Konečne je tu jar! Ponúkame vám skvelé tipy na hry s deťmi

Mgr. Jarmila Hýroššová | 4. apríl 2021
Jarné hry s deťmi

Tak sme sa dočkali. Dni sú postupne jasnejšie a dlhšie. Je jar!

Deti si v tomto čase užívajú, keď sa môžu po zime opäť zahrať vonku a bežať opreteky bez toho, aby boli zababušené v teplých bundách. Všetko sa dáva do pohybu, aj deti...

Z pivnice vynášame všetko, čo má kolesá – kolobežky a bicykle, kolieskové korčule a skateboardy zbavujeme nánosu prachu a umývame dočista. Ponúkame vám niekoľko tipov, ako sa zabaviť v krásnom jarnom počasí.

Objavujeme prírodu

 „Aha, pozrite – aký zelený chrobák!“ Prvá jarná prechádzka do lesa je s Tamarkou skôr státím ako prechádzkou. Zastavuje sa pri každom strome, kríku či kôpke lístia. Trasa absolvovaná za prvú hodinu: sotva 500 metrov. Ale keď je tu toľko vecí na obdiv!

Tamarka sa čuduje, keď jej mama odkrýva kôru spadnutej vetvičky a ukazuje jej hemžiaci sa hmyz. A keď narazí na zástup mravcov, ktorí jej „kráčajú“ pred nohami, o pokračovaní v ceste nemôže byť v tej chvíli ani reči. Pritom si vždy táto sedemročná slečna myslela, že lezúce tvory sú odporné. Už pri objavení najmenšieho pavúka na stene detskej izby volala rodičov na pomoc. Teraz by však najradšej odniesla všetky tieto zaujímavé zvieratká vo vreckách bundy domov. Našťastie jej to rodičia vyhovorili.

Jar je ideálne ročné obdobie, aby sme s deťmi podnikli zaujímavé, hravé činnosti – v lese, v záhrade, či na balkóne. Radostné je i obyčajné šantenie a vyvádzanie. Ale fantáziu, vnímanie a motorické schopnosti detí mimoriadne podporujú tzv. „pravé zážitky“ – ide o tzv. riadené aktivity, pri ktorých deti spoznávajú nové veci a súvislosti. Tu sú niektoré z nich.

Podporujte v deťoch „pravé zážitky“

Jemnosť lístkov (od 2 rokov)

Keď sa na konároch rozvíjajú mladé lístky, urobia i celkom malé deti vzrušujúce objavy: nové listy sú také mäkké a jemné! Prejdite lístkami po ich tvári alebo vnímajte jemnosť listov prstami.

Pozri, čo tu rastie (od 3 rokov)

Potrebujete: kvetináče, zemina, semená. Aj keď je les ďaleko a máte k dispozícií iba balkón, je možné vnímať prírodu. Dovoľte malým záhradníkom, aby sa pohrali a vysiali do kvetináčov so zeminou semiačka byliniek alebo zeleniny. Najvhodnejšie sú rýchlo rastúce rastliny, ako napr. žerucha alebo petržlen. Deti zažívajú už po pár dňoch viditeľný úspech a môžu pozorovať, ako z veľmi malých výhonkov vyrastú veľké rastliny.

jarné hry s deťmi

Zbierame farby (od 4 rokov)

Potrebujete: výkresy/kartičky veľkosti A6, obojstranná lepiaca páska. Čiernobiely zimný čas je konečne preč, teraz sa vďaka prvým jarným kvetom vracajú farby späť. Malé kartičky zlepte obojstrannou páskou a zbierajte v záhonoch (na záhrade, na lúke či v lese) rôzne farby: buď usporiadane, napr. od žltej cez červenú k modrej, alebo lepte na kartičky všetko, čo vonku nájdete. Na konci si môžu deti svoje zbierky navzájom poukazovať a porovnať.

Tip MAMA a ja
Nazbierané lístky a kvietky si môžete dať vylisovať a začať tak s prípravou vlastného herbára!

Prebúdza sa les (od 6 rokov)

Vhodné pre ranostajov (za priaznivého počasia): Zažite spoločne, ako do nočného ticha v lese počas ranného úsvitu postupne prenikajú rôzne zvuky. Nechajte deti nadýchať sa zhlboka lesného vzduchu a počúvať les. Pri ceste späť im môžete porozprávať o jarnej víle.

Jarná víla

Je to malý škriatok, ktorý je väčšinou neviditeľný. Ale predsa, len raz v roku, na začiatku jari, je viditeľná a zanecháva stopu. Deti, ktoré starostlivo zaobchádzajú s kvetmi a zvieratami, ju možno objavia. Naozaj! Vaše deti objavia na okraji lesa „úplnou náhodou“ malú figúrku víly (ktorú ste tam predtým nebadane položili).

Pozorujeme chrobáčiky (od 6 rokov)

Potrebujete: malé poháriky s vrchnákom, príp. mäkký štetec. Vyššie teploty prebúdzajú hmyz. Deti objavujú v lesnej pôde zaujímavé tvory. Stačí opatrne odsunúť kamene alebo lístie. Oplatí sa nakuknúť aj pod staré drevo. Deti môžu preniesť zvieratká do pohárikov a pozorovať ich. Kto má koľko nôh? Ktoré dieťa našlo najmenšieho/najškaredšieho/ najzaujímavejšieho chrobáka? Ktorý chrobák má tykadlá? Koľko má ktorý očí? Kto vie najrýchlejšie bežať? Na konci „výskumnej akcie“ všetky „ulovené“ zvieratká opatrne vráťte späť do prírody.

Aký je to vták? (od 8 rokov)

Potrebujete: atlas živočíchov, ďalekohľad. Kým ešte nie sú stromy úplne pokryté listami, dajú sa dobre určovať vtáky vracajúce sa z teplých krajín a také, ktoré tu prezimovali. Predtým, ako sa pustíte do hľadania, nechajte deti najskôr „načúvať“ prírode. Aké rôzne hlasy vtákov tu počuť? Vysvetlite deťom, ako sa dajú jednotlivé hlasy vtákov rozlíšiť – a potom môže začať pátranie!

Jarné hry 

Dosť bolo učenia sa v prírode. Doprajte deťom prestávku na vyšantenie a zahrajte sa s nimi nasledujúce hry.

Chytáme zajačika (od 3 rokov)

Vyžrebuje sa „poľovník“, všetky ostatné deti sú „zajace“. Každý „zajac“ má vo vrecku sukne alebo nohavíc zastrčenú šatku a uteká preč. Poľovník sa pokúša chytiť zajačika a ukoristiť šatku. Zajac, ktorý si najdlhšie uchová šatku, vyhráva a stáva sa poľovníkom.

Bláznivé preteky (od 4 rokov)

Urobia deťom radosť a posilnia svaly – aj svaly smiechu! Vždy dve deti bežia opreteky. Pred štartom si musia vytiahnuť kartičku. Na každej stojí nejaká zábavná úloha, napríklad bežať s plutvami, niesť knihu na hlave, skákať s balónom medzi nohami, balansovať s tenisovou loptičkou na rakete, bežať dozadu so zrkadlom v ruke, vopchať ruky do gumákov, liezť po štyroch a pod.

Tip: Rekvizity si zaobstarajte už vopred, aby ste ich nemuseli hľadať počas hry. Deti by sa mohli začať nudiť a očakávané vzrušenie by opadlo.

Hra na kvety (od 5 rokov)

Všetci spoluhráči vytvoria jednu skupinu. Každý si pre seba vyberie meno kvetu (viacslabičné) a oznámi ho ostatným (napr. „narcis“, „snežienka“, „konvalinka“). Jedno dieťa dostane loptu, vyhodí ju do vzduchu a zakričí pritom názov kvetu nejakého spoluhráča (napr. snežienka). Snežienka sa potom pokúsi loptu chytiť a následne ju opäť vyhadzuje a volí chytača. Ak dotyčná osoba loptu nechytí skôr, ako sa dotkne zeme – vypadáva, ešte predtým však zakričí kto ďalší má loptu chytať.

Ako sa hrať, keď vonku prší

Ponúkame vám aj tipy na hry, ak bude za oknami nepriaznivé počasie.

Transport jabĺk (od 5 rokov)

Možno hrať v obývačke alebo na chodbe. Na zemi leží švihadlo ako cieľová línia. Na štarte, niekoľko metrov vzdialenom od cieľa, kľačia dve deti. Pred každým leží jedno jablko. Na znamenie začnú obe štvornožkovať vpred a  jablko smú posúvať iba hlavou. Ktoré jablko sa dokotúľa do cieľa ako prvé?

jarné hry s deťmi

Beh slimákov (od 4 rokov)

Deti kľačia na štartovacej čiare. Každé nesie na chrbte vankúš. Takto lezú slimáky až do cieľa. Kto stratí svoj domček – vankúš, musí ísť späť na štart a začať odznova. Slimák, ktorý prvý dosiahne so svojím domčekom cieľ, vyhráva.

Hniezdo z machu a bahniatok (vyžaduje pomoc rodičov)

Deti ich milujú. Malé, šedo-hodvábne bahniatka, ktoré od februára krášlia ešte prázdne konáriky. Pomocou nich sa dajú vyrobiť malé hniezda pre „vtáčatká“.

Potrebujeme: suchý mach, bahniatka, lepidlo na tapety, lepidlo na papier, červený papier a stužka na zavesenie.

Postup: Zo suchého machu vyformujeme malé hniezdo s priemerom cca 3 – 4 cm. Dovnútra dáme trochu lepidla na tapety a ďalej tvarujeme. Cez noc necháme zaschnúť na radiátore. Do suchého hniezda nalepíme 3 – 5 malých bahniatok (iba malé chumáčiky, nie celé konáre), ktoré ozdobíme malými zobáčikmi z červeného papiera, čím nám vzniknú „vtáčatká“. Aby sme mohli pripevniť hniezdo na konár stromu, prevlečieme stužku cez mach a pomocou nej ho uviažeme o konár. Milo však vyzerá aj ako jarný bytová dekorácia.

Tak čo? Inšpirovali sme vás trochu, ako sa prebudiť zo zimného spánku a spríjemniť sebe i deťom prvé jarné dni? Prajeme vám i vašim ratolestiam veľa zábavy pri jarných prechádzkach, výletoch, záhradníčení, vystrájaní na jarných lúkach, majstrovaní a pozorovaní všetkého živého i neživého navôkol!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: