Laryngitída: Zápal hrtana

MUDr. Monika Antošová | 18. november 2023
Laryngitída: Zápal hrtana

Laryngitída je akútne ochorenie dýchacích ciest. Najčastejšie potrápi deti od dvoch do piatich rokov. Zhoršené dýchanie až dusenie spôsobuje často paniku a nesprávne konanie rodičov. Laryngitída je vírusového pôvodu, s charakteristickými príznakmi. Postihuje hrtan (larynx), hlasivky a príklopku (epiglotis). Čo robiť pri Laryngitíde?

POZOR! U malých detí nemusí byť laryngitída doma zvládnuteľná a vyžaduje si hospitalizáciu. Najčastejšie sa vyskytuje u detí do 3 rokov. Deti, ktoré v tomto veku mali opakované laryngitídy, ich zvyčajne majú aj v predškolskom veku, avšak ich priebeh nemusí byť tak dramatický a výskyt tak častý.

Najčastejšou príčinou laryngitídy u detí  je vírusová infekcia

Laryngitídu spôsobujú až v 90 % vírusy – adenovírusy, zvyšok rhinovírusy, a baktérie napr. moraxela, ktoré najskôr atakujú horné dýchacie cesty a spôsobia napr. nádchu a zahlienenie. Hrtan, ktorý je súčasťou dýchacích ciest, má za úlohu zabrániť vstupu infekcie do dolných dýchacích orgánov. Podporným faktorom je preťažovanie hlasiviek napr. dlhodobé rozprávanie, krik.

K typickým príznakom patrí: zachrípnutie, suchý dráždivý kašeľ, škrabanie v hrdle či zvýšená teplota. 

Pre laryngitídu je typická aj sezónnosť, hoci potrápiť môže kedykoľvek. Deti sú však náchylnejšie na jej prepuknutie práve počas zimy a na jar, teda v mesiacoch, kedy je zaznamenaný väčší výskyt viróz a začína sa vykurovacia sezóna.  

Laryngitída u detí

Vírusová infekcia spôsobí opuch sliznice hrtana, hlasiviek a príklopky. Nasleduje zvýšená tvorba hlienu. Dýchacie cesty u malých detí sú užšie ako u dospelých -  u dojčiat má hrtanová časť dýchacej trubice priemer asi 1 cm. Opuch a hlieny zúžia jej priemer ešte viac, čím zhoršia prienik vzduchu do pľúc. Laryngitída u detí môže mať komplikovaný priebeh.

Príznaky laryngitídy:

Dieťa s laryngitídou má dýchacie problémy, je sťažený nádych. Každý nádych je sprevádzaný zvukom podobajúcim  sa na piskot. Opuch spôsobuje zachrípnutie a štekavý kašeľ. Ak opuch postupuje, dieťa pociťuje nedostatok vzduchu, je bledé, schvátené, má studený pot, zhoršuje sa nielen nádych ale aj výdych.

Často si rodičia začiatok ochorenia ani nevšimnú. Asi 75 % ochorení laryngitídy sa prejaví v noci náhle vzniknutým suchým dráždivým kašľom (štekavým), zachrípnutím, chrapotom alebo chýbaním hlasu, výtokom z nosa, škriabaním v krku.

Dieťa býva nepokojné, unavené, neskôr apatické a vyčerpané. U malých detí môže mať laryngitída dramatický priebeh. Opuch uzavrie prúdenie vzduchu v dýchacích cestách a môže dôjsť k duseniu dieťaťa. Dieťa vydáva sípavý zvuk, je dýchavičné a občas aj zmodrie. Ak zbadáte tieto príznaky laryngitídy u detí, treba okamžite privolať RZP!

Laryngitída: Príznaky

  • Laryngitída u detí nemusí mať žiadne viditeľné varovné príznaky.
  • Často ma dieťa iba mierne zvýšenú teplotu, riedky výtok z nosa a počas dňa nevyzerá veľmi choré. Stav sa začína zhoršovať neskoro popoludní a hlavne večer.
  • Prvým príznakom laryngitídy u detí môže byť zmena charakteru kašľa. Kašeľ je častejší,"kokrhavý", bolestivý. Malé deti, ktoré nevedia opísať bolesť, sa pri kašli rozplačú. Dieťa nemôže pre kašeľ zaspať, alebo sa budí zo spánku. V pokročilejšom štádiu  sa nevie nadýchnuť, lapá po dychu.
  • Ak sa takýto stav vyvíja, nečakajte, kým sa laryngitída naplno rozvinie. Zvlášť, ak je to prvýkrát a rodič nedokáže predvídať vývoj. Preto je potrebné včas navštíviť lekára, ktorý zváži liečbu resp. hospitalizáciu, a poučí rodičov.

príznaky laryngitídy

Laryngitída: Domáca liečba a prvá pomoc

  • Vhodne oblečené dieťa s lyryngitídou zoberieme do chladného prostredia, buď k otvorenému oknu alebo na balkón. Studený vzduch zmierňuje opuch hrtana a hlasiviek. Pri laryngitíde je nutné, aby dieťa dýchalo studený vzduch, prostredie zvlhčíme mokrým uterákom alebo zvlhčovačom, podáme kalciový sirup proti opuchu a určite treba podať antialergické lieky.
  • Kombinácia obkladu z teplého oleja a chladného vzduchu sú jedným z pomocníkov liečby laryngitídy. Teplý olej pomôže rozšíriť cievy a napomáha rýchlejšiemu vstrebaniu zápalu v hĺbke tkaniva hrtana a chladný vzduch zase spôsobuje odpuchnutie sliznice dýchacích orgánov.
  • Dieťa je potrebné upokojiť. Pri plači sa jednak zvyšuje zaťaž na hlasivky a rovnako sa zvyšujú nároky na dýchanie.
  • Dieťaťu s laryngitídou nepodávať teplé tekutiny, zhoršuje sa tým opuch. Tekutiny by mali byť nanajvýš izbovej teploty.
  • Ak sa stav nezlepší, podáme kortikoidy v čapíku a následne riešime podľa potreby nemocnicu alebo pohotovosť. Ak sa postupuje rýchlo, stav podchytíme, všetko zvládneme doma v pokoji.
  • Ak sa laryngitída u dieťaťa začína, je vhodné navštíviť lekára. Ak je obraz plne rozvinutý, dieťa je schvátené, má dýchacie problémy, je potrebné zavolať lekársku službu prvej pomoci.

Olejový obklad pri laryngitíde

Jedlý olej, slnečnicový alebo olivový, mierne zahrejte na teplotu ľudského tela, teda približne na 37 ˚C. Pozor, olej nesmie páliť a pred aplikáciou na jemnú detskú pokožku ho musíte vyskúšať na predlaktí svojej ruky! Do teplého oleja namočte kus látky, vyžmýkajte a látkou zaviňte dieťaťu okolo hrdla. Navrch látky priložte igelitové vrecko, ktoré nakoniec zafixujte froté uterákom či bavlnenou plienkou.

Laryngitídy najčastejšie spôsobujú vírusy, ale aj baktérie majú túto pliagu na svedomí, preto pristupujeme ku každému pacientovi individuálne a riadne všetko vyšetríme. Niekedy laryngitída znamená naozaj len vírus kombinovaný s nejakou náhlou zmenou počasia, to ale môže byť predzvesť astmy. 

Liečba  laryngitídy v ambulancii

  • Inhalácia chladného vzduchu, v prípade ťažkých stavov laryngitídy, obohateného kyslíkom. O tom rozhoduje ošetrujúci lekár.
  • V prvej fáze liečby laryngitídy , ak je kašeľ veľmi dráždivý a dieťa nedokáže spať, je možné podať antitusiká (lieky na tlmenie kašľa), ale veľmi starostlivo je treba posúdiť charakter kašľa. Ak je prítomná snaha o vykašliavanie hlienu, vtedy tieto lieky nie sú vhodné.
  • Antibiotiká pri liečbe laryngitídy nie sú potrebné, vzhľadom na to, že ide o vírusovú infekciu.
  • Inhalácia adrenalínu nemá jednoznačné účinky, ale u hospitalizovaných pacientov v ťažkom stave sa používa v kombinácii s hormonálnou liečbou.
  • Kortikoidy pri liečby laryngitídy  (hormonálna liečba) zmierňujú opuch, znižujú potrebu intubácie (zavedenia trubičky do priedušiek a umožnenie dýchania). U intubovaných deti skracujú dobu liečby, znižujú potrebu liečby adrenalínom.
  • Ak tieto postupy nezaberú pri liečbe laryngitídy, je nutná intubácia dieťaťa. Zavedením kanyly (trubičky) do priedušiek umožníme dieťatku dýchať.

Prevencia laryngitídy

  • Pri prevencii laryngitídy platia všeobecné preventívne opatrenia ochrany pred infekciou. Minimalizovať styk s chorými deťmi. Otužovanie. Ak má dieťa prvé príznaky, nedávať ho do kolektívneho zariadenia, nepodnikať s ním cestu mimo domova.
  • Ak je dieťa choré, sledovať ho, sledovať intenzitu a charakter kašľa, sledovať či sa zhoršuje.
  • Pri laryngitíde je potrebné zabezpečiť vlhké prostredie v miestach, kde sa dieťatko najčastejšie zdržiava. Rozvešajte uteráky alebo plachty namočené v studenej vode a vyžmýkané ich povešajte na radiátory aj cez postieľku.
  • Krátko a často vetrať izbu, kde je dieťa uložené.
  • Počas akútnej fázy laryngitídy je lepšie, ak dieťatko v postieľke uložíte hlavičkou vyššie. Pod matrac vložte deku, alebo zrolovaný uterák, tým zabezpečíte vyvýšenú polohu postieľky a ľahšie dýchanie.

    Laryngitída najčastejšie postihuje malé deti, preto pri akýchkoľvek pochybnostiach konzultujte stav dieťatka s lekárom. Radšej raz zbytočne ako neskoro! ORL lekár spoľahlivo posúdi, či ide o zápal hrtana, alebo o zápal hrtanovej príchlopky, ktorá si vyžaduje hospitalizáciu a monitorovanie dieťaťa.

Prognóza pri liečbe laryngitídy

Prognóza je dobrá, hormonálna liečba znižuje potrebu hospitalizácie až o 35%. Aj deti, ktoré vyžadujú intubáciu, pri včasnej liečbe laryngitídy zostávajú zvyčajne bez následkov.