Hry so slovíčkami

PhDr. Gabriela Čásarová, PhD. | 21. február 2023
Hry so slovíčkami

Nudia sa vaše deti a žiadna hra ich nebaví? Nevedia si nájsť program, vymýšľajú? Potom vymýšľajte s nimi! Zahrajte si skvelé slovné hry!

Zaženiete nudu, rozšírite im slovnú zásobu, budete trénovať rozprávanie,  vyjadrovanie, a v neposlednom rade - strávite spolu ako rodina skvelý  čas plný zábavy!

Najkratšie a najdlhšie slovo

Všetky deti musia v časovom limite napísať (alebo povedať) čo najviac najkratších a najdlhších slov. Za najkratšie slovo možno získať bod, za najdlhšie 4 body. Tie musia mať päť a viac slabík.

Hľadanie slov

Je to jednoduchá hra, pri ktorej si stanovíte alebo vylosujete písmeno a snažíte sa naň napísať (alebo povedať) v uvedenom čase čo najviac slov začínajúcich sa na toto písmeno. Kto bude mať najdlhší zoznam?

Hľadanie viet

Musíte povedať vetu, v ktorej sa každé slovo začína na určené/vyžrebované písmeno. Kto bude mať dlhšiu vetu?

Obchodní zástupcovia

Deti sedia v kruhu. Rodič má karty s písmenami abecedy – karty sú pomiešané. Jedno písmeno vytiahne – napríklad Z – a každý z hráčov – obchodných zástupcov musí povedať:

  • Ako sa volá
  • Odkade pochádza
  • Čo predáva

Všetky odpovede musia začínať na dané písmeno. Takže v našom prípade: Volám sa Zdeno, som zo Zambezi a predávam zeler. Až sa všetci vystriedajú, zvolí sa nové písmeno. (Pozor, nič sa nesmie opakovať, každý musí vymyslieť niečo nového!)

Hry so slovíčkami sú určené pre deti vhodná na zabavenie počas cesty autom, čakaní na zastávkach, ale aj ako oddychová hra popri iných aktivitách. Zisťuje sa schopnosť pracovať so slovíčkami, slovná zásoba detí. Zamerané sú na tvorivosť a pohotové myslenie. U detí si všímame aj ako si kto pripúšťa vlastnú prehru.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: