavy

Po porade s manželom som sa nakoniec rozhodla, že ju urobím predsa len u nás doma. Na jednej strane mi to dovoľoval náš nový väčší byt, a na druhej strane ma tiež lákala predstava vymýšľania toho všetkého okolo, úplne domáceho. Povedala som si, že teraz, keď som ešte doma na materskej s druhým synom, mám na to čas a priestor, tak prečo to nevyskúšať. Nemusíte deti nikam voziť, môžete si pripraviť  čo chcete, a pritom to finančne nezruinuje váš domáci rozpočet.

Tak som sa do toho pustila. S jedlom, tortou a výzdobou si hravo poradím, mám s tým už skúsenosti, ale robiť zabávača pre kŕdeľ, aj keď dobre vychovaných detí, na to naozaj nie som. A manžela sa mi „ukecať“ tiež nepodarilo. Nakoniec som mala šťastie.

Kamarátka, ktorá mala skúsenosti s detskými oslavami, mala čas a bola ochotná mi pomôcť. Sestra sa mi tiež ponúkla, že pomôže. S takýmto tímom boli moje obavy ohľadom spustošenej domácnosti úplne zažehnané.

Zábava bola výborná a vďaka skvelým pomocníkom som stihla robiť hostiteľku, fotografku aj kuchárku zároveň.

Môže vás zaujímať: Narodeninová torta a oslava: aká a kedy?

TIP:

Hľadáte inšpirácie na sladké dobroty pre hostí? Hľadajte v našich sladkých RECEPTOCH

mufiny

„Oslavu jednoznačne urob mimo bytu“

Maja, Daniela (6 rokov)

Moja dcéra oslavy „vonku“ absolvovala dvakrát a zdá sa, že sa ich už nemieni vzdať. Pre mňa je to zas oveľa pohodlnejšie, veľa voľného času nemám a radšej ho investujem buď do zážitkov s rodinou, alebo chvíľke pre seba. Vôbec netúžim po tom, aby som niekoľko nasledujúcich hodín po oslave strávila upratovaním.

Aj keď dcéra má spolužiačky z dobrých rodín, cudzie deti vo vašej domácnosti zaujme takmer všetko a všetko prevrátia hore nohami. Boli u nás už niekoľkokrát dcérine spolužiačky a pritom nešlo o oslavu, záver je však jasný: nakoniec sa nikomu nechce veci poukladať do pôvodného stavu.

Takže ja som úplne dobrovoľne Daniele dala zvolenie a oslavujeme už druhý rok  niekde vonku. V centrách je navyše možnosť vybrať si animátora/ov, ktorí deti ochotne zabaví/ia. Preto u nás jednoznačne vyhráva možnosť usporadúvať oslavy mimo nášho bytu.  

„Opýtaj sa syna, akú má predstavu o oslave“

Sylvia, Jakub (4 roky), Riško (2 roky)

Milá Ivana, moji dvaja synovia oslavujú zatiaľ iba doma, predovšetkým v kruhu svojich najbližších, teda nás, rodičov a starých rodičov. Ja vždy pripravím chlebíčky, tortu pečiem jeden deň vopred, aby sa chute dokonale prepojili a oslava môže začať.

Občas sa nám stáva, že staršieho Kubka pozývajú škôlkarsky spolužiaci na svoje oslavy, niektorí domov, iní do detských kútikov v nákupných centrách. Podľa mňa je to v ich veku ešte jedno kde sa oslava koná, dôležitejšie je, že deti sa stretnú aj mimo škôlky a majú možnosť sa pohrať aj inak ako pod drobnohľadom učiteľky.

Opýtaj sa tvojho syna, kde by on sám chcel oslavovať, lebo podľa môjho názoru je dôležité počúvať hlasy svojich detí, ich túžby a želania. Potom je už iba na nás rodičoch, aby sme ich vedeli usmerniť správnym smerom. Aspoň u nás to tak začína fungovať, vypočuť si názor každého člena rodiny, ale rozhodnutie zostáva na rodičoch (zatiaľ). 

narodeninove oslavy

„Oslavujeme na dvakrát“

Alena, Rebeka (5 rokov)

Ivanka, my vždy oslavujeme na dvakrát. Raz ako rodina, potom dcérke dovolíme pozvať si kamarátky. Mňa organizovanie detských osláv neuveriteľne teší, nielen preto, že dcéra je naša jediná a vymodlená, ale asi som aj organizačný typ.

V deň oslavy vyzdobíme celý náš dom, balóniky pripevňujeme aj na vonkajšiu bránku, aby k nám Rebekine kamarátky a kamaráti trafili, navyše aj susedia tak počítajú s detským výskaním. Narodeninovú tortu chodíme vyberať spolu s dcérkou do najlepšej cukrárne v našom meste.

Takže tvoje rozhodovanie určite závisí aj od toho, aké máte v byte podmienky, či máte dostatočne veľký priestor, alebo naopak, či s miestom máte problém, možno ešte spomeniem jednu drobnosť, a tou je, že predtým, ako k nám prídu Bekyne kamarátky, niektoré drahé hračky, na ktorých jej veľmi záleží, odkladám na tajné miesto.

Zíde sa vám pár tipov: Chaos po detskej párty: ako si s ním poradiť?

Nie je to preto, že by ich dcéra nechcela požičať, ale z dôvodu, že sa nám niekoľkokrát stalo, že dievčatká v zápale hry hračku buď totálne zničili, alebo stavebnicové kocky, či drobné zvieratká sa postrácali.

„Deti potrebujú veľa nových podnetov“

Marika, Peťo (13 rokov), Sofia (2,5 roka), Šimonko (3 mesiace)

Milá Ivka, pri troch deťoch začínam nadobúdať pocit, že permanentne oslavujeme. Čo sa týka môjho tínedžera, ten chce oslavovať so svojimi kamarátmi doma, chalani chcú pizzu, džús, ale najmä pokoj a samozrejme počítač a internet. Nič iné nepotrebujú, takto sú spokojní a takáto oslava je podľa nich „cool“.

Keď mal môj syn toľko čo tvoj, oslavy sme často robievali v detských centrách, tam sa dá objednať, prípadne priniesť torta..., všetko na mieste a jediné, čo je dôležité, je to, aby kamaráti prišli v hojnom počte.  Deti v tomto veku sa stále potrebujú vyblázniť a prostredie tam bolo ideálne. Po oslave deti častokrát „odkväcli“ v aute, keď si ich rodičia viezli domov. 

S mladšou Sofinkou zatiaľ ešte oslavujeme na záhrade (narodila sa v lete), prichádzajú naši známi so svojimi ratolesťami a tak je veselo. No a náš najmenší benjamínko na svoju oslavu ešte čaká a už teraz je jasné, že tá prvá bude určite doma.

Inšpirujte sa: Letná garden párty

Čím je však dieťa staršie, treba mu dopriať čoraz viac podnetov aj skúseností, takže môžete vyskúšať oslavu aj mimo domu, to ho pravdepodobne bude držať dovtedy, kým sa neprehupne do tínedžerských rokov, potom sa opäť vrátite do domáceho prostredia. 

Mamy radia mamám: Keď dieťa papá málo
MAMY RADIA MAMÁM: Ako zvládnuť obdobie vzdoru, a pritom sa nezblázniť?
Mamy radia mamám: Odkedy nechať deti doma samy?

narodeninove oslavy

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: