Hyperlexia – genialita alebo zvláštnosť?

MAMA a ja | 3. november 2017
Hyperlexia – genialita alebo zvláštnosť?

Ak dokáže čítať už dvoj- alebo trojročné dieťa, bez toho, že by ho to niekto učil, môže to byť naozaj určitý druh geniality či nadania.

Pán učiteľ, viem, že slabo číta, ale čo s tým...

Čo je hyperlexia?

Ide o fenomén skorého čítania.K prejavom hyperlexie patrí schopnosť dieťaťa čítať, pričom vzhľadom na jeho vek by túto schopnosť ešte nemalo mať.

Okrem toho je dôležité pripomenúť, že hyperlektici nepotrebujú k naučeniu sa čítať žiadnu pomoc, táto schopnosť je jednoducho v nich.

Hyperlexia môže signalizovať veľmi intenzívny záujem až fascináciu dieťaťa písmenami a číslami. Táto ich priam posadnutosť sa prejavuje aj v tom, že rozprávkové knihy s obrázkami nie sú pre nich ničím zaujímavé a radšej majú napríklad knihy s množstvom textu alebo telefónne zoznamy.

Prečítajte si: Rozvíjajte intelekt dieťaťa čítaním

Prečo je hyperlexia porucha?

Hyperlexia však nie je žiadnym druhom geniality, ale jedná sa o poruchu. Problémom je, že dieťa síce dokáže čítať, no čítanému textu a významu slov nerozumie, a navyše tieto deti mávajú často aj komunikačné problémy, napríklad nedokážu vyjadriť a opísať svoje pocity.

Pridávajú sa prekážky v nadväzovaní priateľstiev, hyperlektici sa často radšej hrávajú sami a nevyhľadávajú kontakty s inými deťmi v takej miere, ako bežné deti.

Hyperlexia býva často „sprievodným javom“ autizmu alebo niektorých vývojových porúch dieťaťa. Hyperlektické deti môžu byť nadpriemerne inteligentné, ale rovnako môžu byť aj mentálne zaostalé.

12 tipov, ako deťom vštepiť lásku ku knihám alebo Aby čítanie nebolelo

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: