Kým zazvoní zvonec: 31 tipov pre budúcich prváčikov

Redakcia | 29. august 2016
Kým zazvoní zvonec: 31 tipov pre budúcich prváčikov

Už len pár dní a začne sa škola. Pre tisícky prváčikov nastane nový medzník v ich živote. Ako im čakanie na dobrodružstvo, ktoré ich od septembra čaká, spríjemniť? Nechajte sa inšpirovať.

1.    Nalaďte sa na školu

Čo tak pozrieť si „prvácke“ fotografie rodičov, starších súrodencov, ale i babičky a dedka?

2.    Kreslenie

Ako si vaše dieťa predstavuje svoju budúcu pani učiteľku, spolužiakov či triedu? Vytiahnite farbičky, skicár a pustite sa do kreslenia. Nezabudnite si dôsledne vypočuť jeho snívanie.

3.    Pracovný stôl

Ak ho ešte nemáte, vyberte sa ho so svojím potomkom kúpiť. Nezabudnite aj na primeranú stoličku.

4.    Babský/chlapský deň

Ak to vaše možnosti dovoľujú, doprajte svojmu dieťaťu i sebe „váš“ deň – mamičky, choďte s dcérou nakupovať, do kina. Oteckovia, zájdite so synom na ryby, zahrať si futbal... (veď vy už viete, čo treba)

5.    Tvoríme!

Pršteky budúceho školáčika treba poriadne precvičiť. Popoludnie môžete stráviť kreatívnou činnosťou – vytvorte z papiera lastovičky, šípky, lodičky. Povoľte uzdu svojej fantázii!

6.    Kvíz

Nie každý deň musí svietiť slniečko. Ak vás prekvapí dážď, hrajte s deťmi rôzne kvízy. Hra „na Milionára“ s množstvom zaujímavých otázok je dobrou prípravou na vyučovanie.

7.    Výlet

Ak nemáte dostatok voľna, aspoň víkendy využite s deťmi na výlety. Hrady, zámky, ZOO... (nákupné strediská nie sú príliš vhodné). Cez školský rok času na pravidelné výlety veľa nebude.

8.    Aké krúžky?

Zistite si, aké krúžky sú v ponuke školy, do ktorej začne vaše dieťa chodiť a spolu prehodnoťte, ktorý/é z ponúkaných by chcelo navštevovať.

9.    Sebaobsluha

Rýchle obliekanie a zobliekanie je potrebné nacvičiť, najmä pred hodinou telesnej výchovy sa zíde. Urobte si spolu s ostatnými súrodencami súťaž s meraním času.

10.    Šnúrky

Viazanie šnúrok má byť pre školákov samozrejmosťou. Pripravte svojmu drobcovi „ťažkú“ úlohu – zašnurovať všetky topánky, ktoré máte doma. Prípadne súťažte spolu s ním, možno vás prekvapí svojou šikovnosťou.

11.    Vpravo-vľavo

Pre prváčika môže byť orientácia v priestoroch novej školy spočiatku problémom. Skúste sa doma zahrať hru – so zaviazanými očami nájsť poklad, ktorý ste predtým ukryli, pričom dieťa budete navigovať pokynmi: vľavo-vpravo-dopredu-dozadu...

12.    Polámaný jazýček

Správna výslovnosť je otázkou dlhodobého cviku. Precvičte si s deťmi jazykolamy, prešmyčky a riekanky.

Tip MAMA a ja
Pamätáte si? Strč prst skrz krk, Naolejuje Júlia lampu alebo nenaolejuje Júlia lampu? Ak nenaolejuje lampu Júlia, naolejuje lampu Julián...

13.    Zaspali sme!

Nácvik takejto krízovej situácie nezaškodí. Odporúčame vyhradiť si na to sobotné ráno a vyskúšať, koľko času (a nervov) vás bude stáť, kým celá rodina vybehnete z postelí, stihne kúpeľňu, obliekanie a možno aj raňajky... Nezabudnite sa pritom dobre baviť!

14.    Kde bývam?

Poznať cestu domov zo školy je dôležité. Prejdite si ju so svojím dieťaťom a doma ho požiadajte, aby vám opísalo, čo ho cestou zaujalo, na ktorých miestach malo odbočiť... Dôležité je tiež, aby poznalo svoju adresu.

15.    Poznám farby

Možnosti na preskúšanie znalosti farieb máte neúrekom. Napríklad môžete so svojou ratolesťou nakresliť dúhu a porozprávať sa, aké farby ju tvoria. Alebo sa oblečte do rôznych farieb – ponožky hnedé, nohavice zelené... a porozprávajte sa, čo všetko okolo vás, v prírode... je rovnakej farby.

16.    Vystrihovačky

Práca s nožničkami je v 1. ročníku častá a medzi deťmi veľmi obľúbená. V ponuke papiernictiev sú rôzne farebné vystrihovačky, pre dievčatá i chlapcov. Alebo si vytvorte vlastné, vystrihujte obrázky z časopisov, starých kalendárov a môžete ich použiť aj na výrobu koláží – stačí výkres a lepidlo.

17.    Desať

Od prvákov sa očakáva (hoci to nie je podmienkou), že dokážu napočítať do desať. Pri prechádzke v prírode požiadajte dieťa, aby narátalo desať rôznych kvetín, lístkov zo stromov, kameňov pri potoku...

18.    Dni v týždni

Vyučovanie funguje na základe rozvrhu hodín – každý deň iné usporiadanie hodín. Na upevnenie rozlišovania dní v týždni dobre slúži hra, pri ktorej kladiete dieťaťu otázky, napr. – V ktorý deň sme boli na kúpalisku? Ktorý deň je piaty v poradí? V ktorý deň pršalo?

19.    Máme šou!

Ak je vonku škaredé počasie, usporiadajte si doma malú televíznu šou, napr. Slovensko má talent, Superstar či inú. Všetci členovia rodiny vystúpia s pesničkou alebo nejakým pripraveným krátkym programom. Budúci prvák by mal bez problémov zaspievať pieseň, či zarecitovať básničku. Nezaškodí si to precvičiť...

20.    Dopravná výchova

Využívajte každú príležitosť na objasňovanie pravidiel cestnej premávky – či už prechádzate cez prechod pre chodcov, bicyklujete sa, alebo veziete v aute. Pri prechádzkach s pani učiteľkou a spolužiakmi sa to vášmu drobcovi zíde.

21.    Ku kaderníčke!

Do školy nemožno vyraziť s hniezdom na hlave. Vyberte sa so svojím budúcim školákom do kaderníctva a rozhodnite sa pre vhodný účes. Pozor na uletené kreácie.

22.    Nebaví ma to!

Každé dieťa má činnosť, pri ktorej dlho nevydrží. Možno je to kreslenie, modelovanie... Venujte sa svojej dcére či synovi obzvlášť pri týchto aktivitách a motivujte dieťa pochvalou, aby pri činnosti zotrvalo, aj keď už nemá chuť. Vyučovacia hodina trvá 45 minút a pre menej trpezlivejšie deti môže byť ťažké obsedieť na nej.

23.    Moje meno je...

Chystáte sa k moru? Piesočnaté pláže sú ako stvorené na nácvik písania mena. Alebo ak posledné prázdninové dni strávite doma či na výletoch po okolí, využite aj to. Pri písaní pohľadnice pre starých rodičov môže vaše prváča vyskúšať svoj podpis (ak ho už ovláda).

24.    Balóniky

Citlivosť pri práci s perom, farbičkou či fixkou si možno vyskúšať namaľovaním tváričky na nafúknutom balóniku, ktorý poslúži nielen ako hračka, ale napr. i ako dekoratívny predmet.

25.    Rozlúčková párty

Má váš syn či dcéra dobrých kamarátov zo škôlky, ale nenastúpi s nimi do rovnakej školy, triedy? Usporiadajte pre nich malú rodinnú párty na rozlúčku.

26.    Vlastný kalendár  

Naučiť sa názvy jednotlivých mesiacov nie je ťažké. Pripravte 12 listov papiera a na každý postupne spolu nakreslite niečo, čo je pre daný mesiac typické. Napr. august – kúpanie sa, september – škola... Ak dieťa pozná číslice, jednotlivé listy očíslujte. Kalendár môžete pospájať spinkami, alebo ho pripnúť na dlhú šnúrku. Počas školského roku, ako sa dieťa postupne naučí písmenká, môže na jednotlivé listy dopísať názvy mesiacov.

27.    Netradičné medovníky

Vianoce sú síce v nedohľadne, ale voňavé medovníky možno napiecť aj v horúcom lete. Vláčne cesto je priam ideálne na tvorbu rozličných geometrických tvarov, číslic alebo písmeniek, ale aj rozprávkových postavičiek, predmetov a podobne.

28.    Porozprávaj mi rozprávku

Vaše dieťa z rozprávok ešte nevyrástlo. Ľahnite si spolu na gauč, alebo sa prechádzajte po lese... a rozprávajte sa. Napríklad mu ponúknite päť indícií, na základe ktorých má synček či dcérka vyrozprávať známu (alebo aj vymyslenú) rozprávku, pričom koniec môže prispôsobiť svojej fantázii.

29.    Módna prehliadka

Táto aktivitia zaujme asi viac dievčatá, ale ani chlapcov netreba podceňovať. Takže, otvorte skrine a začnite vyberať so svojím takmer už prváčaťom, čím na začiatku školského roku očarí pani učiteľku...

30.    Deň s prekvapením

Vyberte sa na raňajkové menu do reštaurácie, kde si každý dá to, na čo má práve chuť. A potom? Čo tak nechať to na náhodu? Každý z členov rodiny povie, čo by rád robil. Všetko spíšte na samostatné papieriky a niektoré z detí jeden vyberie. „Osud“ rozhodne kam sa budú vaše kroky uberať celý zbytok dňa.

31.    Olympiáda

Posledný deň prázdnin musí rozhodne stáť za to! Usporiadajte so svojimi deťmi letnú olympiádu. Ak vám to čas a priestor umožnia, pripravte netradičné disciplíny, napr. skok cez školskú tašku, kto rýchlejšie vloží perá a ceruzky do peračníka, povie viac slov na určité písmenko atď. Dôležité je tiež nezabudnúť na medaily (alebo aspoň sladké odmeny).

Ak vás zaujali aspoň niektoré z našich tipov, sme radi. Dôležité je, aby ste vy i vaše dieťa prežili augustové dni v pohode, a nie v strese z blížiaceho sa septembra. Tieto prázdniny sú totiž posledné, ktoré si váš potomok užije ako škôlkar, všetky ostatné už budú prázdninami školáka...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: