Keď starší súrodenec stráži mladšieho: odkedy? Poradíme!

Redakcia | 14. jún 2016
Keď starší súrodenec stráži mladšieho: odkedy? Poradíme!

Keď staršie deti vyrastú, mnohí rodičia si vydýchnu. Konečne si nemusia neustále zabezpečovať opatrovateľku. Teraz už môže dávať starší súrodenec pozor na malého brata alebo sestru sám.

Deti od 12 rokov to zvládnu

Staršie dieťa však musí získať určité schopnosti. Malo by byť zodpovedné a spoľahlivé, na nepredvídateľné okolnosti by malo vedieť reagovať bez paniky a malo by mať určitú schopnosť vychovávať. To znamená, že musí vedieť primerane reagovať na svojho odmietavého, plačúceho alebo kričiaceho súrodenca. Rodičia by nemali nechať dieťa na starosť staršiemu súrodencovi, kým mladšie nebude mať aspoň 3 roky.

Kritický je malý vekový rozdiel

Pri malom vekovom rozdiele to však môže byť komplikované, lebo mladšie dieťa môže odmietať poslúchať staršieho súrodenca. Vtedy je dobré ešte rok počkať a potom dať obom deťom za povinnosť správať sa zodpovedne.

Telefónne číslo pre núdzové prípady

Na začiatok by mali rodičia nechávať deti samé počas dňa iba na krátku chvíľu, potom môžu tento čas postupne predlžovať. Okrem toho by ich mali počas tejto doby telefonicky kontrolovať a samozrejme im nechať i telefónne číslo pre prípad núdze. Ak spoločne trávené popoludnia klapú dobre, môžu zostať deti bez dozoru občas i večer. Dôležité je ich za to nasledujúce ráno pochváliť a najmä staršiemu na základe jeho preukázanej spoľahlivosti viac dôverovať i v iných oblastiach.

Zastavte sa tiež pri týchto témach:

Súrodenecká žiarlivosť? Nie, láska!
Súrodenecká rivalita

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: