Keď deti maškrtia: Sladkosti versus sušené ovocie

Redakcia | 19. máj 2017
Keď deti maškrtia: Sladkosti versus sušené ovocie

Často počúvame názory, že deťom treba podávať sladkosti iba v malej miere, resp., ak je to možné, nahradiť ich sušeným ovocím. Lenže nie každý má doma priestor na sušenie ovocia, a hoci dnes trh ponúka množstvo sušeného ovocia aj v bio kvalite, je dôležité vedieť, či ovocie treba pred podávaním umyť?

Sladkosti treba deťom podávať s mierou

K téme sa vyjadrila MUDr. Katarína Vicianová z I. detskej kliniky DFNsP a LFUK: Opakovane by som chcela zdôrazniť, že sladkosti v primeranej miere (nie denne) k detskému veku patria.

Nesmú byť „hlavným“ jedlom, či príčinou obezity alebo nechutenstva dieťaťa. Nesmú byť nástrojom vyjednávania medzi dieťaťom a príbuznými.

Väčšina odborníkov odporúča, ako sama viete, sušené ovocie ako zdravú náhradu za sladkosti. Je bohaté na vlákninu, podporuje funkciu čriev a je účinným prírodným prostriedkom pri ťažkostiach s vyprázdňovaním.

No sušené ovocie, ktoré bežne môžeme kúpiť v obchode, často obsahuje aj rôzne chemické a konzervačné látky. Preto sa musí umývať! 
Zoznam chemických látok treba hľadať na obale sušeného ovocia. Okrem toho tam zvyčajne nájdete aj upozornenie, že sušené ovocie je potrebné pred konzumáciou poriadne umyť.

Treba čítať i etikety na obaloch sušených hrozienok a dokonca i tie treba pred podaním dieťaťu umyť. No existujú aj niektoré druhy sušených plodov, ktoré umývať netreba. Ide o sušené ovocie v bio kvalite, ktoré je však o niečo drahšie. 

Hoci nemáte doma priestor na sušenie ovocia, možno ste pozabudli na možnosť sušenia v rúre. Ovocie nakrájate, poukladáte na plech vystlaný papierom a pri miernej teplote vysušíte.

Rúra by mala byť počas sušenia pootvorená. Takto si môžete pripraviť hrozienka, jablká, slivky, hrušky, marhule či iné ovocie bez použitia chémie.

No a v horúcich letných mesiacoch môžete ovocie vysušiť na slnku. Na tento účel použite sitá. Tak, ako to robia naši hubári pri sušení húb.

Domáca príprava sušeného ovocia je určite namáhavá, ale aspoň viete, čo deťom pripravíte, lebo na sušenie si vždy vyberiete len zdravé a neporušené ovocie.

Chuť doma usušeného ovocia je neporovnateľná s tým, ktoré si kúpite v obchode. I keď možno farba ani vzhľad nebudú také dokonalé, chuť je prirodzenejšia a určite je to zdravšia alternatíva

Nemajte obavy a skúste ponúknuť svojmu dieťatku „mokré“ sušené ovocie. Možno budete milo prekvapená, ako mu bude chutiť. A v lete spoločne sušte ovocie  na budúcu zimu.

Prečítajte si: Biele vs. celozrnné pečivo

Prečítajte si: Žena doma: Od sladkostí sa zuby nekazia

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: