Malý skôlkár a ťažkosti s lúčením

MAMA a ja | 23. október 2014

Hysterický krik, plač a protesty pred bránou škôlky sú vám dôverne známe?

Hysterický krik, plač a protesty pred bránou škôlky sú vám dôverne známe? Nič nezvyčajné, tento problém dennodenne riešia mnohí rodičia pri vyprevádzaní svojich ratolestí do škôlky, niekedy aj do školy. Nie je to príjemná záležitosť a rodičia sa poriadne zapotia, kým drobca upokoja, navyše sa cítia často zahanbene a vyčítajú si nezvládnutie situácie...  

Ponúkame vám aspoň pár rád, ktoré by mohli pomôcť:

  • Dieťa uložte včas do postele, svieže, oddýchnuté a s dobrou náladou bude všetko zvládať lepšie.
  • Ráno si vytvorte dostatočnú časovú rezervu, aby ste zvládali aj neočakávané situácie, ako napríklad zdržanie pri hygiene alebo problémy s obliekaním. Oblečenie dieťaťu pripravte už večer predtým. Rána tak budú krajšie a menej stresujúce, čo prispieva k dobrej nálade vás aj vášho drobca.
  • S úsmevom ide všetko ľahšie, nezabúdajte na to a pripomeňte to aj vašim najmenším.
  • Nelúčte sa príliš dlho. Ak každé ráno trávite hodinu lúčením, môže to mať skôr negatívny dopad. Vymyslite si rituál na ráno a spoločne si dajte poslednú pusu, zamávať, a dosť. Stres, ktorý pri dlhom lúčení prežíva, spúšťa v dieťati procesy strachu a úzkosti, že mamička sa už nevráti.
  • Dieťa potrebuje istotu, ubezpečte ho, že po príjemne strávených chvíľach v škôlke  sa po neho vrátite a doma si vyhradíte spoločný čas. Niekedy pomôže názorný príklad – Keď sa vyspinkáš a spapkáš olovrant, to bude ten čas, keď pre teba prídem. Snažte sa byť presní, lebo dieťa vás skutočne bude čakať hneď, ako zje olovrant.  
  • Pripomínajte mu, že v škôlke má kopec kamarátov a úžasných hračiek, s ktorými sa môže zahrať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: