Hygienici varujú pred detskými sušienkami

Redakcia | 19. december 2016
akrylamid sušienky

Úrad verejného zdravotníctva posiela varovanie o nebezpečnom výrobku - sú to sušienky určené deťom. Našli sa v nich stopy nebezpečnej látky akrylamid. Skontrolujte, či ich nemáte doma!

Preverte si, či ste deťom v obchode  nekúpili detské keksíky BABY COOKIES z Chorvátska. Úrad verejného zdravotníctva totiž dostal varovanie Rýchlym výstražným systémom pre potraviny a krmivá (RASFF) o nevyhovujúcom výrobku.

Sušienky obsahujú akrylamid

Sušienky obsahujú nebezpečnú chemickú látku – akrylamid. Akrylamid je karcinogénna látka, čiže môže byť potencionálne riziková pre vznik rakoviny, ale môže spôsobiť aj nervové ochorenia či problémy s plodnosťou.

Akrylamid sa vyskytuje hlavne v sacharidových potravinách, ktoré sa upravujú pri vysokých teplotách - vyprážajú, pečú  pri teplote nad 170 stupňov C, teda napríklad v hranolčekoch, chipsoch, sušienkach, koláčoch, chlebe.

Presný názov a označenie výrobku je: BABY COOKIES, obchodná značka je KOESTLIN BABY KEKS, výrobok váži 180 g a výrobcom je Koestlin d.d., Slavonska cesta 2A, Bjelovar, 43000 Croatia.

Sušienky nepoužívajte, prípadne vráťte

Hlavný hygienik Slovenska Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva odporúča spotrebiteľom, aby výrobok nekupovali, kúpený výrobok nepoužívali, prípadne ho vrátili späť na miesto predaja.

Prečítajte si aj:  Vzorový jedálniček dojčaťa

 Prečítajte si aj:  Kedy je najvhodnejšie zavádzať obilniny a teda lepok do stravy najmenších?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: