Komiks – pomôcka pri čítaní? 4 dôvody, prečo ÁNO!

Redakcia | 20. október 2016
Komiks – pomôcka pri čítaní? 4 dôvody, prečo ÁNO!

Mnohí rodičia vidia komiks v rukách svojich detí len veľmi neradi. Príliš veľa násilia, jazykovo chudobné výrazy ako crash, booom, bang a viac obrázkov ako textu. Ale sú komiksy pre deti skutočne nevhodné?

Komiksy sú brutálne, starajú sa o znevažovanie slovenčiny a majú čo robiť v krajine básnikov  a mysliteľov asi toľko ako Disneyho strýko Držgroš v agentúre pre vymáhanie dlhov. Takto nejako znejú argumenty prísnych rodičov, ktorí by svoje deti videli najradšej nad knihami od detských klasikov à la Dobšinský, Podjavorinská, Feldek a pod. Avšak deti, ktoré už vedia čítať, tieto názory príliš nezaujímajú. Milujú Pokémonov a Mickey Mousa, postavičky Káčerovcov, Batmana a iných – a to z dobrého dôvodu.

  • Komiksy sú ideálnym vstupom do sveta písmen práve pre tie deti, ktorým sa príliš nechce čítať. Je pre ne oveľa menej náročné čítať komiksy ako knihy. Obrázky prebúdzajú zvedavosť viac ako písmenkový šalát v knihe. A to je najmä pre deti z rodín, kde sa knihy nečítajú, alebo pre také, ktoré v škole čítajú iba s nevôľou. Komiksy núkajú jeden uzavretý a najmä zábavný príbeh v stručnom a veľmi názornom jazyku a sú vo svojej stavbe jasne štruktúrované, čo sú ideálne predpoklady na rýchle pochopenie a zábavu.
  • Komiksy tiež dovoľujú na základe obrázkov rýchle porovnanie, či prečítané súhlasí s obrazovým materiálom. Dieťa sa môže orientovať podľa jedného i druhého. Tým rýchlejšie preniká do deja a vlastnú schopnosť čítať využíva na to, aby pochopilo príbeh, kým pri čítaní kníh je niekedy dominujúce čítanie samotné. To môže začiatočníkov v čítaní alebo lenivých čitateľov veľmi motivovať.
  • Aj krátkosť slov pomáha pri čítaní, lebo deti len pri pohľade na ne rozpoznávajú ich význam. Tak si dieťa trénuje schopnosť rýchlejšie zachytiť zmysel slov, čo sa mu neskôr zíde pri čítaní „normálnych textov“.
  • Ani voči obsahu príbehov nie je príliš čo namietať, lebo sprostredkúvajú základné hodnoty ako čestnosť, vedychtivosť a prešibanosť. Prehľadnosť možno prirovnať k nejakému westernu, v ktorom tiež vyhráva dobro nad zlom. Táto čiernobiela maľba poskytuje dieťaťu orientáciu a pocit, že sa pohybuje v dôvernom svete. Treba ešte spomenúť, že ani charaktery sa nemenia. Strýko Držgroš je a zostane lakomý. V každej situácii. A to deťom poskytuje okrem situačnej komiky aj spoľahlivosť.

Prečítajte si tiež:

Ak sú vaši školáci rýchlo unavení...

Ak je učenie pre vaše dieťa mučenie...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: