Má dieťa právo na súkromie? 3 výnimky, kedy mať veci pod kontrolou

Redakcia | 30. jún 2016
Má dieťa právo na súkromie? 3 výnimky, kedy mať veci pod kontrolou

Je normálne, ak vaše dieťa pred vami zatvára dvere a odvoláva sa pritom na zachovanie svojho súkromia?

Na jednej strane...

Izba vášho dieťaťa je časťou vášho bytu. Prečo by ste teda nesmeli do nej vkročiť? Čo ak by tam boli niekde pohodené zvyšky jedla a tie by zlákali nejakú škodlivú háveď?! Ak nie je v detskej izbe počítač ani televízor, spýtajte sa samy seba, prečo tam dieťa trávi dlhé hodiny. Je dôležité pátrať po odpovedi na túto otázku, lebo je možné, že vaše dieťa má emocionálny problém a potrebuje vašu pomoc.

Na strane druhej...

Môžete sa dopátrať k tomu, že dieťa je náruživým čitateľom a dennodenne sa na dlhú dobu zahĺbi do svojich kníh a časopisov. Pre vás ako rodičov je teda dôležité vedieť, čím sa vaše dieťa zapodieva!

Pojmom súkromie alebo privátna sféra sa však myslí niečo iné. Páčilo by sa vám, keby vaše dieťa snorilo vo vašej spálni, kým nie ste doma? Určite nie! Toto by ste mali mať na pamäti v súvislosti s priestorom vašich detí. Malo by byť samozrejmosťou, že nebudete deťom čítať denníky alebo prehľadávať zásuvky v stole!

Existuje však niekoľko dôležitých výnimiek:

  • Ak ste zistili, že má vaše dieťa v pláne vykonať niečo zakázané alebo nezákonné. Povedzte mu, že sa vám niečo dostalo do uší, vyžadujte, aby od toho upustilo a pohrozte svojím zásahom a narušením jeho súkromia.
  • Niekedy deti ukladajú listy alebo denníky do vášho zorného poľa, pretože chcú, aby ste ich čítali. V tomto prípade dieťa nepozná lepšiu cestu, ako vám povedať o svojich problémoch. Ale je rozumné dlhší čas popremýšľať o tejto možnosti, kým si prečítate niečo súkromné. Možno vám absolútne dôveruje a ani mu nenapadne, že by ste do denníka nahliadli.
  • Kúpeľňa alebo časť z nej by mala vždy zostávať neobmedzenou privátnou sférou vášho dieťaťa. Treba ju však v každom prípade kontrolovať častejšie, ak máte podozrenie, že má dieťa vážny problém (napr. užívanie drog).

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: