Hurá prázdniny!

redakcia Mama a ja | 30. jún 2015

Všetkým školákom, ktorí dnes prinesú domov vysvedčenia, želáme krásne leto plné skvelých zážitkov!

Milí rodičia školopovinných drobcov,

ani sme sa nenazdali a je tu záver školského roka. Konečne Deň D, na ktorý čakajú deti snáď od septembra každého roku. Desať mesiacov práce, u niekoho svedomitej, u niekoho menej svedomitej, ubehlo ako voda a je čas na chvíľu zabudnúť na povinnosti, dopriať si ráno dlhší spánok a koniec-koncov, nelipnúť chvíľu na tom, aby boli drobci v posteli už o ôsmej. Čakajú ich dva mesiace voľna, ničnerobenia, sladkého oddychovania a zážitkov.

Predtým, než to všetko začne, prinesie váš drobec (alebo už pubertiak) domov vysvedčenie. Možno presne také, aké ste očakávali, možno však bude prekvapením. Ak príjemným, je o skvelé leto a hlavne skvelé "vysvedčkové popoludnie" postarané. Ak však známky na záverečnom hodnotení vášho školáka nebudú práve také, ako ste si predstavovali, nelámte si hlavu. Skúste sa nadýchnuť, prijať situáciu takú, aká je a hlavne ostať pokojní. Držíme vám pri tom palce a želáme všetkým školákom, aby leto bolo skutočne letom, aby ruka v ruke s teplom, slnkom a vodou prešli prázdninami hlavne bezpečne a veselo a aby sa v septembri vrátili do školských lavíc všetci zdraví a oddýchnutí.

Prinášame vám niekoľko tipov na to, ako zariadiť, aby sa posledný školský deň nestal ani pre vás, ani pre vaše dieťa, stresujúcim a nervy drásajúcim zážitkom:

  • Pristupujte k možnostiam dieťaťa realisticky. Nepreceňujte jeho sily a nechcite od neho niečo, čo nedokáže zvládnuť (rozhodne nie je dobré povzbudzovať ho vetami typu „Však ty sa spamätáš. Na konci roka budeš mať určite samé jednotky, čo?“, keď sa práve teší z toho, že vytiahlo aspoň niekoľko trojok na dvojky).
  • Na druhej strane, neupúšťajte príliš z nárokov na dieťa. Rešpektovanie jeho možností určite neznamená, že by ste od neho nemali chcieť nič. Keď vidíte, že dieťa prinieslo na vysvedčení trojky, ale s primeraným úsilím by mohlo mať dvojky, skúste ho k lepším známkam motivovať.
  • Dieťa by sa malo doma pravidelne pripravovať na školu. Návyk pravidelnej práce sa mu v živote bude hodiť rovnako, ako schopnosť prekonávať prekážky.
  • Neporovnávajte svoje dieťa s jeho vzornejším spolužiakom, nikto dobre neznáša, keď ho porovnávate s kýmkoľvek úspešnejším. Každé dieťa je jedinečné (aj to vaše) a nič na tom nemení fakt, že práve dotiahlo domov štyri trojky vo štvrtej triede!
  • Dieťa by nemalo na školu rezignovať, ani by si nemalo myslieť, že je hlúpe a neschopné. (Ruku na srdce, aké bývajú vaše prvé slová po tom, čo sa potomok prezentuje vysvedčením, ktoré je vám naozaj, ale naozaj veľmi proti srsti?)
  • Dajte dieťaťu najavo, že ste si dobre vedomí jeho ďalších kvalít. Možno mu to ide v škole pomalšie ako druhým, ale zato krásne maľuje. Snažte sa, aby dieťa malo nejakú oblasť, v ktorej vyniká a o ktorej bezpečne vie, že je v nej dobré.

A pokiaľ ste takúto medzierku našli – pouvažujte, či si aj vaše dieťa nezaslúži byť v posledný školský deň trochu rozmaznávané, obskakované a obdivované. Možno práve tento váš postoj bude preň stimulom k tomu, aby budúci rok ešte viac pridalo a ukázalo, že vašu dôveru oceňuje.

Krásne leto, skvelé prázdniny a hlavne zdravie a pohodu vám všetkým želá

redakcia Mama a ja

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: