Imunitný systém

Mgr. Jarmila Hýroššová | 13. júl 2010

Robíte všetko, čo sa len dá...avšak aj tak raz vaše bábätko ochorie. Telo bábätka vykonáva obrovskú námahu nielen tým, že sa vyvíja – aj svoje zdravie si musí prácne budovať.

Robíte všetko, čo sa len dá...
...avšak aj tak raz vaše bábätko ochorie. Telo bábätka vykonáva obrovskú námahu nielen tým, že sa vyvíja – aj svoje zdravie si musí prácne budovať. Dieťa je síce schopné pomerne dobre sa brániť voči pôvodcom chorôb vďaka materským protilátkam, ktoré prijímalo počas tehotenstva cez placentu – avšak už v prvých šiestich mesiacoch sa oboznámi (nie z vôle dieťaťa) s priemerne 300 rôznymi vírusmi.

Toto číslo znie síce znepokojujúco – ale rodičov znepokojovať nemusí. Telo potrebuje tento „tréning“ na budovanie optimálneho funkčného obranného systému, ktorý bude v budúcnosti pripravený na iné útoky z vírusového sveta. Najčastejšie znaky jeho dočasného preťaženia sú nádcha, kašeľ a bolesti hrdla.
     
Ako môžete bábätku pomôcť pri budovaní obranyschopnosti

Určite nie prehnanou hygienou – tá môže skôr škodiť. V jednom výskume z minulých rokov prišli vedci na to, že prílišná čistota až sterilita môže podporovať vznik neurodermitídy. Ak dodržiavate nasledujúce body, ste dosť opatrní a pri prevencii voči chorobám postupujete správne:

  • Domáce zvieratá a osoby, ktoré sú prechladnuté – alebo u ktorých predpokladáte infekciu, by mali mať od dieťaťa odstup. Imunitný systém bábätka môžete podporovať tým, že psovi, ktorý sa práve vrátil z prechádzky po ulici domov odrieknete vstup do detskej izby.
  • Vetrajte izbu vždy ráno i večer. Vírusy a baktérie sa cítia najlepšie v teplom ustálenom ovzduší a nemajú nič naliehavejšie na práci, ako sa množiť.
  • Čistite prebaľovací pult a vaňu bábätka neagresívnym, pokožke neškodiacim čistiacim prostriedkom.
  • Pred dojčením, kŕmením, kúpaním a prebaľovaním si vždy umyte ruky.
  • Chodievajte s bábätkom často na čerstvý vzduch – tým ho už od začiatku otužujete a podporujete budovanie obranyschopnosti. Ale dôležité je podotknúť, že dieťa musí byť vhodne oblečené. Ani málo, ani veľa.
  • A posledný, nie však menej dôležitý bod: Uspokojujte v dostatočnej miere veľkú potrebu bábätka po pohladeniach, nežnosti a venujte mu dostatok pozornosti, aby bola a zostala jeho malá dušička šťastná. Šťastná duša je totiž najsilnejšou oporou imunitného systému.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: