Keď je kakanie problém

Redakcia | 12. október 2017
Keď je kakanie problém

Plač, odmietanie, nervozita. Riešite s dieťaťom tieto stavy vždy, keď "musí" ísť na záchod?

Prečo má toľko detí problém s vyprázdňovaním? Je to predsa základná fyziologická funkcia, vďaka ktorej sa organizmus zbavuje nepotrebného a využitého.

Ak vylúčime objektívne príčiny problému, ako sú zdravotné dôvody, nevhodná strava, nedostatok pohybu a podobne, zameriame sa na dieťa a jeho pocity.

Dieťa má z kakania strach

Plače pri kakaní? Chytá hysterické záchvaty, už len pri posadení sa  na nočník? Dožaduje sa plienky na vykonanie veľkej potreby, aj keď je inak úspešne odplienkované? Zo strachom zatláča stolicu, len aby sa nemuselo vykakať? Kdesi sa stala chyba a je potrebné ju napraviť. Dieťa nám chce svojím (nevedomým) správaním niečo povedať. 


„Môj syn nosieval zo škôlky zašpinené slipky. Na záchod ho nikto neprinútil ísť a kým prišiel domov, už bolo hovienko „zatlačené“, ako sám hovorieval. Vykakal sa len doma, raz za týždeň, a ja som to zaklincovala hysterickým plačom. Nepomohla upravená strava, probiotiká, ani pitný režim a pohyb. Problémy sa začali nástupom do škôlky, tak som ich riešila aj s pani učiteľkou. Trvalo nám to asi štyri mesiace, kým si Janko na škôlku ako-tak zvykol. Postupne prekonal nielen strach z nového, ale aj obavu ísť na potrebu na spoločných záchodoch. Ak došlo k nehode, učiteľka mu nenápadne vymenila slipy a pred poludňajším spánkom mu umožnila byť na záchode samému. Ja som na neho prestala tlačiť a nútiť ho kakať nasilu doma, aby sa mu v škôlke nestala nehoda,“

konštatuje mama Monika, ktorá si so synom prešla niekoľkomesačnou tortúrou, kým sa situácia vrátila do normálu. 

Stres, či problémy v rodine?

Psychoanalytik Sigmund Freud označil obdobie od dvoch do štyroch rokov dieťaťa ako „análne“. Primárnym zdrojom slasti a aj problémov je kakanie. Pre dieťa je to dôležitý akt, je prejavom jeho pohody alebo psychického napätia.

Ďalšia teória tvrdí, že dieťa podvedome využíva vyprázdňovanie na ovládanie svojich najbližších. Ide o to, že dieťa zistí – kakanie je „veľká vec“, za ktorú si vyslúži ovácie a pochvalu, alebo naopak. Že to, čo sa (ne)ocitlo v plienke alebo v nočníku, môže spôsobiť emócie, radosť, ale aj hnev a podobne.

Túto jemnú manipuláciu môže dieťa nevedome použiť v prípade napätia, či problémov v rodine. Zjednodušene môžeme povedať, že ak má dieťa problém vykakať sa a pokiaľ sa vylúčila telesná príčina, ide o prejav nedostatku, trápenia, frustrácie alebo nenaplneného vzťahu.

Psychologička PaedDr. Klaudia Tabačková, PhD. sa vo svojej praxi stretáva s týmto javom často.

V októbrovom vydaní MAMA a ja nájdete rady i vysvetlenia, prečo sa občas musíme s týmto problémom boriť. A aj to, ako ho zvládnuť!

Predplaťte si MAMA a ja a získajte výhody predplatiteľa. Tentoraz si môžete vybrať z 2 možností.

Predplatné MAMA a ja s kávovarom Cafissimo PURE!

Cena predplatného, vrátane kávovaru, je teraz iba 38 €.
Objednajte si predplatné časopisu MAMA a ja na jeden rok v hodnote 20,40 €
spolu s kávovarom Cafissimo PURE v hodnote 79 € v akcii!

ZAPLATÍTE len 38 €.

Predplatné MAMA a ja so zľavou

MAMA a ja si môžete predplatiť na jeden rok za cenu 15,40 €,
vrátane poštovného, bez nároku na kávovar.
Hodnota 12 čísiel je 20,40 €, získate tak 5 € zľavu.

Viac info získate na www.mamaaja.sk/predplatne

mama a ja

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: