Hrajte sa s puzzle: Rozvíja trpezlivosť aj motoriku

Redakcia | 8. január 2022
Puzzle

Kedy je dieťa pripravené skladať puzzle?

Puzzle je obľúbenou hračkou pre deti rôznych vekových kategórií. Podporuje zmysly dieťaťa, rozvíja motoriku a prináša príjemné pocity a uvoľnenie. Dieťa sa pri skladaní tak zahĺbi do činnosti, že zabudne na okolie a radosť zo splnenej "úlohy" mu prináša pocit šťastia.

Hra je pre dieťa terapiou. Pri puzzle môže relaxovať a tráviť čas príjemne. Majte ho doma určite aj zásobe na "horšie dni" - choroby, karanténa, zlé počasie, nepríjemné udalosti a pod. Malo by byť primerané veku dieťaťa a s motívom, ktoré dieťa miluje.  

V akom veku je dieťa schopné skladať puzzle?

Určite to zvládne pred nástupom do materskej školy. Pre najmenšie deti sa vyrábajú drevené puzzle, ktoré majú rôzne tvary a motívy (napr. sedliacky dvor, exotické zvieratá, autá a pod.) a sú vybavené malými držadlami, aby ich mohli ľahšie uchopiť.

Tieto prvé puzzle majú väčšinou 5 – 10 častí. Drevené dieliky sa pritom vkladajú do určenej drevenej formy. Princíp hry spočíva v tom, že dieťa musí rozpoznať tvar a správne ho priradiť. Oko-ruka spolupracuje naplno a do činnosti sa zapájajú obe hemisféry. 

Puzzle podnecuje zmysly dieťaťa a popritom sa rozvíja i jemná motorika, vytrvalosť, vnímanie a iné kognitívne (poznávacie) schopnosti dieťaťa.

puzzle

S pribúdajúcim vekom nastupujú „ozajstné“ puzzle

Tie sú väčšinou vybavené údajmi o tom, pre aké vekové kategórie sú určené. Podľa veku stúpa počet častí puzzle i stupeň náročnosti. Ak vidíte, že vaše dieťa zvládne aj náročnejšie puzzle, neriaďte sa odporúčaným vekom, ale jeho schopnosťami. Naopak, ak je puzzle s väčším počtom dielikov pre dieťa náročné, vyberte si menšie. 

Aj deti majú svoje obľúbené hry a stavanie puzzle nemusí baviť každé dieťa. Ak sa už ale deti pre túto hru nadchnú, stáva sa pre ne vášňou. Podporujte ich v nej. Zo stavania puzzle môže byť rodinná tradícia (nedeľa večer napr.), alebo súrodenecká spoločná hra. 
Tip MAMA a ja:
Aby ste dieťa strhli ku hre s puzzle, musíte mu ich ponúknuť a na začiatku mu i pomôcť a podporovať ho. Vždy to však robte hravou formou, a nie v strese alebo dokonca nútením, lebo tým dieťaťu môžete skaziť radosť i zábavu z hry. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: