Cez prázdniny v posteli: Leto a letné ochorenia

redakcia | 9. júl 2020
Letné choroby

Niektoré choroby sa veľmi často vyskytujú práve počas horúceho leta...

A napriek tomu, že hlavne jesenné a zimné mesiace pokladáme z hľadiska chorobnosti za najnebezpečnejšie, niektoré choroby sa veľmi často vyskytujú práve počas horúceho leta.

Sú to hlavne bakteriálne infekcie (ako angína či zápal priedušiek), ale výnimkou nie sú ani vírusové ochorenia v podobe rôznych prechladnutí, nádchy, letnej chrípky...

Deti letné ochorenia znášajú ešte horšie než v zime, keď sa život väčšiu časť dňa odohráva medzi štyrmi stenami. V lete sa chcú tak ako ich kamaráti hrať na ihrisku,  bicyklovať sa, vyblázniť sa vo vode či jesť zmrzlinu. Čo však v lete vlastne môžu a čo nie?

Ako postupovať v prípade ľahších ochorení a kedy je potrebné vyhľadať lekára? Prečítajte si nasledujúce otázky a odpovede týkajúce sa najčastejších ochorení v letných mesiacoch...

Letná chrípka: Aký je vlastne rozdiel medzi tzv. letnou chrípkou a „naozajstnou“ chrípkou?

Vírusy influenzy, ktoré vyvolávajú obávané chrípkové epidémie počas jesenných až skorých jarných mesiacov, sa v lete takmer nevyskytujú.

V lete sa však naopak vo väčšej miere vyskytujú ochorenia spôsobené enterovírmi. Priebeh infekcie je charakterizovaný horúčkou trvajúcou priemerne tri dni a ľahkým zápalom hrdla.

Ďalšími príznakmi môžu byť vracanie, bolesti hlavy alebo svalov. Priebeh ochorenia môže byť aj dvojfázový. Proti týmto vírusom nepomáha žiadne očkovanie, ale ani ochorenia nie sú zvyčajne také závažné ako v prípade klasickej chrípky.

Ľahké letné prechladnutie a chrípka

Zabezpečte dieťaťu pokoj, vyhýbajte sa slnku. Dbajte na dostatočný prívod tekutín a vitamínov, ak má dieťa teplotu nad 38,5 °C, nasaďte antipyretiká s obsahom paracetamolu alebo brufenu.

Ak sa zdravotný stav dieťaťa do troch dní nezlepší, vyhľadajte pediatra. V tomto prípade môže ísť napríklad už o angínu.

Letná angína 

Angína sa v lete vyskytuje pomerne často, jej prvým príznakom je boľavé hrdlo. V prípade ľahkého priebehu pomôžu výplachy hrdla či cmúľanie tabletiek (napr. Tantum Verde), prípadne Propolis, najlepšie aj v kombinácii s Echinaceou.

Ak sa počas dvoch dní stav nezlepší alebo sa zhoršuje, navštívte s dieťaťom lekára.

Zápal stredného ucha 

Je tiež jednou z častých letných chorôb. Trpia ňou hlavne deti, ktoré sa počas kúpania rady a často ponárajú.

Ak ide iba o ľahké podráždenie ucha, pomôžu i lieky proti bolesti (napr. s obsahom paracetamolu alebo brufenu), v prípade, že bolesť neprestáva a dieťa má i horúčku, vyhľadajte pediatra – v tomto prípade pravdepodobne ide o zápal stredného ucha a nie je vylúčené, že bude potrebné nasadiť antibiotiká.

Tip Mama a ja

Zápaly stredného ucha sú vyvolané vniknutím vody do ucha. Voda z uší vytečie, ak ich dieťa dobre pretrasie. Alebo nechajte dieťa chvíľu poskakovať s hlavou sklonenou k ramenu najprv na jednu stranu, potom na druhú.

Črevné problémy: Prečo sa črevné problémy vyskytujú v lete častejšie než v iných mesiacoch?

Najčastejšie ich spôsobuje nesprávna výživa, zlé skladovanie potravín či pitie vody v rizikových dovolenkových destináciách (pozor i na neprevarené jedlá pripravené z vody, oplachovanie ovocia a zeleniny, ľadové kocky v nápojoch a pri malých deťoch i na umývanie zubov).

Nebezpečná môže byť z tohto hľadiska aj zmrzlina, hlavne vaječná  predávaná na ulici, ktorá môže dokonca spôsobiť i salmonelózu (v prípade nekvalitne zmrazenej zmrzliny).

Z hľadiska výskytu salmonelózy sú v lete nebezpečné majonézové šaláty a neumyté ovocie. Ak má dieťa črevné problémy, pomôže diétna strava (sucháre, suché pečivo, varená ryža, čierny či kamilkový čaj). Veľmi dôležitý je dostatočný príjem tekutín.

Ak sa po dvoch dňoch stav nezlepší, vyhľadajte lekára. Ak dieťa stráca opakovanými hnačkami veľa tekutín, odmieta piť alebo trpí vysokými teplotami, lekára navštívte čo najskôr.

Môžu sa choré deti hrať vonku?

Áno. Doma ich nechajte ak majú teplotu nad 38,5 °C alebo sa necítia dobre a samé nechcú ísť von. Čerstvý vzduch a slniečko totiž pôsobia pri liečbe ľahkého ochorenia naozaj priaznivo.

Ale ani chladnejšie alebo upršané počasie nie je v prípade ľahkých ochorení prekážkou vychádzky. Dôležité však je umožniť dieťaťu počas infekcie dostatok  oddychu.

Nevoďte ho, najmä v začiatočných fázach ochorenia, tam, kde sa bude s veľkou pravdepodobnosťou namáhať: teda na preliezačky alebo mu umožňovať naháňanie sa s inými deťmi v parku a podobne.

V lete by malí pacienti nemali chodiť von v čase okolo obeda ani byť vystavení priamemu slnku. Najlepšie je zabezpečiť pobyt v tieni pod stromom.

Dávajte si pozor na pravidelné dopĺňanie tekutín, v teplom počasí môže nastať u dieťaťa (a hlavne so zvýšenou teplotou) veľmi rýchlo dehydratácia. Ani pri pobyte v tieni nezabúdajte na natieranie opaľovacím krémom.

Ako obliecť choré dieťa, keď je teplo?

Ak je čulé a vonku pobehuje ako zdravé dieťa – bavlnené tričko s krátkymi rukávmi a krátke nohavice. Ak leží alebo sedí v kočíku, môžete ho prikryť ľahkou prikrývkou (napr. obliečkou na perinu), ale tak, aby sa nepotilo.

Veľmi nesprávne je naobliekať choré dieťa do teplého oblečenia, čím sa organizmus prehrieva a teplota stúpa...

Môže sa dieťa kúpať, ak je iba ľahko prechladnuté?

Nie, nemalo by sa kúpať ani v prípade, že má iba ľahké príznaky nachladnutia. Chladnejšia voda či vietor by mohli ich stav ešte zhoršiť.

Tu sa ešte žiada upozorniť, že kúpanie je častou príčinou letných infekcií močových ciest, z tohto dôvodu vždy po kúpaní zoblečte dieťaťu mokré plavky a oblečte ho do suchej bielizne (ideálne je mať na kúpalisku v zásobe minimálne dvojo plaviek a niekoľko kusov spodných nohavičiek.)

Dbajte nato, aby dieťa nemočilo pri kúpaní do vody, ale voďte ho pravidelne na toaletu. Dôvodom je ľahší vstup mikroorganizmov do močových ciest v poslednej fáze močenia.

Prevencia letných ochorení

  • Vyhýbajte sa prievanu. Pozor na otvorené okná vo vyhriatom aute i na klimatizáciu zapnutú napr. na 20 °C pri 30-stupňových vonkajších teplotách. Ideálny rozdiel medzi teplotou vonku a v klimatizovaných priestoroch by mal byť 3 °C.

  • Bráňte nadmernému poteniu, neobliekajte dieťa teplejšie, než je nutné. Majte poruke prichystané náhradné oblečenie a ak sa dieťa v horúcich dňoch pri hre veľmi spotí, prezlečte ho do suchých vecí.

  • Nepodceňujte teplotné výkyvy počas leta. Pri pobyte na dovolenke sa v niektorých lokalitách (napr. Kanárske ostrovy) večer často ochladzuje, preto by vo vašej batožine nemalo chýbať teplejšie oblečenie pre dieťa. Podobne pri horských túrach treba do batohu vždy pribaliť svetrík.

  • Pozor na pitie studených nápojov (hlavne tých s kockami ľadu) v horúcom lete. Môžu byť príčinou ochorenia a nielen zápalu hrdla a pod., ale v lokalitách s horšími hygienickými podmienkami môže byť kocka ľadu z miestnej vody príčinou črevných ťažkostí, hnačiek...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: