Inšpirácie pre vás: desiata pre školákov? Žiadny problém!

Redakcia | 4. apríl 2017
Inšpirácie pre vás: desiata pre školákov? Žiadny problém!

Dochádzajú vám nápady, čo dať dieťaťu do školy na desiatu? Nám nie! Prinášame vám 4 skvelé tipy, ktoré drobca nielen potešia, ale budú aj iné a naozaj chutné!

Do vrecka na hryzkanie:

Ovsené toliare

Suroviny

2 vajcia

100 g hnedého cukru

40 g mandlí

170 g ovsených vločiek

1 vanilkový cukor, sušené ovocie

Postup

Vločky s nasekanými mandľami opražíme na panvici, polovicu vločiek môžeme rozmixovať alebo zomlieť. Vajcia vymiešame s cukrom, pridáme vychladené vločky, mandle, trochu soli, vanilkový cukor, prípadne hrozienka, sušené ovocie. Hmotu dobre premiešame a lyžicou robíme malé koláčiky, ktoré dáme na papier na pečenie. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 oC 10 až 15 minút.

(recept je pre 4 osoby)

Ak nemá mäsko, nie je najedený? Vyskúšajte:

Kuracie závitky

Suroviny

1 PL rastlinného oleja

1 malá cibuľa

½ červenej papriky

220 g kuracích alebo morčacích pŕs

½ KL sušeného oregana

ľadový šalát

2 PL kyslej smotany

2 PL nastrúhaného syra

soľ

4 tortilly

Postup

V panvici rozohrejeme olej, vložíme na kolieska nakrájanú cibuľu a papriku a pražíme 4 minúty. Mäso nakrájame na pásiky a pridáme do panvice spolu s oreganom. Osolíme. Šalát natrháme na malé kúsky a zmiešame s kyslou smotanou. Tortilly ohrejeme.

Šalát rozdelíme na tortilly, posypeme nastrúhaným syrom a pridáme kuraciu zmes. Zvinieme a podávame.

(z receptu vám vyjdú 4 kusy)

Chlebík trošku inak:

Chlebík s tekvicou, vločkami a orechmi

Suroviny

370 g polohrubej múky

2 KL sódy bikarbóny

1 KL mletej škorice

½ KL mletého zázvoru

soľ

60 g ovsených vločiek

120 g opražených orechov

500 g tekvice (môže byť čerstvá, zaváraná alebo mrazená)

3 vajcia

400 g hnedého cukru

120 ml rastlinného oleja

120 ml mlieka

Postup

Tekvicu rozmixujeme, pridáme vajcia, ktoré sme rozšľahali s cukrom, olejom, mliekom. Znova mixujeme. Do hmoty pridáme ostatné ingrediencie a premiešame. Chlebíkovú formu vymastíme, vysypeme múkou a nalejeme hmotu. Pečieme asi 40 až 50 minút.

(2 ks)

A pre milovníkov sladkého:

Celozrnné lievance

Suroviny

180 g celozrnnej múky

1 KL kypriaceho prášku

50 g cukru

200 ml mlieka

slnečnicový olej

džem

Postup

V mise zmiešame múku, kypriaci prášok a cukor. V strede urobíme jamku a dáme do nej vajce a polovicu mlieka. Vyšľaháme na hladké cesto. Pridáme toľko mlieka, aby cesto malo hustotu šľahačky. Rozohrejeme panvicu a vymastíme olejom. Lyžicou nalievame cesto tak, aby sa vytvorili lievance. Pražíme do zlatista. Podávame ich teplé s džemom.

(20 kúskov)

Ešte jeden tip: Predstavujeme najzdravšie jedlo na svete!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: